Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Merel werd sinds haar vierde seksueel misbruikt en dit is haar verhaal

Aangeboden door Stichting Blauwe Maan 8 juni 2020

Voor Merel stond haar hele jeugd in het teken van misbruik. Tot ze in 2017 de stap zette om hulp te zoeken die ze vond bij Stichting Blauwe Maan in Tilburg, een organisatie voor hulp na onvrijwillige seks en misbruik. “Je bent hier geen nummertje.”

We zitten in een kamer met Merel, hulpverleners Susanne en Nina en directeur Ellen. Tijdens het voorstelrondje is de sfeer luchtig. Merel spreekt zelfs van ‘een huiskamergevoel’. Maar we zijn hier met een reden. Merel wil, net als enkele andere cliënten van Blauwe Maan, haar verhaal doen. “De drempel moet weg. Mensen moeten de stap durven zetten om hierheen te komen.”

Vertrouwen

Vier jaar was ze, toen het misbruik begon. ““Eerst mijn vader en toen enkele jaren later werden er meerdere mensen bij betrokken. Ik vertrouwde niemand meer, voor mijn gevoel was iedereen slecht in het leven”, vertelt ze. Via een forum voor lotgenoten kwam ze uit bij Blauwe Maan.  “De telefoon oppakken en bellen was ongelooflijk moeilijk.” Met een weifelend lachje voegt ze toe: “Toen belde ik ook nog eens het verkeerde nummer.”

Eerste stap

“Dat belletje en die eerste stap hier naar binnen waren zo moeilijk. Maar nu weet ik hoe goed het is dat ik het tóch gedaan heb. Ik wil hier niet meer weg.” Hulpverlener Susanne brengt een stukje huiskamersfeer terug in het gesprek: “Ho, ho. Het is niet de bedoeling dat je hier nooit meer weggaat! Welkom voor een bakje koffie ben je natuurlijk wel altijd”, knipoogt Susanne.

Gratis

“Ik kom hier sinds 2017, en heb ook echt geen idee hoelang ik op afspraken blijf komen. Dat neemt ook een bepaalde druk weg: zolang het nodig is, mag ik komen”, vertelt Merel. “Dan is het natuurlijk ook fijn dat het gratis is. Het is niet zo dat geld een reden is om het wel of niet te doen, maar als je jarenlang een bepaald bedrag per uur moet betalen, wordt dat uiteindelijk wel een dingetje. Gelukkig wordt dat stukje onzekerheid hier ook weggenomen.” Ook is er geen wachtlijst.

Schaamte en schuld

Onzekerheden, schaamte, schuld. Het zijn zaken die veel terugkeren in het gesprek en dus ook behandeld worden in de sessies. Ellen: “Als je er geen ervaring mee hebt is, kun je je het misschien lastig voorstellen. Maar schaamte- en schuldgevoelens zijn belangrijke redenen waarom slachtoffers er niet over praten. En uit de cijfers blijkt dat mensen die er niet over praten een enorme kans op herhaling hebben. Vooral bij mannen is de schaamte heel groot. Daar leeft toch altijd het idee dat ze zich moeten kunnen verweren, terwijl het iedereen kan gebeuren. Man of vrouw; dat maakt helemaal niet uit.”

‘Niet alleen slachtoffers moeten erover praten’

Taboe doorbreken

Inmiddels gaat het, mede dankzij Blauwe Maan, beter met Merel. Van trillend de eerste keer de telefoon oppakken naar haar verhaal delen met de hele wereld. “Er wordt tegenwoordig meer over gesproken”, vertelt hulpverlener Nina. “Dat is goed, en ondanks we het idee hebben dat de drempel wat lager is geworden, weten we ook dat er nog altijd een taboe is om te doorbreken. Niet alleen slachtoffers moeten erover praten. Familie, vrienden: maak het bespreekbaar. Blauwe Maan maakt zich sterk om het taboe te doorbreken, maar mensen moeten uiteindelijk zelf, net als Merel, de stap durven zetten.”

Merel en vele anderen gingen haar voor. Alles wat je moet weten staat op de website van Blauwe Maan.

 Deze bijdrage wordt je aangeboden door Stichting Blauwe Maan. Meer over Stichting Blauwe Maan ontdekken?

Stichting Blauwe Maan


Gesloten13:00 - 20:00

Wilhelminapark 55, Tilburg

adv.