Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronatest in Tilburg: hoe werkt het en wanneer krijg ik de uitslag?

Door Rowie van der Vliet 3 juni 2020

Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland met milde klachten zich laten testen op corona. Ook in Tilburg kun je zo’n coronatest laten afnemen. Maar hoe werkt dat precies en waar moet je rekening mee houden? 

Wanneer mag ik me laten testen?

De afgelopen tijd is er hard gewerkt om onder meer de laboratoriumcapaciteit en de benodigde hoeveelheid testmaterialen uit te breiden. Daardoor kan iedereen met milde klachten die wellicht op het coronavirus duiden zich laten testen op corona. Denk hierbij aan hoesten, neusverkoudheid en/of koorts.

Waar moet ik zijn?

Wil je een coronatest laten afnemen, dan hoef je niet eerst naar de huisarts. Een telefoontje naar de GGD is genoeg. Het nummer dat je moet bellen is 0800-1202 en is vanaf dat moment zeven dagen per week, van 8.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt. Het streven is dat je binnen 24 uur na je telefoontje getest wordt. Het nummer is al enorm vaak gebeld, dus het kan gebeuren dat je langer moet wachten. De test kost geen geld.

Hoe werkt zo’n coronatest?

Afspraak gemaakt? Dan mag je naar de testlocatie in Tilburg. In Tilburg is er een teststraat waar je alleen met de auto mag komen. Zonder afspraak kan je niet langsgaan. In de teststraat wordt met een wattenschijfje keel- of neusslijm afgenomen. Deze monsters worden vervolgens naar het laboratorium gestuurd. Het personeel draagt een mondkapje en beschermende materialen. Zelf hoef je vooralsnog geen mondkapje te dragen.

Wanneer ontvang ik de uitslag van de GGD coronatest?

De GGD in de regio streeft ernaar om binnen 48 uur de uitslag van de coronatest met je te delen, zo meldt GGD Hart van Brabant. Je krijgt sowieso de uitslag, of deze nu positief of negatief is.

Wat als ik positief getest ben?

Als je positief getest bent op corona moet je twee weken in thuisisolatie. Dat geldt ook voor je huisgenoten of familieleden waar je mee woont. Ondertussen gaat de GGD aan de slag met het bron- en contactonderzoek. Mensen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter van je zijn geweest, moeten ook zo veel mogelijk thuisblijven. Mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte zijn geweest, hoeven niet thuis te blijven, maar moeten alert zijn op klachten.

Bekijk de website van de GGD West-Brabant voor meer informatie.

Lees ook:

Amy (20) opende een minibieb in coronatijd: ‘Mensen kwamen helemaal uit Purmerend’

Amy van den Berg (20) startte Minibieb Reeshof toen de coronacrisis Tilburg net in haar greep had. T...
update coronavirus

Update: zo staat het met de cijfers rondom corona in Tilburg

Veel van ons werken inmiddels ruim twee maanden thuis en het waarschijnlijk blijft dit voorlopig ook...

Lotte en Jules hebben een talkshow over jongeren en corona: ‘We doorbreken taboes’

Lotte Kepers (18) en Jules van Dop (18) waren het zat dat talkshows veel over jongeren praatten, maa...

adv.