Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Benthe zat middenin de rellen van Hongkong: ‘Ze stonden in rijen met zelfgemaakte wapens’

Door Thijs Dingemans 18 november 2019

Vol goede moed stapte Benthe Vrijsen (23) eind augustus in het vliegtuig naar Hongkong voor een exchange-avontuur (studie in het buitenland). Amper twee maanden later is de Tilburgse student het land alweer ontvlucht. Ze werd ongevraagd onderdeel van de hevige rellen die momenteel gaande zijn in Hongkong. “Het is één grote chaos. Tot vandaag was het in Nederland – en wereldwijd – amper in het nieuws, zo raar.”

Toen Benthe eind augustus arriveerde in het land waren er al wel protesten. “Maar die speelden zich vooral in het centrum af. De universiteit waar ik een semester volgde, zit vrij ver buiten de stad. De rellen kon ik dus vrij makkelijk vermijden en waren eigenlijk geen onderdeel van mijn leven. Tot vorige week”, vertelt Benthe vanuit Bangkok, waar ze maandagochtend landde. Halsoverkop vertrok ze richting Thailand. “Ik heb zelf besloten om een ticket te boeken en vanuit hier mijn semester af te maken; de universiteit heeft besloten om alle lessen te schrappen, omdat het één grote chaos is. Ik kan nu online alles afmaken en zo gelukkig mijn studiepunten halen.”

Rellen Hongkong

Vanuit Singapore zag Benthe vorige week hoe de protesten, die al vijf maanden duren omdat de inwoners vinden dat de invloed van China te groot is en een meer democratisch systeem willen, zich naar haar campus verplaatsten. “Ik was er in eerste instantie zelf niet bij, maar kreeg wel alles mee. Ik heb de universiteit gemaild of het wel slim was als ik zou terugkomen. ‘Blijf maar in Singapore, want het is te gevaarlijk hier’, zeiden ze.” Toch besloot Benthe om richting de campus te gaan. “Mijn spullen lagen er nog. Ik wilde toch graag mijn laptop en kleren hebben. En dus zijn we [Benthe en haar vriendinnen, red.] eerst vanaf Singapore naar Macau (China) gegaan om vervolgens om twee uur ’s nachts de boot naar Hongkong te pakken. Vanuit daar wilden we met de taxi naar onze campus. Maar je raadt het al: niemand wilde rijden. Uiteindelijk heeft één chauffeur ons meegekomen. Om vier uur ’s nachts kwamen we de campus binnen.”

Tekst loopt door onder de foto’s. 

Studenten slapen op de atletiekbaan van de Campus. Foto: Wouter Sterrenburg
Protestanten komen bij. Foto: Wouter Sterrenburg
Barricades werden gemaakt. Foto: Wouter Sterrenburg

“De protestanten stonden in rijen met zelfgemaakte wapens, stokken en stoelen”

Benthe vervolgt, de angst is nog hoorbaar: “Wat we toen aantroffen, was niet normaal: het was één groot oorlogsgebied. Iedereen was in het zwart, de protestanten stonden in rijen met zelfgemaakte wapens, stokken en stoelen. Dat was echt heel bizar en supereng. De hele campus rook naar wasbenzine en was verwoest. Wat bleek: alle studenten zaten molotovcocktails te maken. Overal lagen mensen te slapen, het was één grote chaos. Ook werden muren gebouwd met bakstenen om de politie tegen te houden. Alles wat ze konden vinden, werd gebruikt als soort barricade.” Uiteindelijk stapte Benthe om vijf uur ’s nachts vol angst haar kamer binnen. Omdat ze de hele nacht wakker was, besloot ze drie uurtjes te slapen. “Daarna heb ik mijn spullen gepakt en ben ik de campus afgegaan om vervolgens nooit meer terug te komen.”

Zwaarbewapende politietroepen

Het is niet de vraag of, maar wanneer de protestanten zich overgeven. Maandagochtend bleek dat de campus van een andere universiteit volledig omsingeld is door zwaarbewapende politietroepen. Volgens Benthe zou het merendeel van de relschoppers niet eens studeren aan de universiteit. “In het begin waren het wel veel studenten, maar de protestanten zouden ook trainen op hoe ze de politie het beste kunnen afweren met stokken. Van lokale vrienden heb ik gehoord dat het vooral zou gaan om studenten en jonge mensen, die uitstekend georganiseerd zijn en bijna handelen als een professionele bende. Dat is wel te zien ook! Ze werken met uitkijkpunten; elk uur zit daar iemand anders en iedereen heeft z’n eigen taak. Dat gebeurt gewoon op een campus waar lesgegeven wordt…”

Tekst loopt door onder de foto’s. 

