Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburgse Kermis 2020 is afgelast: ‘Ik heb nu geen inkomsten meer’

Door Rowie van der Vliet 21 april 2020

Evenementen gaan niet door tot en met 1 september in heel Nederland. Daarom is de Tilburgse Kermis in 2020 afgelast. “Let op jezelf en op elkaar, dan zien we jullie graag terug op de Tilburgse Kermis 2021”, laat de organisatie via Facebook weten.

De Tilburgse Kermis is de grootste van heel de Benelux. Er staan elk jaar zo’n 240 attracties door heel de binnenstad. Wie is er niet opgegroeid met de kamelenrace? Toch is het echt zo: de 454ste kermis gaat voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet door.

Geen Roze Maandag

Dat betekent ook dat er dit jaar geen Roze Maandag is. Geen drag queens en een miljoen anderen die door de stad vieren dat ze zichzelf mogen zijn. 2020 zou het een jubileum zijn voor de populairste dag van de Tilburgse Kermis. De Stichting Roze Maandag bestaat 30 jaar. We bellen met voorzitter Freek Reffeltrath. “Heel erg jammer, maar we begrijpen het ook. Het is even niet anders. De dertigste editie doen we maar volgend jaar. Het is de realiteit waar we nu in zitten. Het is hartstikke zuur voor de horeca, kermisexploitanten en ons. Voor iedereen die elk jaar naar ons toe komt. We hadden dingen voorbereid, zoals een campagne. Nu is het op naar volgend jaar. We willen iedereen bedanken die zich alle jaren heeft ingezet voor de aanloop naar een mooi feestje en dit ook volgend jaar gaat doen.”

Kermisexploitanten

Het nieuws hakt er goed in bij kermisexploitanten. Zo ook Ad Bierens die met zijn oliebollenkraam een vaste gast is op het tiendaagse feest. “Het is wel een tegenslag. Ik had het wel verwacht, maar nu houdt het echt op. We waren volop bezig met plannen met kermisexploitanten om 1,5 meter afstand te kunnen houden. Hoe meer dagen vorderden, hoe meer ik het gevoel kreeg: dat feestje kan niet doorgaan in juni. Toch hield ik hoop. Laat maar eens horen hoe jullie erover denken van de gemeente en in Den Haag, dacht ik. Ik heb nu geen inkomsten meer. Heel erg vind ik dat. Maar gezondheid gaat boven alles. Dat is niet zo moeilijk. Toch ben ik er heel de dag mee bezig geweest in mijn hoofd. Nu houdt het echt op. Nu weet ik het effe niet meer. Restaurants kunnen afhalen of bezorgen. Dat kunnen wij als oliebollenkraam ook niet. Het is echt diep treurig. Zoiets als dit heb ik nog nooit meegemaakt. Drie maanden geleden had ik nooit geloofd dat dit zou gebeuren. Dit gaat voor de horeca of kermisexploitanten zeker nog gevolgen hebben.”

Lees ook:

zomertijd

Nieuwe coronamaatregelen: Kermis afgelast, scholen deels open

Kinderen mogen vanaf maandag 11 mei weer naar de basisschool. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt ti...
bereikbaarheid tilburgse kermis 2019

Dit zijn de leukste kermisfoto’s van de Tilburgse Kermis 2019

Tien dagen lang stond de stad op zijn kop tijdens de Tilburgse Kermis. Met al die lichtjes, te gekke...
type mensen kermis

Mysterie: Wie is de ‘baas’ van de Tilburgse Kermis?

De hele binnenstad gaat op slot voor tien dagen lang kermis. De kermis in Tilburg is niet zomaar iet...

adv.