Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kinderopvang in Tilburg noodgedwongen open: ‘Normaal zitten er 50 kinderen, nu 2’

Door Rowie van der Vliet 17 maart 2020

Scholen en kinderopvang in Tilburg zijn gesloten. Door deze landelijke maatregel zitten kinderen daarom – samen met papa en/of mama – thuis. Toch zijn er uitzonderingen: ouders of verzorgers met een cruciaal beroep kunnen nog wel gebruik maken van kinderopvang en/of opvang op school. Dit zijn de regels. 

De Rijksoverheid heeft besloten alle kinderopvang en scholen tot en met maandag 6 april te sluiten. Alleen ouders of verzorgers met een cruciaal beroep kunnen gebruik maken van de opvangmogelijkheden.

Wanneer heb je een cruciaal beroep tijdens het coronavirus?

Ouders met een baan in de zorg, in het openbaar vervoer, of bij de hulpdienstverleningen zijn erg belangrijk in deze tijd. Om er voor te zorgen dat deze werkenden zich volledig kunnen inspannen om de samenleving draaiende te houden, zijn er voor hun kinderen opvangmogelijkheden geregeld.

Maar er zijn meer beroepsgroepen die aanspraak maken op opvang. De Rijksoverheid heeft hier een lijst opgesteld met alle beroepsgroepen. Het gaat om banen die in deze omstandigheden continue om bezetting vragen. Je kunt ook een beroep doen op de kinderopvang en/of school, als je een onmisbare functie hebt ten behoeve van één van deze beroepsgroepen.

Wat als één ouder een cruciaal beroep heeft en de partner niet?

Dan mag je nog steeds een beroep doen op de school en/of kinderopvang. De Rijksoverheid vraagt wel ouders om de kinderen zoveel mogelijk zelf op te vangen. Mocht dat niet lukken, dan zijn er opvangmogelijkheden.

Mochten de kinderen gezondheidsklachten hebben zoals niezen, keelpijn, loopneus, hoesten of koorts, dan mogen zij niet naar de opvang.

Ik heb een cruciaal beroep en wil een beroep doen op de kinderopvang of de school. Kan ik naar mijn gebruikelijke adres?

Ja, in principe kunnen je kinderen dan bij de eigen kinderopvang, school of gastouder terecht.

Zit je met nog veel meer vragen? Op de website van de Rijksoverheid lees je meer informatie over dit onderwerp.

Wat doen kinderopvangorganisaties en scholen in Tilburg?

“Vandaag zit er bij ons een kindje”, vertelt een medewerker van Kinderstad Huibeven. “Maar er zijn veel locaties van Kinderstad, dus het verschilt per vestiging. Wij maken hier met zijn allen schoon en zorgen voor het kind.”

“Het is een lastige periode”, vindt een medewerker van kinderopvang Unikids 2.0. “Hier zitten nu twee kinderen, gisteren ook. Normaal hebben we vier volle groepen met vijftig kinderen. Sommige dingen zijn niet altijd duidelijk. Soms heb je een werkende ouder, een andere keer twee. Volgende week wordt het lastiger, denk ik. Nu kunnen ouders vaak wel wat regelen, ze nemen bijvoorbeeld vakantie-uren op. Wij werken met 19 mensen, nu zijn we over met vijf, want de rest zit thuis met klachten. Voor de twee kindjes die hier zitten zijn het lange dagen, maar het komt wel goed. Het is voor iedereen aanpassen en even zoeken. Met moeten het met z’n allen doen, ook de andere werkgevers. Laten we zo min mogelijk bij elkaar komen, dan zijn we er zo snel mogelijk vanaf.”

Lees ook:

aantal Tilburgers overleden coronavirus

Coronavirus in Tilburg: dit zijn de laatste ontwikkelingen

Het coronavirus houdt Tilburg in zijn greep. De maatregelen die worden getroffen om het virus tegen ...

Deze Tilburgse restaurants bezorgen eten in tijden van coronavirus

Horeca in Tilburg blijft dicht tot 6 april. Toch hoeven we niet altijd ons favoriete gerecht te miss...
stadsbrouwerij 013

Horeca en sportscholen dicht door coronavirus: ‘Het geeft wel rust’

Sportscholen, horeca, sauna's, scholen, coffeeshops: allemaal zijn ze dicht door het coronavirus. Da...

adv.