Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit studentenhuis ging twee weken in quarantaine: ‘Corona heeft ons verbroerderd’

Door Rowie van der Vliet 14 september 2020

Gidion le Sage en de rest van de bewoners van studentenhuis Huize Borretje dachten in het begin nog dat het coronavirus wel los zou lopen. Maar dat veranderde al snel. “We besloten met het huis twee weken in quarantaine te gaan.”

Voordat de coronacrisis in Tilburg losbarstte, werden er in Huize Borretje veel grappen gemaakt over het coronavirus. “Iedereen was bezig met zijn stage, studie of werk en voorzag in de nabije toekomst nog niet te veel problemen. Toen corona wat serieuzer toesloeg en er mensen thuis moesten gaan werken waren de grappen ineens over. De sfeer was nog steeds gezellig, maar we namen corona een stuk serieuzer.”

Twee weken in quarantaine

“Op een gegeven moment is iedereen zoveel als mogelijk thuisgebleven, we zijn zelfs in een korte quarantaine geweest, niet zozeer omdat dit voor ons verplicht was gesteld door de overheid, maar doordat het broertje van iemand in het huis een klaplong had gehad, en een vader heeft die corona beter niet kon gebruiken. Hierdoor hebben wij met het huis besloten twee weken in quarantaine te gaan, om te voorkomen dat wij het richting haar gezin zouden verspreiden.”

De ‘thuisbioscoop’. Foto: Gidion le Sage

Thuisbioscoop

Hoe die quarantaine eruitzag? “De eerste tijd hebben we elke avond bordspellen gespeeld en samen gegeten. We zijn zelfs zover gegaan om mijn kamer om te bouwen tot thuisbioscoop. Eigenlijk was dat gewoon een scherm op mijn kamer, maar het was vooral heel gezellig om veel films samen te kijken. Zo hebben we meerdere avonden gezellig doorgebracht met een bak popcorn, een waterpijp en een film uit de top 250 IMDB-lijst.”

‘Dat gaat nooit lukken’

Ook besloot Huize Borretje een uitdaging aan te doen: te stoppen met roken met het hele huis. “De mannen dachten nog dat gaat nooit lukken doordat de verveling het zwaar zou worden. Niets was minder waar, het was de makkelijkste keer om te stoppen. Juist nu er geen feestjes waren, de terrassen gesloten waren en niemand in de omgeving rookte ging het stoppen voortreffelijk. We zijn nog steeds gestopt. Af en toe roken sommigen een sigaartje, en twee hebben nog twee keer onder het genot van wat alcoholische versnaperingen gerookt. Maar ja: dat in de 161 dagen dat we zijn gestopt.”

Het vernieuwde dakterras van Huize Borretje. Foto: Gidion le Sage

Sportschool in de achtertuin

“Het virus heeft ons als huis enorm verbroederd. Toen een groot gedeelte van Nederland verplicht thuis zat hebben ook wij de handen uit de mouwen gestoken en zijn begonnen aan het klussen in het huis.” Het bleef niet bij de thuisbioscoop van Gidion. Er kwam een eigen sportschool in de achtertuin met spullen van internet en oude zooi die nog in de tuin lag. Bovendien hebben ze hun dakterras gepimpt en het dartbord eens goed opgehangen. En ze scoorden ook nog eens zes eetkamerstoelen voor weinig via Facebook, terwijl die eigenlijk al bijna verkocht waren.

Hart onder de riem steken

“Wij willen iedereen een hart onder de riem steken, want wij zijn ons ervan bewust dat er veel mensen eenzaam zijn in deze tijd. We weten dat er veel mensen in de problemen komen en dat er veel verdriet is. Toch willen wij de boodschap uitdragen om te proberen om er het beste van te maken.”

Lees ook:

Corona-update RIVM: aantal besmettingen toegenomen in Tilburg

Het landelijke aantal geregistreerde coronabesmettingen loopt op. Is dit ook het geval in Tilburg? H...

Nieuwe coronamaatregelen: dit vinden Tilburgers ervan

“Om maar met de deur in huis te vallen: het gaat niet goed met de ontwikkelingen rondom het coronavi...
Geen auto coronateststraat

Coronateststraat in Tilburg: dit moet je doen als je geen auto hebt

De coronateststraat in Tilburg is inmiddels alweer bijna een maand open. Iedere Tilburger die zich w...

adv.