Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Goed te zien vannacht: de allergrootste supermaan van 2020

Door Rowie van der Vliet 7 april 2020

De állergrootste supermaan van 2020 komt eraan! Er zijn een paar ‘supermanen’ per jaar, maar in de nacht van dinsdag 7 op woensdag 8 april staat de maan het dichtst bij de aarde, waardoor-ie extra groot en fel lijkt.

Misschien merk je dat je al een paar nachten onrustig slaapt. Dat kan, en de verklaring is helemaal niet zo zweverig: de maan zorgt voor eb en vloed in de zee – de maan ‘trekt’ aan het water op aarde, waardoor het altijd vloed is aan de kant waar de maand staat én precies aan de andere kant. In dit filmpje van Schooltv wordt dat heel helder uitgelegd:

Wij mensen bestaan ook voor zo’n zestig procent uit water, dus dan is het helemaal niet zo gek dat ook wij ons met volle maan een beetje onrustig voelen.

Maanstaren om 4.35 uur

En als je dan toch loopt te spoken vannacht, dan kan je net zo goed lekker naar die maan gaan staren. Door het heldere lenteweer dat voorspeld wordt (hallo, 22 graden woensdag!) is deze grootste supermaan van het jaar waarschijnlijk heel goed te zien. Om 4.35 uur is-ie op z’n toppunt. Dan is de afstand tussen de aarde en de maan ‘maar’ 363.595 kilometer. Dichterbij gaat-ie niet komen, dit jaar. De supermaan van vorige maand stond bijvoorbeeld zo’n 400 kilometer verder.

Deel je foto’s

Mocht je nou inderdaad wakker zijn en een camera bij de hand hebben: maak dan meteen wat foto’s voor iedereen die het mist! We zijn heel benieuwd naar alle prachtige supermaanfoto’s, dus mail ze naar [email protected] en wij maken er een mooi overzicht van.

Lees ook:

Benzineprijs is zelden zo laag geweest: hier in Tilburg tank je het goedkoopst

Zelden was het zo goedkoop om in Tilburg te tanken; de benzineprijs is op het laagste punt sinds 200...
Harboury

Deze horecaplekken in Tilburg zijn nu open voor afhalen of bezorgen

Uit eten gaan in Tilburg kan nu eventjes niet. Maar steeds meer restaurants gaan toch open voor afha...
Leypark corona pollen hooikoorts

Niezen door hooikoorts of coronavirus: dit adviseert het RIVM aan Tilburgers met klachten

Het zachte lenteweer is niet bij elke Tilburger welkom. Door de warme temperaturen komen er veel pol...

Meer over

Nieuws Weer

adv.