Zeer waarschijnlijk avondklok en sowieso 1 persoon op bezoek toegestaan: ‘Rare maatregel’
Het is (bijna!) zeker: als het aan het demissionair kabinet ligt, komt er vanaf aankomend tussen 21.00 en 04.30 uur...
Dat jongeren in Tilburg het niet eens zijn met de stengere lockdown is in de wijk Gasthuisstraat meer dan duidelijk. Op verschillende plekken is graffiti achtergelaten met een glasheldere boodschap.
Op een elektriciteitskastje tegenover het parkeerterrein van de Albert Heijn XL staat ‘Avondklok = dictatuur’ in grote, witte hoofdletters. Het is niet de enige leus die te vinden is. Verderop op de hoek van de Alleenhouderstraat staat de tekst ‘Jongeren in nood! Stop de lockdown!’ op een muur geklad. Het handschrift heeft veel van elkaar weg, maar het is bij de redactie van indebuurt Tilburg niet bekend of het ook echt van dezelfde maker is. Wel zien we verderop in de wijk nog een graffititekst in het wit die roept om vrijheid.
Tekst loopt door na de foto.
Een ding is zeker: jongeren in de wijk Gasthuisstraat hebben het zwaar met de lockdown. En zij zijn niet de enigen in Tilburg. Bryan Vreijsen en Kim Mathura van Brabant Maatjes zien ook dat jongeren het zwaar hebben. Ze organiseren via een Facebookgroep (online) activiteiten voor jongeren. “Als we vragen in de groep hoe het met jongeren gaat, geven ze aan zich rot te voelen door de lockdown”, zegt Bryan. Kim noemt het jammer dat er zoveel wordt gehamerd op wat er allemaal niet kan. “Er is genoeg te doen als je creatief bent, daar willen wij graag bij helpen. Zelf organiseren we online activiteiten, maar ook wandelingen per tweetallen. Jongeren weten soms niet wat er allemaal georganiseerd wordt.”
Kim: “Ik ben nu bezig met meerdere jongeren en Jeroen van Avondje Uit om een wandeling te organiseren waarbij je langs huizen in het centrum en de Piushaven komt en mensen op het balkon een talent laten zien. En we gaan met jongeren in de groep bakken en koken.” Bryan geeft aan dat niet alle leden van de groep (meer dan duizend) zich aanmelden voor activiteiten. “Soms lijkt het een te grote stap om mee te doen.” Kim: “Hoe kunnen we deze jongeren ook bereiken? Daar gaat het om. Ik ben nu ook in gesprek met ervaringsdeskundigen. Daarnaast ben ik jongerenwerker bij R-Newt en werk ik aan het Next Up-project waarbij we jongeren motiveren om iets goeds voor een ander te doen. Daar is budget en coaching voor beschikbaar.”
In deze tijd zijn er meer initiatieven voor jongeren om elkaar online te leren kennen. Zo houdt T*Agency van Theaters Tilburg online meetings met creatievelingen. ““We zijn ook een ontmoetingsplek waar mensen met hetzelfde gedachtegoed elkaar kunnen ontmoeten. Studenten die hier naartoe komen om te studeren, zitten nu veel op hun kamer. Ik hoop met hen allemaal een biertje/wijntje of fris te drinken als de horeca weer open is. Voor nu zijn ze welkom om zich bij ons aan te sluiten”, liet oprichter Tyrone weten in een interview. Er zijn nog meer initiatieven zoals Avondje Uit.
Jongerenorganisatie R-Newt zet zich altijd al in voor jongeren in Tilburg, maar probeert deze groep ook door de lockdown te slepen. Tijdens de coronacrisis staan ze vooral online klaar om te appen en kwetsbare jongeren te helpen. Maar ook gaan medewerkers de straat op om jongeren de sancties uit te leggen of één-op-één te wandelen. Meer weten over wat R-Newt doet? Meer informatie vind je op de website.
Vind jij dat er meer mogelijk moet zijn voor jongeren in coronatijd? We zijn benieuwd! Stuur ons een mail naar [email protected].
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken