Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lesje Chinese geneeskunde: ‘Als iemand niet ziek is moet die juist behandeld worden’

Aangeboden door Surya Praktijk voor Acupunctuur & Natuurgeneeskunde 9 augustus 2020

Voorkomen is beter dan genezen. Dat horen we vaak, ook hier in het westen. Margeret van Surya Praktijk voor Acupunctuur & Natuurgeneeskunde vertelt dat het in de Chinese geneeskunde al een eeuwenoude uitspraak is: “De wijze moest vooral degene die niet ziek is behandelen.”

Die quote plukt ze uit het boek Van De Gele Keizer. “Natuurlijk: als je lichaam ontregeld – ziek dus – is, kun je dat behandelen met acupunctuur of een Chinese kruidenkuur. Maar een goede therapeut behandelt het lichaam juist vóórdat het uit evenwicht raakt. Preventief dus”, legt Margeret uit.

Rugpijn

“Ik zal een paar voorbeelden geven”, vervolgt Margeret. “Rugpijn bijvoorbeeld. Stel iemand heeft last van lage rugpijn. Dat kan komen door een verkeerde houding, overbelasting of verminderde nierenergie. Na een paar acupunctuurbehandelingen is de pijn weg. Patiënt blij, ik blij. Maar juist dan is het verstandig om eens in de vier tot zes weken terug te komen voor een onderhoudsbeurt. Het is net als met een orchidee: wil je dat ze mooi en lang bloeit, moet je het met liefde en aandacht verzorgen.”

Migraine

Een andere veelvoorkomende klacht is migraine. “Veel vrouwen hebben hormoongerelateerde migraine. Ook dat is goed te behandelen met kruiden en acupunctuur. Wil je voorkomen dat het dan na een half jaar weer terugkomt, is het verstandig om regelmatig preventieve behandelingen in te plannen”, legt Margeret uit.

Oude wijzen

Over wijsheden gesproken: Margeret heeft er nog wel eentje van héle wijzen: “De oude wijzen wisten dat voorkomen beter is dan genezen. Als je dorst hebt, is het beter dat je naast een put staat waaruit je water kunt halen, dan dat je een put moet graven om bij het water te komen.”

Lees ook:

Chinese geneeskunde

Interessant: zo kijkt de Chinese geneeskunde tegen corona aan

Nu de contactberoepen weer op volle toeren draaien, mag ook Margeret van Surya Praktijk voor Acupunc...

5 x deze kruiden hebben geneeskracht (en jij hebt ze in huis!)

Langzaamaan mogen we al aan de lente gaan denken, maar de griepjes en verkoudheden liggen nog steeds...


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Surya Praktijk voor Acupunctuur & Natuurgeneeskunde. Meer over Surya Praktijk voor Acupunctuur & Natuurgeneeskunde ontdekken?

Surya Praktijk voor Acupunctuur & Natuurgeneeskunde

acupunctuur

Gesloten08:00 - 20:00

Wandelboslaan 30, Tilburg

Bekijk meer:acupunctuur

adv.