Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kappers en terrassen gaan weer open en meer: ‘Zal moeilijk zijn om genoeg omzet te halen’

Door Rowie van der Vliet 6 mei 2020

De professionele schaar kan volgende week door de te lange lokken van Tilburgers. Het kabinet heeft de versoepeling van een aantal coronamaatregelen aangekondigd. Niet alleen kappers gaan binnenkort in Tilburg weer aan het werk. Volgende maand kunnen we – met anderhalve meter afstand – weer op het terras zitten. “We gaan er alles aan doen om er iets van te maken”, aldus Bertie Wolf, eigenaar van Café Peanuts.

Op basis van het advies van het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet een plan opgesteld tot 1 september 2020. Beetje bij beetje worden de coronamaatregelen zoals we die nu kennen, versoepeld.

Anderhalvemetersamenleving

Premier Mark Rutte noemt dit het begin van een nieuwe fase, waarin we een overgang moeten maken naar een anderhalvemetersamenleving. Hij benadrukt wel dat een versoepeling alleen kan plaatsvinden als iedereen zich aan de regels houdt en het virus beheersbaar blijft. “We kunnen Nederland alleen van slot halen, als iedereen zich verstandig blijft gedragen”, zegt de premier tijdens de persconferentie van 6 mei. Daarom geldt te allen tijde: werk zoveel mogelijk thuis, vermijd drukte, houd anderhalve meter afstand en blijf thuis als je je niet goed voelt.

Hoe ziet zo’n samenleving eruit in Tilburg? We nemen de nieuwe maatregelen per sector met je door.

Kappers, schoonheidssalons en andere contactberoepen in Tilburg

 • Gaan open vanaf maandag 11 mei;
 • behandelingen zijn alleen op afspraak;
 • medewerkers moeten tijdens het maken van de afspraak een intake doen en checken of je klachten hebt;
 • tussen de klanten moet anderhalve meter afstand zijn.

Bij PureLou in Tilburg hebben de kappers heel de zaak anders ingedeeld, aldus Milou de Nijs. “Wij hebben tussen iedere stoel een stoel weggehaald. We hadden er acht, nu vijf. We hebben namelijk ook de wachthoek weggehaald en daar een extra knipstoel gezet. Op de vloer liggen markeringen waar de mensen mogen lopen. We hebben heel veel desinfectiedoekjes. Na iedere klant gaat de kapmantel in de was of we gaan wegwerp mantels gebruiken. En misschien gaan we meer in shifts werken.”

De kappers van Flawless Kapsalon in Tilburg weten al hoe ze het aan gaan pakken. “We hebben twee schermen die we kunnen verplaatsen en we hebben schermen voor het gezicht. Als het nodig is, zijn er mondkapjes. Straks werken we maar met twee kappers per dag in onze kapsalon in Tilburg, zodat er niet teveel klanten tegelijk binnen zitten. Klanten moeten desinfecteren bij binnenkomst en krijgen ook een hoofdthermometer om te checken of ze koorts hebben”, zo zegt mede-eigenaresse Gerda.

Verpleeghuizen

 • 25 verpleeghuizen gaan als test vanaf maandag 11 mei weer open;
 • bij een gewenst resultaat gaat het kabinet over twee weken de volgende, nog onbekende stap zetten.

Sport

 • Iedereen boven de 18 jaar mag vanaf maandag 11 mei – op anderhalve meter afstand – buiten sporten;
 • contactsporten uitgezonderd en officiële wedstrijden worden nog steeds niet gespeeld;
 • douchen gebeurt thuis;
 • voor nu geldt: contactsporten en sportscholen mogen weer vanaf 1 september. Het kabinet geeft wel aan dat ze in gesprek gaan met sportscholen om te kijken of ze mogelijk eerder open kunnen.

Horeca

 • Terrassen en restaurants mogen open vanaf maandag 1 juni;
 • je bent alleen welkom op reservering;
 • medewerkers moeten tijdens het maken van de reservering een intake doen en checken of je klachten hebt;
 • iedereen zit aan een tafel en er moet anderhalve meter afstand gehouden worden;
 • het maximum aantal aanwezigen is dertig per restaurant, inclusief personeel, maar dat wordt vanaf 1 juli uitgebreid naar honderd.

Bertie Wolf van Café Peanuts vindt de hele situatie heel erg lastig. Hij heeft een klein café in het kleinste uitgaansstraatje van Tilburg, de Stadhuisstraat. “Ons terras is heel klein, er passen daar weinig mensen. Je moet er wel voor zorgen dat iedereen 1,5 meter uit elkaar zit, maar de brandweer en ambulance moet er nog langs kunnen voor het geval er iets gebeurt. Ik ben blij dat we open mogen en tevreden dat er straks weer dertig man binnen mag staan. Maar het zal niet meevallen. Het zal moeilijk zijn om hiermee genoeg omzet te halen. Wij gaan er alles aan doen. Ook om de gezellige sfeer neer te zetten. Je moet niet het gevoel krijgen dat je als bajesklant ergens zit. We zullen met schermen moeten gaan werken. Eventueel iets met lichtjes of muziek.”

