Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ramadan in coronatijd: ‘Er zijn ook voordelen aan de situatie’

Door Noah Godefroy 29 april 2020

Tijdens de Ramadan komen familieleden na zonsondergang vaak bij elkaar om samen van het eten te genieten. Ook gaan ze vaker naar de moskee, maar beide situaties zijn momenteel íets anders. De moskeeën zijn dicht en samenkomen is even niet aan de orde. De Tilburgse Sevki en Yasmine schijnen hun licht op deze bijzondere Ramadan.

“Ik doe dit jaar niet mee aan de Ramadan omdat ik zwanger ben, maar eerlijk gezegd denk ik ook niet dat het goed is voor je immuunsysteem. Dat is lastig in deze tijden want als je weerstand laag is, kun je vatbaar zijn voor het virus. Moslims moeten het zelf weten, maar één ding is duidelijk: je doet het óf goed, óf je doet het niet”, zegt Sevki.

Boete

Sevki is bovendien uitgesproken over mensen die tóch afspreken. “Nog voordat de Ramadan begon waren er in Tilburg-West wat mensen bij elkaar gekomen, hoorde ik. Ze wilden samen bidden. Tja, die kregen meteen een boete: sommige mensen denken dat ze boven de wet staan.”

Doelen

Yasmine, ook bekend als Juf Mien, doet wél mee. “Er zijn ook voordelen aan de situatie: er is minder afleiding en je bent meer thuis. Veel moslims zien dit juist als een kans om islamitische doelen voor zichzelf te behalen.” Toch brengt het coronavirus vooral nadelen met zich mee. “Nu de moskeeën gesloten zijn, gaan de avondgebeden niet meer door. Veel mensen bidden nu met behulp van een livestream of bidden niet: het avondgebed, het Taraweeh-gebed, stond toch wel centraal in de maand. De gebruikelijke vijf gebeden worden wél thuis uitgevoerd.”

Gebed

Sevki, die dus niet meedoet, probeert wel op een andere manier wat extra’s te doen. “Ik sta nu speciaal op voor het ochtendgebed. Dat vindt plaats vóór de zon opkomt. Doordat ik daar extra bewust mee bezig ben, heb ik toch het idee dat ik wat goed doe.”

Alleen

Ondanks alle maatregelen, denkt Yasmine niet dat veel moslims alleen komen te zitten. “Over het algemeen hebben we grote gezinnen en alleen eten gebeurt in onze cultuur bijna niet. Het is wel jammer dat je mensen niet meer zomaar uit kunt nodigen: dat was voorheen juist heel gewoon!”

Lees ook:

Moskee dicht

Moskee in Tilburg dicht tijdens Ramadan: dit kan er wél

Het is de eerste volledige dag van de Ramadan en het wordt een bijzondere maand voor alle moslims in...
Thuisles

Juf Mien geeft 9 tips voor thuisles: ‘Speel geen leraar’

De scholen blijven dicht en dat duurt zeker tot de meivakantie, dus ook ouders ervaren nu de onmisba...

adv.