Hou er alvast rekening mee: het onderwijs gaat weer staken

Door Rowie van der Vliet 11 januari 2019

Je kunt maar beter alvast een dag vrij nemen op 15 maart 2019 of een goede oppas zoeken. Het ziet er namelijk naar uit dat kinderen en studenten een extra dagje vrij hebben. Er komt een grote onderwijsstaking aan, meldt de grootste vakbond AOb in AD.

Het hele Nederlandse onderwijs gaat plat op vrijdag 15 maart na een nationale actieweek. Het zou de eerste keer zijn dat het hele onderwijs het werk neerlegt, van basisscholen tot universiteiten. Dus ook studenten van Avans en Fontys of middelbare scholieren zijn lekker vrij. De AOb (ruim 80.000 leden) eist structureel een kleine drie miljard euro extra van het kabinet voor alle sectoren. Dat geld moet onder meer naar salarissen van docenten en ondersteunend personeel, en de werkdruk moet omlaag.

Doorwerken bij ziekte

Uit een nieuwe enquête van de bond blijkt dat het lerarentekort het Nederlandse onderwijs ontregelt. Leraren, onderwijsondersteuners en directeuren werken massaal door bij ziekte. Ook zijn ze voortdurend invallers aan het zoeken of aan het inwerken en zijn de klassen bomvol, laat AOb weten op haar website.

Extra geld

In het regeerakkoord trok het kabinet anderhalf miljard euro uit voor extra investeringen in het onderwijs en kregen de basisschoolleraren loonsverhoging in oktober. Maar de vakbonden waarschuwden al eerder dat de acties daarmee niet voorbij zijn. Het onderwijs is overspannen, volgens de AOb. Door hoge verwachtingen van politiek, ouders, leerlingen en studenten.

Lees ook:

Tilburg University

7 x waarom Tilburg de leukste studentenstad is

In onze stad studeren bijna 29.000 studenten! Tilburg staat in de top 10 van de leukste studentenste...
Professor de Moor

Tilburgs mysterie: Wie is professor De Moor eigenlijk?

We hebben een plein en (tot 2012) zelfs een onderzoekscentrum naar hem vernoemd, maar wie is profess...

Meer over

Nieuws Werken

adv.