Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is de status van de knalgele Geldmaat in Tilburg

Door Thijs Dingemans 13 augustus 2019

De geldautomaten van ING, de Rabobank én ABN Amro verdwijnen binnenkort allemaal uit het Tilburgse straatbeeld. Er komen knalgele exemplaren voor terug. Ook de naam van de flappentap verandert: contant geld halen we straks uit de Geldmaat in Tilburg. Wat dat allemaal inhoudt en wanneer onze stad aan de beurt is, leggen we je graag even uit.

Wat verandert er?

De drie grootbanken willen hun eigen geldautomaten inruilen voor één algemeen exemplaar. Die plannen werden twee jaar geleden al aangekondigd. Onlangs werd de eerste nieuwe Geldmaat onthuld. Geen ING-oranje meer aan de Spoorlaan, geen ABN-groen meer aan de Heuvelring en ook geen RABO-blauw meer aan het Piusplein, maar een bankonafhankelijke flappentap met een vrolijke gele kleur.

Tekst gaat verder na de afbeelding.

Waarom?

Simpel: omdat de kosten voor de unieke, afzonderlijke flappentappen te hoog oplopen. En dat is logisch, omdat we met elkaar steeds minder geld opnemen en meer en meer met onze pinpas afrekenen. Daarbij rijzen de beveiligingskosten de pan uit door alle plofkraken. Door nu samen één gezamenlijke automaat te lanceren, hopen ABN, ING en de Rabobank de opgelopen kosten te drukken en een kaalslag te voorkomen.

Oké, en wat hebben wij daaraan?

Nou, dat al die flappentappen straks geel kleuren, maakt het niet alleen voor iedereen herkenbaar, maar ook in veel opzichten heel makkelijk. Want ongeacht bij welke bank je zit, bij elke Geldmaat is het straks voor iedereen mogelijk om geld uit de muur te halen. Bovendien hoeven we geen nieuwe pinpassen aan te vragen, want we houden gewoon onze eigen bankkaarten. Ook  kunnen we zo vaak en zoveel geld opnemen als ons saldo en pinlimiet toestaat. En, heel handig: alle automaten werken hetzelfde.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

En wanneer gaat dit allemaal gebeuren?

Het nieuwe geldautomatennetwerk wordt vanaf dit jaar stap voor stap over Nederland verspreid. De oude apparaten worden geleidelijk vervangen door de nieuwe Geldmaat. Het project moet eind 2020 zijn afgerond.

Al één Geldmaat in Tilburg

In Tilburg is al één stuk vervangen, namelijk de automaat aan het Bart van Peltplein. Daar spotten we nu de allereerste Geldmaat in onze stad. In het derde kwartaal (tot en met 30 september) zijn ook de automaten van ABN AMRO aan de Amer, Burgemeester van de Mortelplein en bij Tilburg-Politie (Wilhelminapark) aan de beurt. En daarna? De planning voor het vierde kwartaal van 2019 of voor 2020 is nog niet bekend. Klik hier voor meer informatie.

Blijven alle pinlocaties behouden?

Dat is nog niet zeker. Wel zullen we de Geldmaat straks vinden op veel plekken waar we nu al geld uit de muur halen. Maar hoeveel flappentappen er door deze geldautomatenmetamorfose worden weggehaald, is niet duidelijk.

Lees ook:

Buutvrij

9 x lekker lunchen volgens Tilburgse locals

Lunchen kun je op genoeg plekken in Tilburg. Maar welke lunchplek mag je echt niet overslaan? We ver...

Handig! Deze dingen moet je weten als je deze zomer geen boete wil krijgen

Het is heerlijk weer buiten en dat betekent dat we weer kunnen genieten van zwemuitjes, barbecues en...
Dwaalgebied favoriete steden

15 x mensen in Tilburg die hun zomeroutfit absoluut rocken

Na een rondje Instagram zijn we er maar weer eens van overtuigd: self-confidence is the best outfit....

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.