Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom je geen luchtalarm hoort op 4 mei

Door Rowie van der Vliet 4 mei 2020

Hé, wacht eens even. Het is toch de eerste maandag van de maand? Ja, dat klopt! Alleen is er om 12.00 uur op 4 mei 2020 géén sirene te horen. Dit is waarom je geen luchtalarm hoort.

De sirenes worden namelijk niet aangezet op nationale herdenkings- of feestdagen of op religieuze feestdagen. En dus blijven ze op 4 mei uit vanwege dodenherdenking. Ook op 1 juni, in verband met Tweede Pinksterdag, horen we geen luchtalarm. Dat betekent dat normaal gesproken, als er geen andere reden is om de noodsignalen te laten klinken, het alarm pas weer op maandag 6 juli zal schallen.

Waarschuwing

De redenen om doorgaans maandelijks de sirene te testen, is om te controleren of de apparatuur nog wel goed werkt. En zodat iedereen de sirene herkent in geval van een ramp of zwaar ongeval. Gaat de sirene meerdere malen achter elkaar, dan is er sprake van alarm en is er echt iets aan de hand. Deze waarschuwing kan ook komen van een rondrijdende geluidswagen.

Dit moet je doen

In beide gevallen moet je dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Zet radio en televisie aan op de regionale rampenzenders voor informatie. In Tilburg is dit Omroep Brabant. De radio frequentie is 91,9. Heb je geen sirene gehoord of heb je een klacht over de sirene? Dan kun je dit melden bij de brandweer bij jou in de buurt.

Tekst gaat onder de foto verder.

Op 22 maart verstuurde de overheid een NL-Alert om iedereen op de corona-instructies te wijzen. Foto: ANP

Controlebericht NL-Alert

Een ander alarmmiddel van de overheid is NL-Alert. Met een sms-bericht worden Nederlanders via hun mobiele telefoons gewaarschuwd en geïnformeerd over een noodsituatie in hun omgeving. Zo kreeg iedereen op 22 maart een noodwaarschuwing met de instructies om onder meer 1,5 meter afstand te houden. Leuk feitje: het alarmbericht kwam uit Tilburg! Het werd opgesteld door het bedrijf Everbridge, aldus Brabants Dagblad. Op maandag 8 juni wordt dit alarmmiddel opnieuw getest met een controlebericht.

Lees ook:

De burgemeester heeft een boodschap op 4 mei: ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’

"Ik sta hier alleen in het Vrijheidspark", zegt burgemeester Theo Weterings in een video op 4 mei. D...

4 mei: dit zijn de openingstijden van supermarkten in Tilburg

Goed om te weten: de supermarkten hebben op 4 mei vaak aangepaste openingstijden. Dit is om de medew...

De vlag uithangen op 4 en 5 mei: dit zijn de regels

Heb je de Hollandse driekleur (nee, geen tricolores in de vorm van een Willem II-shirt) in huis, dan...

adv.