Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Horeca en sportscholen dicht door coronavirus: ‘Het geeft wel rust’

Door Rowie van der Vliet 16 maart 2020

Sportscholen, horeca, sauna’s, scholen, coffeeshops: allemaal zijn ze dicht door het coronavirus. Dat heeft natuurlijk veel effect voor Tilburgse ondernemers met een sportschool, restaurant, café, kroeg of hotel. We vroegen enkelen om een reactie:

“Het geeft wel rust”, zegt Vincent Coolen van sportschool Team Coolen. “Nu is het duidelijk wat er moet gebeuren. Ik kan voor mezelf wel beslissen wat ik moet doen, maar dat vond ik moeilijk voor een ander. In het publieke debat vond iedereen dat sportscholen moesten sluiten, maar sommige mensen wilden nog komen trainen. Zeg je dan: jij wel en jij niet? Ja, dat vond ik wel lastig. Het is verschrikkelijk dat we moeten sluiten, maar nu is er geen twijfel. Mensen zijn begripvol. Met ons team zijn we nu druk bezig om elke dag een online oefening te plaatsen op ons YouTube-kanaal.”

Blijf in beweging

Vincent heeft ook nog een tip voor ons allemaal: “Zorg dat je in beweging blijft. Ga niet alleen maar roken en bier drinken op de bank. Zorg goed voor jezelf. Hopelijk kunnen we het virus dan zoveel mogelijk terugdringen.”

‘Goede keuze als ondernemer’

Stadsbrouwerij 013 besloot zaterdag al dicht te gaan. “Wij merkten dat het relatief druk was”, zegt mede-eigenaar Youri Doreleijers. “Met de berichten dat ook jongeren op de intensive care lagen en ik het gevoel had dat het aantal besmette patiënten binnen drie dagen verdubbelde, leek het ons niet verstandig om open te blijven, dus zijn wij zaterdag al dichtgegaan. Als ondernemer geloof ik er ook in dat dit een goede keuze is. Als we zoveel mogelijk in goede gezondheid blijven is de economische schade het minst. We moeten een keuze maken en laten we daar met z’n allen achter staan.”

Online bierproeverij

Veel restaurants besluiten om zelf gerechten te gaan thuisbezorgen, maar dat doet Stadsbrouwerij 013 niet. “We willen de slijterijen helpen om hun online verkoop te stimuleren. We vinden het niet gepast om zelf bier rond te brengen. Wel werken we aan ludieke acties, zoals een online bierproeverij. Dat is toch nog een bijdrage voor iedereen die thuiszit. Ik vind het mooi om de creativiteit bij ondernemers te zien. En ook de samenhorigheid en het begrip. En als het dan straks weer beter is, kom dan ook doordeweeks eens langs voor een lekker biertje en een maaltijd. Daar zijn alle horeca-ondernemers erg mee geholpen.”

Alles of niets

Fransjan Marijnissen en Jeroen Wassink van De Lollipop hebben een dubbel gevoel. “Dit moet nu gebeuren, anders is de ellende niet meer te overzien. Maar wat ik wel vreemd vind, en dat hoor ik ook om mij heen, is dat winkels wel open mogen blijven. Waarom moeten de MediaMarkt en H&M niet sluiten? Iedereen heeft recht op zijn omzet, maar ik vind dat het alles of niets moet zijn. Ik denk trouwens dat, dat nog wel gaat gebeuren. De supermarkt moet wel openblijven. Bijvoorbeeld met maximaal dertig of veertig bezoekers en dan twee erin, twee eruit”, geeft Fransjan aan.

Zware weken

Hij vervolgt: “Het zijn voor ons zware weken. De kosten lopen gewoon door. Dit gaat de horeca 10.000 euro’s kosten. Op Facebook zie je veel berichten dat iedereen een week geleden al had moeten sluiten. Ja, dat zou ik ook roepen als ik op de 23ste gewoon mijn salaris kreeg. Maar het is nu wel belangrijk dat we met zijn allen dichtgaan. Daar staan we ook achter. We moeten het drie weken volhouden met z’n allen. Laten we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en ons zoveel mogelijk opsluiten. Ga niet naar buiten als het niet nodig is!”

Horeca niet overleven

Wel hopen Fransjan en Jeroen dat het niet langer dan drie weken duurt. “Als grote evenementen zoals Festival van het Levenslied en de kermis niet doorgaan dan gaat de horeca het niet eens overleven.”

Ben jij ook een ondernemer en doe je graag je verhaal? Mail dan even naar [email protected] en dan bellen we jou zo snel mogelijk.

Lees ook:

Piusplein

Scholen, horeca, kinderopvang en sportclubs in Tilburg gaan dicht

Tilburg gaat steeds meer op slot. In de hoop de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zull...
aantal Tilburgers overleden coronavirus

Coronavirus in Tilburg: dit zijn de laatste ontwikkelingen

Het coronavirus houdt Tilburg in zijn greep. De maatregelen die worden getroffen om het virus tegen ...

adv.