Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Alle grote evenementen in Brabant afgelast: ‘7 dagen sociale onthouding moet mogelijk zijn’

Door Rowie van der Vliet 10 maart 2020

Het coronavirus heeft Brabant echt in z’n greep: alle grote evenementen met meer dan duizend bezoekers in de provincie zijn afgelast. Ook alle betaald voetbalwedstrijden en concerten gaan niet door.

De Brabantse veiligheidsregio’s maakten dinsdag op een persconferentie bekend dat grote evenementen in Brabant zijn gecanceld. Ook de betaald voetbalwedstrijden van komend weekend zijn afgelast. Dit om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook werd opgeroepen om de sociale contacten voor zeven dagen te beperken. “Zeven dagen sociale onthouding moet mogelijk zijn”, zeiden de voorzitters van de veiligheidsregio’s, burgemeesters Jack Mikkers (Den Bosch), Theo Weterings (Tilburg) en John Jorritsma (Eindhoven). Brabant telt nu 157 besmettingen, waarvan het merendeel in Tilburg. Het RIVM meldt dat er 29 besmettingen in Tilburg zijn, maar dan zijn de 28 besmettingen van het ziekenhuispersoneel van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis nog niet bij opgeteld.

Zware dagen

“We hebben een paar zware dagen achter de rug”, begon Jack Mikkers de persconferentie in het stadhuis van Den Bosch. “We zijn genoodzaakt om een aantal maatregelen te nemen. We zijn als Brabant één provincie en vinden het van belang om één beeld uit te stralen. We hebben daarbij duidelijk aangegeven wat onze worsteling is: aan de ene kant continuïteit, aan de andere kant het risico op besmetting voorkomen.”

Tekst loopt door na de foto.

Foto ter illustratie. ANP ROB ENGELAAR

Sociale isolatie

Niet alleen evenementen met meer dan duizend bezoekers worden afgelast om besmetting van het coronavirus te voorkomen. Sinds deze week wordt Brabanders gevraagd om thuis te werken om sociale contacten te beperken. “Als je ziek bent: ga niet naar school, werk of plekken waar je anderen kunt besmetten. Deze oproep blijft geldig tot en met maandag 16 maart”, aldus Mikkers. Volgens burgemeester Weterings zijn er meer dan gemiddeld besmettingen van corona in Brabant. “Wij doen een oproep om daar waar het kan de komende zeven dagen geen nieuwe sociale contacten te doen. Terughoudenheid is wenselijk, nee: strikt noodzakelijk!”

Indammen

Weterings drukte op het hart om de verspreiding van het coronavirus te matigen. “Als wij ons de komende zeven dagen houden aan het beperken van sociale contacten, kunnen wij hiermee het proces indammen. Hiermee kunnen we extra zorg bieden aan de ouderen in onze samenleving, die het meest kwetsbaar zijn. Zeven dagen van sociale onthouding moet toch mogelijk zijn?!” Weterings adviseert om een uitstapje naar opa of oma even niet te doen. Oké, grote evenementen zijn afgelast om besmetting van het coronavirus tegen te gaan. Maar hoe zit het dan met een avondje stappen? Kroegen blijven wel gewoon open; er komt geen verbod op uitgaan voor jongeren, maar wel wordt gevraagd ‘de planning daarna aan te passen’.

Tekst loopt door na de foto.

Poppodium 013. Foto: indebuurt Tilburg

Streep door grote evenementen

Burgemeester John Jorritsma gaf aan dat ‘Brabant niet op slot gaat, maar wel z’n verantwoordelijkheid neemt’. Grote evenementen met meer dan duizend bezoekers mogen daarom niet doorgaan. Ook alle Brabantse betaald voetbalwedstrijden van komend weekend worden gecanceld. “Wij willen als Brabant sterk staan en als Brabant consolideren en zorgen dat het virus niet verder verspreid. Ik heb op geen enkele wijze negatieve uitspraken gekregen van organisaties over deze regel. Iedereen heeft begrip voor deze moedige maatregelen.”

De sociale onthouding geldt tot en met maandag 16 maart. Vanaf dan geldt volgens de burgemeesters ‘een nieuwe ronde’. “Normaal zijn het dagkoersen, nu uurkoersen”, zeiden ze over de ernst van de situatie.

Onderwijs laten draaien

Op de vraag wat te doen in het onderwijs, waren de burgemeesters duidelijk: “Het is van belang de onderwijssectie te laten draaien, zodat kinderen niet thuis komen te zitten. Het gaat ons om voorkomen dat mensen niet naar hun werk kunnen gaan.” Burgemeester Jorritsma benadrukte nogmaals dat onze provincie niet op slot gaat, maar dat men wel bewust moet worden van de sociale contacten.

Lees ook:

aantal Tilburgers overleden coronavirus

Coronavirus in Tilburg: dit zijn de laatste ontwikkelingen

Het coronavirus houdt Tilburg in zijn greep. De maatregelen die worden getroffen om het virus tegen ...

28 nieuwe coronavirusgevallen onder personeel ETZ-ziekenhuis

5 x vragen (en antwoorden) over het coronavirus in Tilburg

adv.