Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bevrijdingsdag 2020: heb je nou recht op een vrije dag of niet?

Door Noah Godefroy 2 mei 2020

Lang leve de vrijheid! Het is dinsdag (5 mei) Bevrijdingsdag, normaal gesproken een dag vol feestelijke activiteiten. Dit jaar zijn de evenementen afgelast en geldt het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven vanwege het coronavirus. Maar heb jij dan een vrije dag en dus tijd om thuis een toost uit te brengen op de vrijheid, of moet je gewoon werken? Wij zochten uit of Bevrijdingsdag dit jaar een verplichte vrije dag is. 

Bevrijdingsdag is een officiële nationale feestdag. Net zoals bijvoorbeeld Koningsdag. Maar waar de werknemers van veel bedrijven op 27 april vrij zijn om de verjaardag van de koning te vieren, moeten veel mensen op 5 mei gewoon werken. Hoe zit dat?

Geen wet

Op de site van de Rijksoverheid lezen we dat er geen wet is die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Je hebt dus geen recht op een vrije dag op feestdagen. In je cao of arbeidsovereenkomst kun je vinden of je vrij bent. In de praktijk blijkt dat in veel cao’s staat dat Koningsdag wel een betaalde vrije dag is en Bevrijdingsdag niet.

Lustrumjaar Bevrijdingsdag 2020

Moest je de afgelopen jaren gewoon werken bij je huidige werkgever, dan kan het tóch zijn dat je dit jaar op 5 mei vrij bent. In de meeste cao’s is namelijk afgesproken dat je alleen een betaalde vrije dag krijgt als Bevrijdingsdag in een lustrumjaar valt. De laatste was in 2015 en de volgende is in -hoera!- 2020. Grote kans dus, dat je dit jaar vrij bent.

Lees ook:

De vlag uithangen op 4 en 5 mei: dit zijn de regels

Heb je de Hollandse driekleur (nee, geen tricolores in de vorm van een Willem II-shirt) in huis, dan...
piushaven ansichtkaarten Tilburg

T-shirt of regenjas? Dit is het weerbericht voor Bevrijdingsdag

Om maar met de deur in huis te vallen: het wordt dit weekend waarschijnlijk geen lekker weer. Maarrr...
Afstand houden in de supermarkt

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2020: dit zijn de openingstijden van supermarkten in Tilburg

Tijdens dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2020 hebben sommige supermarkten in Tilburg aangepaste ope...

Meer over

Nieuws

adv.