Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo gaat het eraan toe op de intensive care van het ETZ

Door Rowie van der Vliet 1 april 2020

Hoe is het eigenlijk op de intensive care van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ)? Maud Effting van de Volkskrant liep tijdens een van de drukste dagen mee. Dat ging er zo aan toe.

“Je kunt misschien zeggen dat we gewend zijn hiermee om te gaan”, zegt arts Sietske Folkersma. “Maar als iemand zo acuut sterft, dan is dat ook voor ons slikken.” Ze vertelt over de patiënten die overleden zijn. Vaak mensen die thuis moesten blijven, maar waarmee het ineens heel slecht ging. Volgens de arts kan het in de laatste fase snel gaan. Soms overlijden ze al op de brancard van de ambulance nog voordat ze op de intensive care van het ETZ binnenkomen.

Door machines geleefd

De Volkskrant is erbij wanneer een man een zuurstofkapje op zijn mond krijgt en aan de beademing wordt gelegd. En dan is het klaar. Het gezicht van de patiënt verliest zijn uitdrukking. Rustig ademend ligt hij aan de machine. Zoals bijna iedereen hier op de ic. Opnieuw is er iemand toegevoegd aan de lange lijst van inmiddels 27 mensen die hier elk op hun eigen kamer door machines worden geleefd.

Volledig witte onderkant van de longen

De krant sluit aan wanneer alle patiënten worden besproken en loopt mee op de zaal. Ook ziet journaliste Maud Effting met eigen ogen hoe een röntgenfoto van de longen van een patiënt in een van de laatste stadia van het coronavirus eruitziet: een bijna volledig witte onderkant.

‘Het was zo erg’

Intensivist Dharmanand Ramnarain vertelt over de nacht dat hij alleen aan het werk was. “‘Het was zo erg. Op de afdelingen zagen ze steeds meer patiënten achteruit gaan. Verpleegkundigen waren aan het huilen; ze hadden er geen controle meer over. Toen ik om drie uur ’s nachts merkte aan mezelf dat ik kleine foutjes begon te maken, heb ik alle specialisten gebeld die ik kon bellen.” Iedereen schoot te hulp en sindsdien werken er ook ’s nachts meerdere mensen op de intensive care.

Facetimen om afscheid te nemen

Intensivist Anne Rutten staat de Volkskrant geëmotioneerd te woord. Ze vertelt over de bedankkaartjes die ze kreeg, waar ze zich realiseerde dat je heel technisch naar patiënten kunt kijken, maar dat het een kind, moeder of vader van iemand is. Soms moeten ze met geliefden facetimen om afscheid te nemen door het terugschalen van het bezoekuur.

Voorzichtige lichtpuntjes

De krant hoort en ziet nog veel meer in de koffiekamer en de rest van het ziekenhuis. Het volledige artikel lees je hier. Spoiler: gelukkig zijn er ook voorzichtige lichtpuntjes. Mogelijk mag een van de patiënten van de ic weer wakker worden gemaakt.

Lees ook:

Deze grafiek laat zien hoeveel besmettingen van het coronavirus er in Tilburg zijn

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus? In deze handige gr...
28 april

Coronamaatregelen verlengd: Tilburgers moeten binnenblijven tot 28 april

Dit zag je al van ver aankomen: de coronamaatregelen worden verlengd tot en met 28 april. We moeten ...
Voedselbank armoede in Tilburg

Aan de slag! Deze Tilburgse organisaties kunnen jouw hulp nu hard gebruiken

Door de coronamaatregelen kunnen sommige mensen tijdelijk niet werken, bijvoorbeeld omdat het bedrij...

adv.