Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van wormenhotel tot wateropvang: de 10 tofste (blauwe) tuintjes van Tilburg

Door Redactie Tilburg 22 oktober 2020

Stichting OpGroeneVoet (die van de wedstrijd van de Schonste Strótjes en Gaafste Gevels) heeft afgelopen tijd 1000 tuineigenaren gevraagd hun ‘blauwe tuinscore’ te berekenen op natuur- en watervriendelijkheid. Deze elf tuinen scoren het hoogst! 

Deze tien tuinen hebben verschillende klimaatadaptieve elementen en zijn door een professionele jury van GroenRijk Tilburg, Tilburg te Water, elho, Capi Europe en OpGroeneVoet (ook allemaal Tilburgse organisaties) gekozen. En oh ja, daar zijn leuke prijzen aan verbonden!

Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

Inge

Bron: Eigen foto.

Inge’s tuin is een waar paradijs, midden in de stad. Haar groene vingers zorgen voor de vierkante meter moestuin, het water stroomt van het dak de tuin in en overal groeien eetbare of bijzondere planten. Tof!

Ellen

Bron: Eigen foto.

Ellen heeft zowel haar voor-als achtertuin natuurvriendelijk ingericht met veel diversiteit. Een gezonde bodem is heel belangrijk, en daar zit nog een klein puntje verbetering, denkt Ellen.

Lucia

Lucia heeft, middenin de stad, een klimaatadaptieve oase. Vanuit haar veranda kijkt ze op de vijver, regenton, insectenmuur en vogelhuisjes. ‘s Avonds geniet ze van het mussenspektakel in de dichte bamboehaag. Op dit moment loopt 75% van het regenwater op het dak naar de tuin, dat mag nog naar 100%, vindt ze. 

Marieke

Bron: Eigen foto.

Marieke vond dat de kinderen met hun blote tenen in het gras moeten kunnen spelen en heeft de tegels eruit getrokken! Zo zien we het graag. Nu nog een minivijver en een regenton en de Veggie Wall zal in deze zeer eetbare tuin een aanwinst zijn.

Gerard en Ilona

Bron: Eigen foto.

Gerard en Ilona hebben een zeer mooi aangelegde moderne stadstuin met veel water en zoveel mogelijk gerecycled materiaal. Een compostbak is helaas niet mogelijk, maar deze wordt in de volkstuin natuurlijk wel veel gebruikt. 

Lisette

Lisette heeft ervoor gezorgd dat het hele jaar door iets bloeit en kleur te zien is. Ze ontvangt van de jury een kadobon voor buitenplanten. Met een tuin van meer dan 450 vierkante meter kan ze deze wel gebruiken in deze biodiversiteitsvriendelijke tuin. 

Anja

Bron: Eigen foto.

Anja heeft een ware Social Sofa in haar tuin staan! De prachtige, kleurrijke en insectenvriendelijke tuin staat vol met verschillende soorten bloemen en planten. Alleen zou ze nog wel meer water willen opvangen voor de droge zomers en haar nieuwe Veggie Wall.

Nathalie

Nathalie had niet verwacht dat ze zo hoog zou eindigen, want een wormenbak heeft ze nog niet, maar in deze stadstuin zijn wel fruitbomen en is nagedacht over insecten en halfverharding. Ze is prettig verrast dat ze met een ballonvaart over de Tilburgse tuinen mag vliegen.

Gedeelde tweede plaats: Seline en Yvonne

Tuin van Yvonne. Bron: Eigen foto.

Selina en Yvonne hebben allebei een tuin waarover goed is nagedacht en doen hun best om deze zo gezond mogelijk te houden.

Selina zou nog wel een vijver en inheemse haag willen, maar gaat met pijn in het hart verhuizen naar een ander huis met een nieuwe tuin. Daar kan ze opnieuw een mooie tuin aanleggen. Ook Selina wint een ballonvaart.

Tekst loopt door onder de foto.

Foto van Seline. Foto: Eigen foto.

Yvonne wenst dat er ‘s zomers meer regen valt en is trots op haar ‘Engelse’ rozen. Zij wint een set bloempotten voor bij de voordeur.

Francine

Bron: Eigen foto.

Francine heeft écht een bijzondere stadstuin. We kunnen maar één stukje laten zien, maar wie weet is ze volgend jaar weer open tijdens de Open Toffe Tuinen-route. Elk stukje is doordacht, divers en prachtig. Ze heeft maar liefst negen regentonnen, twee vijvers, een wormenhotel en een plantenkas met wel honderden succulenten en oude vetplanten. Haar tuin is ‘simpelweg in evenwicht’.

Als winnaar koos ze voor een familie boottocht over het Tilburgse water.

Tuinscore

Wil jij ook weten wat jouw tuinscore is? Je kunt dit nog steeds berekenen op blauwetuinen.nl, je tuin op de plattegrond zetten en laten zien in de Facebookgroep Toffe Tuinen Tilburg. Volgend jaar hopen we weer op een nieuwe Open Toffe Tuinen-route zodat we in het echt inspiratie kunnen gaan opdoen.

Lees ook:

Mysterie: wat doen die stippen op de bomen in het Stadsbos013?

Loop je tussen de herfstbladeren in het Stadsbos013, kom je opeens allemaal bomen tegen met oranje e...
500 euro idee jongeren

Money, money! Zo maak je kans op 500 of 1000 euro voor jouw Tilburgs idee

Hallo Tilburgers, zin om 500 of 1000 euro te winnen en jouw idee voor Tilburg uit te voeren? Dat kli...

De Tilburgse Lotte (25) runt een bedrijf vanuit Bali: ‘Ik wil mensen bewuster maken’

Fulltime voor een baas werken? Lotte van de Ven vond haar passie daar niet in. Ze had altijd het gev...
Pagina 1/10
⟵ swipe swipe ⟶

adv.