Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Juf Mien geeft 9 tips voor thuisles: ‘Speel geen leraar’

Door Noah Godefroy 9 april 2020

De scholen blijven dicht en dat duurt zeker tot de meivakantie, dus ook ouders ervaren nu de onmisbaarheid van een leerkracht. De Tilburgse Juf Mien (Yasmine) geeft les in groep 6, 7 en 8 op basisschool De Kleine Akkers in Goirle. Zij heeft tips voor thuisles voor kids én hun ouders.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Materiaal

Misschien wel het belangrijkste aan thuisles: een goede computer of laptop en een lekker snelle internetverbinding! Het lesaanbod is nu natuurlijk grotendeels digitaal en dan is het wel fijn als alles goed werkt.

Eigen planning

Leg als ouder zijnde niet teveel druk op je kind, maar vooral ook niet op jezelf. Veel mensen zitten ineens in een afwijkende thuissituatie en dat is wennen. Naast je kind helpen en aansturen met het schoolwerk, gaan het huishouden en de eigen werkzaamheden vaak ook nog door: je hebt ook een eigen planning!

Ritme

Over planningen gesproken: maak ook plannen met je kind. Bepaal een ritme van de dag. Dat zal niet altijd lukken, er kunnen dingen tussenkomen. Ben dan mild voor jezelf én voor je kind.

Ochtend

Handig voor dat ritme is om ’s ochtends te focussen op het thuiswerk van de basisvakken. Laat de middag vrij voor de creatieve opdrachten.

Werktijden

Kijk goed naar wat je kind nodig heeft. Alle kinderen zijn anders. Sommige kinderen kunnen zich nu eenmaal minder goed concentreren dan anderen. Werk dan met werktijden: dertig minuten intensief een vak volgen en dan even een korte pauzen inlassen.

Werkplek

Zorg voor een goede werkplek! Zet je kind niet midden in de woonkamer neer waar van alles gebeurt. Ruim de eettafel op of zoek een afgelegen plekje, zodat er niet constant afleiding is.

Pauze

Ik heb iedere week online contactmomenten met mijn leerlingen, maar wat ze in de pauzes en ná ‘school’ doen kan ik natuurlijk niet controleren. Wel raad ik aan om dan tóch even naar buiten te gaan. Of ga een boek lezen! Als je in die tijd filmpjes gaat kijken of gamen zit je de hele dag naar een scherm te staren. Daar word je superduf van!

Samenwerking

Ga vooral de samenwerking aan met je kind. Speel geen echte leraar voor ze en leg ook verantwoordelijkheid bij de kinderen zelf. Er zijn dus ook nog gewoon contactmomenten vanuit school, en wij kunnen precies registreren wat ze wel en niet gedaan hebben.

Weekend

Een stukje verantwoordelijkheid dat wel bij de ouders ligt, is het checken van de materialen en inhoud. Doe dat alsjeblieft op vrijdag voor de week erop! Leraren hebben natuurlijk ook gewoon weekend 😉 .

Yasmine heeft ook een Instagrampagina genaamd schooldayswithtea. Daar krijg je een kijkje in het werk van Juf Mien!

Lees ook:

Noah

Noah werkt thuis tijdens de verhuizing: ‘Ideaal is anders’

Het zijn maar rare tijden. Het coronavirus treft iedereen, op wat voor manier dan ook. Ook wij van i...
thuis

Bucketlist voor het thuisblijven: indebuurt komt met #thuisvermaaklijst

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden veel maatregelen getroffen. Thuiswerken...
Thuiswerksongs

Help! Welk nummer moet per se in de Spotify-lijst indebuurt Tilburg thuiswerksongs

Muziek verbroedert en verblijdt, zowel in goede als in de slechte tijden. En een beetje positiviteit...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.