Droogte in Nederland: zo zit het in Tilburg

aantrekkelijke woonplaatsen
Tilburg staat in top 25 aantrekkelijke woonplaatsen. Foto: Git van den Boer voor Indebuurt Tilburg

Het is droog in Nederland, zeker voor deze tijd van het jaar Kunnen we daar in Tilburg iets aan doen? Of valt het bij ons nog wel mee met de droogte?

Niko Wanders is de droogte-expert van Nederland en universitair docent Hydrologie. Hij vertelt over de huidige situatie.

Brute pech

Niko: ” We hebben altijd kans op een droge periode, maar ieder jaar wordt de kans op droogte groter. Vroeger had je een keer in de tien jaar droogte, nu is dat eens in de vijf jaar. Eigenlijk is het brute pech dat we nu al vier van de afgelopen vijf jaar met droogte kampen.”

Eerder opgeslagen water gebruiken

“Dat we in maart en april zeer weinig regen hebben gehad, heeft een gevolg. We gebruiken nu het water dat we in de winter hebben opgeslagen eerder dan gepland. Wat we nodig hebben is een periode van zo’n twintig dagen goede miezerregen”, zegt Niko. “Die regen trekt rustig de grond in en kan dan het grondwaterpeil goed aanvullen. Een ‘gewoon’ buitje helpt uiteraard iets, maar niet voldoende om de balans recht te trekken. Daar hebben we een langere periode van regen voor nodig.”

Zelf water besparen

Kunnen Tilburgers zelf iets doen om water te besparen? Jazeker! Tilburgers kunnen water zelf zoveel mogelijk vasthouden als het regent. “Elke druppel telt”, aldus communicatieadviseur Ilse van der Doelen van Waterschap De Dommel. “Hieraan kan iedereen zijn bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door een regenton te plaatsen en het regenwater hierin op te vangen. Hiermee kun je dan de tuinplanten water geven. Je kunt ook de tuin vergroenen. Tegel eruit, plant erin. Zo zorgen we er met elkaar voor dat als de regen valt, het water niet over de tegels of via de regenpijp het riool instroomt, maar de tijd krijgt om via het groen de boden in te zakken.” Meer tips nodig of wil je even lachen? De Tilburgse cabaretier Steven Brunswijk laat zien hoe je thuis bewuster omgaat met water.

Droogte in Tilburg

Hoe zit het met de droogte in Tilburg? We vroegen het Waterschap De Dommel naar de situatie in en rond Tilburg. “Ook het Dommelgebied heeft te maken met de voorjaarsdroogte”, aldus Ilse. “Maart was erg droog en ook in april viel nauwelijks regen. Voor de komende dagen wordt vrijwel geen neerslag verwacht. De status van het neerslagtekort in Nederland kun je zien op de grafiek van het KNMI. Het gebied van Waterschap De Dommel (vooral het zuidelijk deel) ligt op hoge zandgronden, die van nature water doorlaten in plaats van vocht vasthouden. Het Dommelgebied is helemaal afhankelijk van regen, want er zijn geen grote rivieren om uit te putten.”

Dit doet de Dommel

“Als waterschap willen we zelf zoveel en zolang mogelijk water in sloten en beken vasthouden én stimuleren dat anderen dit ook doen. Dat doen we onder andere door onze stuwen hoog te houden, terughoudend te zijn op verzoeken om tijdelijke peilverlaging, extensiever te maaien en vispassages te versmallen. Ook is er invloed op watergebruik in de vorm van het instellen van onttrekkingsverboden uit grondwater en oppervlaktewater.”

Toekomstige droogte

Niko vervolgt: “In de toekomst zullen we meer last krijgen van extreme droogte. Denk maar aan 2018, die droogte maak je maar een keer in de veertig jaar mee. In die toekomst zal dat een keer in de vijftien jaar zijn. We moeten dan ook, als het weer gaat regenen, het water zo goed mogelijk bij ons houden. Niet alleen voor nu, maar ook voor de langere termijn.”

Lees ook…

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Sommige vaccinatielocaties GGD sluiten: zo zit het in Tilburg”

Sommige vaccinatielocaties GGD sluiten: zo zit het in Tilburg

vaccineren
Ga naar “Kijktip: deze Tilburger doet mee aan het nieuwe seizoen van De Slimste Mens”

Kijktip: deze Tilburger doet mee aan het nieuwe seizoen van De Slimste Mens

Ga naar “Tilburg plaatst het eerste Brabantse monument voor afschaffing van slavernij: ‘Blijvende aandacht is noodzakelijk’”

Tilburg plaatst het eerste Brabantse monument voor afschaffing van slavernij: ‘Blijvende aandacht is noodzakelijk’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Linnen broek € 9,99”

Linnen broek € 9,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “alle damesmode 2+1 gratis € 15,00”

alle damesmode 2+1 gratis € 15,00

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “DDDDD keuken- textielsets van € 17,99 voor € 8,99”

DDDDD keuken- textielsets van € 17,99 voor € 8,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Kersen € 1,99”

Kersen € 1,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “From PB with love spijkerjasje € 22,99”

From PB with love spijkerjasje € 22,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Parttime schoonmaker in Tilburg”

Parttime schoonmaker in Tilburg

 • FSO (Facilitaire Support Organisatie)
 • Parttime

Topper

Ga naar “Businesscontroller F&C-team TLS”

Businesscontroller F&C-team TLS

 • Tilburg University Bibliotheek
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Projectmanagement ondersteuner openbare ruimte”

Projectmanagement ondersteuner openbare ruimte

 • Wyzer
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Scanmedewerker”

Scanmedewerker

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Productiemedewerker”

Productiemedewerker

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Lustwarande”

Lustwarande

 • Van 26 jun t/m 2 okt
Ga naar “Tilburgse Kermis”

Tilburgse Kermis

 • Van 22 jul t/m 31 jul
Tilburgse Kermis 2021
Ga naar “Festival Circolo”

Festival Circolo

 • Van 21 okt t/m 30 okt
Festival Circolo