Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zó hoor je dat mondkapje dus te gebruiken

Door Rowie van der Vliet 24 mei 2020

Het advies blijft: reis alleen als het nodig is en werk zoveel mogelijk thuis. Maar mocht je dan toch met het openbaar vervoer moeten, dan ben je vanaf 1 juni verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen. Zonder mondkapje kom je de bus, metro, trein of tram niet in. Maar dan moet je ze wel op de goede manier gebruiken. Aan de hand van de richtlijnen van het RIVM leggen wij het voor je uit! 

Het dragen van een mondkapje is geen vervanging voor de welbekende hygiënemaatregelen en de anderhalvemetersamenleving, maar een aanvulling. Verplicht, dat is het straks in het OV wel. Het RIVM verwacht namelijk dat de anderhalve meter afstand in het openbaar vervoer niet altijd mogelijk zal zijn. Maar op welke manier zet jij je mondkapje straks op, mag je mondkapjes hergebruiken en hoe bewaar je de mondkapjes op een veilige manier?

Het op- en afzetten van je mondkapje

Gebruik tijdens het op- en afzetten alleen de touwtjes of de elastieken van je mondkapje. Raak je gezicht niet aan en zorg ervoor dat je ook de binnenkant van het mondkapje zelf niet aanraakt. Voordat je het mondkapje opzet, was je je handen met water en zeep. Controleer of het mondkapje goed aansluit op je gezicht en je neus. Ook moet het je mond en kin volledig bedekken.

Zet je mondkapje af

Aangekomen op het perron van Station Tilburg of stap je als enige uit bij een verlaten busstation in de Reeshof? Het maakt niet uit waar je bent, laat je mondkapje op als je uitstapt. Zet je het pas af, wanneer je niet langer in de tram, metro, bus of trein zit. Gebruik opnieuw de touwtjes of elastieken om het mondkapje af te zetten, raak de binnenkant én je gezicht niet aan en was je handen opnieuw met water en zeep.

Meerdere keren gebruiken, hoe doe je dat veilig?

Heb je een exemplaar die je kunt wassen en hergebruiken, zoals je die bij Tilburgse winkels en webshops koopt? Bewaar deze dan in een afgesloten zakje of bakje. Bewaar schone en gebruikte mondkapjes apart van elkaar en stop ze niet in je jaszak, broekzak of tas. Volgens het RIVM kunnen virussen zich op die manier makkelijker verspreiden.

Wegwerp mondkapjes

Een niet medisch-mondkapje was je na ieder gebruik op een volledig wasprogramma, op 60 graden. Voeg hier geen wasverzachter aan toe. Side note: wegwerp mondkapjes mag je écht niet vaker dan één keer gebruiken. Gewoon weggooien dus.

mondkapje opzetten
Foto | Pexels

Hoeveel mondkapjes heb je nodig?

Het RIVM stelt: bij elke reis met het openbaar vervoer heb je een nieuw of gewassen exemplaar nodig. Reis je dus ’s ochtends naar je werk en ’s middags weer terug? Dan heb je twee mondkapjes nodig. Je mag je mondkapje maximaal drie uur per keer dragen.

Materiaal van je mondkapje

Maak je zelf mondkapjes en gebruik je een nieuw kledingstuk of een nieuwe lap stof, was het dan voor gebruik op 60 graden. Zo zorg je ervoor dat eventueel achtergebleven chemische stoffen verdwijnen. Kies voor textiel dat ervoor bedoeld is om in contact te komen met de huid. Toch last van irritatie? Probeer dan niet-gekleurd textiel, gebruikte schone theedoeken of beddengoed.

Let op: een zakdoek over je mond en neus heen knopen is écht niet goed genoeg. Het mondkapje moet zo goed mogelijk aansluiten op je gezicht en je neus, mond en kin bedekken.

Zelf mondkapjes maken?

Mondkapjes verkrijg je bij verschillende drogisterijen, bouwmarkten of winkelketens. Of bestel je gewoon online! Maar wil je zelf aan de slag, dan heeft het RIVM nog een aantal handige tips.

Lees ook:

City Massage

Bij deze winkels in Tilburg kun je mondkapjes kopen

Het kabinet geeft in heel Nederland het advies om mondkapjes te dragen in ruimtes zoals het station,...
Marram.Shop

Maringe (27) van Marram.Shop maakt zero waste mondkapjes: ‘Uit de hand gelopen hobby’

Mondkapjes: iedereen vindt er wat van. Of je nu een voor- of tegenstander bent, we kunnen er niet om...

MAG DAT: mondkapjes en plastic handschoenen bij het plastic gooien?

De boodschappen doen veel Tilburgers tegenwoordig met plastic handschoenen aan, handen worden regelm...

adv.