Protestanten jagen met zelfgemaakte wapens op de politie. Foto: Wouter Sterrenburg
Een zelfgemaakte molotovcocktail. Foto: Wouter Sterrenburg
Foto: Wouter Sterrenburg

Groot slagveld

De foto’s van Wouter Sterrenburg, die Benthe vergezelde in Hongkong, zeggen genoeg: op de atletiekbaan van de campus is het één grote bende met rommel en slapende mensen. De straten in Hongkong, en vooral die rondom de universiteiten, zijn één groot slagveld. “Niet gek ook: bij de andere uni [Polytechnische Universiteit, red.] is het heel heftig geweest. Alles stond in de fik en de politie gebruikte waterkanonnen vermengd met traangas en blauwe verf. Als je dat ruikt, ga je over je nek en na zo’n kanon ben je dus blauw. Als de politie je dan ziet, word je opgepakt.”

Geen wapens of stokken maar een pak melk

Gelukkig bleef Benthe dat bespaard. “Mijn God… Ik had er geen dag langer willen blijven. Een vriendin van mij is onderweg van de campus naar het vliegveld nog gepakt door traangas. Ik gelukkig niet.” Bewapend met een pak melk waande Benthe zich door de straten van Hongkong. “Die laatste week was echt heel raar. Liep ik daar met een pak melk in mijn tas… Voor het geval ik geraakt zou worden door de traangas. Melk werkt beter dan water. Nu ik hier in Bangkok zit, heb ik wel zoiets van: hoe bizar is het dat ik met een pak melk rondliep.”

“Mijn vader zei: ‘Zie het als een extra avontuur'”

Omdat Benthe de afgelopen dagen veel ongeruste berichtjes van het thuisfront in Nederland kreeg, besloot ze met een update te komen: ik ben veilig. Toch waren het nota bene haar ouders die vrij rustig bleven. “Ik heb veel gereisd, dus mijn ouders waren er vrij koel onder. Mijn vader zei aan de telefoon: ‘Zie het als een extra avontuur’. Mijn moeder was wel wat meer bezorgd. Mijn ouders hadden zoiets van: laat je spullen lekker op de campus. Maar ik kon zelf goed inschatten of ik wel of niet terug kon. Ik had geen laptop, geen kleren, niks. En ja, in het ergste geval kon ik gepakt worden door traangas. Van doodgaan of iets was absoluut geen sprake. Nu ik in Bangkok zit, is mijn moeder toch wel blij, ook al is ze geen fan van de stad. Maar het is hier tien keer veiliger dan in Hongkong.”

Tekst loopt door onder de foto’s. 

Rellen in Hongkong. Foto: Wouter Sterrenburg
Rellen in Hongkong. Foto: Wouter Sterrenburg
Rellen in Hongkong. Foto: Wouter Sterrenburg

Extra lang vakantie

En nu? Als een gek terug naar Nederland? “Echt niet! Ik ga nu anderhalve week in Bangkok in de bieb zitten om mijn semester toch af te maken. Ik heb nog genoeg te doen. Het is heel vervelend, maar aan de andere kant van het verhaal: ik heb wel een maand extra vakantie. De komende weken rond ik al mijn opdrachten en vakken af en dan hebben we een grote reünie in Phuket. Niemand kon afscheid nemen van elkaar, dus nu doen we dat op die manier alsnog. Daarna ga ik door naar Laos en vervolgens pak ik vanuit Beijing de Transmongolië Express naar Nederland. Die trein doet er vier weken over om in Nederland te komen.”

Heel avontuur

Vervolgens kan Benthe in 2020 terugblikken op een gigantisch avontuur. De (rubberen) kogels, traangaspatronen, bakstenen en molotovcocktails die ze door de lucht zag vliegen, zijn dan hopelijk verleden tijd. Want, zo benadrukt de studente zelf, het is vooral vervelend voor de mensen in Hongkong. “Het is voor mij even schrikken geweest, maar ik maak er nu maar het beste van. Ik kan mijn koffers pakken en zeggen: de groeten, ik ben weg en weer thuis. De mensen daar leven op dit moment thuis in een oorlogsgebied. Mijn lokale vriendinnen zitten daar nu. Dat is echt rot. Ik hoop echt dat het snel voorbij is.”

Lees op de website van De Volkskrant meer over de rellen in Hongkong.

Lees ook:

Stanley Duyshart First Dates

Tilburger Stanley deed mee aan First Dates: ‘Jammer genoeg is barman Victor hetero’

Een date voor de camera's, zou jij het doen? Vrijdag zag je wéér een Tilburger die meedeed aan het p...
De Midi

9 x feitjes over Tilburg waardoor je je gegarandeerd oud voelt

Is dat al zó lang geleden?! Dat gevoel heb jij vast ook weleens, bijvoorbeeld als je hoort dat het a...
parkeren tilburgse kermis

In deze Tilburgse wijken is de kans op een inbraak het grootst

Via de superhandige InbraakBarometer van Interpolis kun je per wijk zien hoe hoog het risico is dat ...

adv.