Bij The Fat Greek aan de Oude Markt hebben ze al een plan liggen. “Op het moment blijven we take away doen. Als alles rondom het coronavirus en op de ic onder controle blijft, gaat ons terras op 1 juni open. Die foodtruckbanner blijft dan staan en er komen hangtafels. Alles is dan zelfservice en met wegwerpspullen zodat er zo min mogelijk contact is, maar we wel op een gezellige manier het vakantiegevoel creëren. Leuke muziek, leuke mensen, lekker eten!”

The Talk kan ook niet wachten. “Ik ben heel blij dat we weer iets mogen”, zegt bedrijfsleider Robin Baelemans. “Voor ons betekent het dat er op 1 juni zo’n 20 tot 22 mensen binnen mogen zijn met de 1,5 meter regeling. Onze normale capaciteit binnen is rond de 60, dus we gaan shifts draaien. Alles moet gereserveerd worden. Van de lunch tot het diner en de borrel. Je kan straks niet zomaar binnenlopen en even aan de bar wachten totdat er een tafeltje vrij is.”

Ook het terras wordt aangepakt. “We zijn bezig om het te verruimen, op de Heuvel is best veel ruimte. We horen deze week van de gemeente hoe groot het mag zijn. Het wordt anders werken. Er komt een gastheer op het terras die alle reserveringen aanneemt en gasten naar een tafeltje begeleid. Er zijn daar ook looproutes. We hebben net een verbouwing van zo’n zeven weken achter de rug. Vanaf 8 mei kun je hier onze hele lunchkaart afhalen. Dat zijn zo’n 63 gerechten, van broodjes tot cheesecake. Dit op verzoek van onze gasten. Dat blijft ook nog zo na 1 juni.”

Cultuur

 • Een bezoekje brengen aan de bibliotheek kan vanaf maandag 11 mei;
 • ook bioscopen en theaters gaan weer open vanaf maandag 1 juni. Het maximum aantal aanwezigen is in eerste instantie dertig, maar dat wordt vanaf 1 juli uitgebreid naar honderd;
 • als je van te voren een kaartje koopt, mag je vanaf maandag 1 juni ook musea bezoeken;
 • als het maximum aantal mensen op één plek per 1 juli wordt verhoogd naar honderd, kunnen ook kerken weer open. Verder kunnen bruiloften en begrafenissen weer plaatsvinden.

Onderwijs

 • Basisscholen en kinderopvang gaan vanaf 11 mei gedeeltelijk open, dit was al eerder bekendgemaakt;
 • scholieren van het voorgezet onderwijs mogen vanaf dinsdag 2 juni weer naar school.

Openbaar vervoer

 • Het openbaar vervoer rijdt vanaf maandag 1 juni weer volgens de normale dienstregeling;
 • het advies blijft om alleen noodzakelijke reizen te maken;
 • houd zoveel mogelijk anderhalve meter afstand;
 • reizigers zijn verplicht tijdens de reis een mondkapje te dragen. Geen medische mondkapjes, want die zijn bedoeld voor de zorg.

Campings en vakantieparken

 • Op vakantie naar een camping of vakantiepark in eigen land kan vanaf woensdag 1 juli, dan gaan de campings en vakantieparken weer open en kun je weer gebruik maken van de toiletten en douches.

Sauna’s, coffeeshops en seksclubs

 • Deze bedrijven mogen per dinsdag 1 september weer open.

In de laatste persconferentie – op 21 april – heeft de premier al toegelicht dat de basisscholen en kinderopvang begin volgende week weer van start gaan. Lees hier de overige maatregelen die toen zijn toegelicht.

Lees ook:

aantal Tilburgers overleden coronavirus

Coronavirus in Tilburg: dit zijn de laatste ontwikkelingen

Het coronavirus houdt Tilburg in zijn greep. De maatregelen die worden getroffen om het virus tegen ...
kattencafé Tilburg

Update over het kattencafé in Tilburg: ‘Ik geef gewoon niet op’

Het was groot nieuws in 2018: Tilburg krijgt een kattencafé! Inmiddels zijn we bijna twee jaar later...

Drukte in de binnenstad neemt toe: ga jij weer naar het centrum?

Het is je misschien al opgevallen dat de drukte in de binnenstad van Tilburg de afgelopen weken stee...

adv.