Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Café de Wijn is het zat: ‘Kermis geeft meer stress dan de hele lockdown’

Door Rowie van der Vliet 21 juli 2020

Bernadette van den Broek (53) van Café de Wijn verheugt zich altijd op Roze Maandag. Dit jaar bekroop haar een heel ander gevoel. Zeg maar gerust een rotgevoel. Het probleem? Handhavers verzochten haar mensen weg te sturen toen het druk werd in het Stadhuisstraatje. Dat gebeurde – volgens Bernadette – in onmogelijk korte tijd én die op een plek stonden waar zij niet over gaat. Het café kreeg een dreiging van een dwangsom van tienduizend euro. “Omdat wij het volgens de handhavers niet onder controle weten te houden.”

“Toen ik die morgen opstond, wist ik al dat het fout zou gaan. Ik loop al vanaf vrijdag op mijn tenen.” De mede-eigenaresse heeft er zo geen zin meer in en gooit het café twee dagen dicht. Het is zelfs de vraag of Café de Wijn dit weekend wél opengaat.

Gruwelijk verpest

Bernadette legt haar kant van het verhaal uit, zoals ze dat eerder op Facebook deed. En ze geeft aan dat ze constant drie handhavers foto’s zag maken van haar café. “Ze stonden hier tijdens Roze Maandag met drie mensen te controleren. Ze hebben het zo gruwelijk verpest! Voor mijn gevoel hadden ze het echt op ons gemunt. Binnen een kwartier moest ik de straat voor mijn café leeg hebben. Dat lukt nooit. Het gaat ook nog eens om de looproute van de kermis, die de gemeente hier zelf heeft gelegd en dat is de openbare ruimte. Daar heb ik niets over te zeggen.” Een ding is zeker: na het sluiten van de kermis om 21.00 uur werd het druk in het Stadhuisstraatje.

‘Zo wil ik mijn geld niet verdienen’

Café de Wijn ging om 14.00 uur open op Roze Maandag. Normaal staat heel de straat vol. Dat was nu niet het geval, maar druk werd het uiteindelijk wel. Toch besloot het café eerder dicht te gaan om 23.00 uur. “We worden gewoon voor de leeuwen gegooid. Nu gebeurt er hier net zoals als in Moergestel [waar cafés ook eerder dicht gingen door drukte op de terrassen, red.]. Ik heb alleen maar bij de deur gestaan om mensen wel of niet binnen te laten. Ik heb denk ik vijf minuten achter de bar gestaan. Zelfs vaste gasten kon ik niet binnenlaten. En gasten snappen het wel. Ik heb geen een keer rotwijf naar mijn hoofd geslingerd gekregen. Iedereen ging netjes weg. Maar zo kan ik niet werken. Zo wil ik mijn geld niet verdienen. In 11 weken lockdown heb ik niet zoveel stress gehad als vier dagen kermis.”

Anderhalve ton aan omzet foetsie

Bernadette voelde zich eerder een bewaker dan café-eigenaar. “De hele crisis kost ons al zo’n anderhalve ton aan omzet. Kunnen we dat ooit rechtbreien? Ik heb extra personeel en krukken moeten huren. Maar het gaat mij niet om het geld. Het gaat mij om het principe. Dit was ons 24-jarige jubileum en ik heb nog nooit met handhaving te maken gehad. Het was zelfs zo erg dat wij mensen van binnen naar buiten lieten gaan met de kruk waar ze op zaten om even iets te roken.”

Steun van gasten

Café de Wijn heeft volgens de eigenaren niets fout gedaan, zo beaamt ook Jolanda. “Waarom zouden wij een boete van tienduizend euro willen riskeren? Vraag het maar aan onze gasten. Ik heb al 350 berichten gehad van mensen die ons steunen en we kregen twee bossen bloemen.” Toch is het nog niet zeker of Café de Wijn van het weekend wel opengaat. Het café twijfelt zelfs of ze het 25-jarige jubileum wel halen.

Geen muziek

De gemeente vertelt ook aan indebuurt Tilburg wat er volgens hen gebeurd is. “We letten heel het jaar door op wat er bij horeca gebeurt. Nu is het zo dat het afgelopen maandagavond druk was in het straatje. Handhavers zagen bij verschillende cafés dat mensen stonden en niet zaten. Nu zijn we niet te flauw als er eventjes wat mensen staan. Alleen stonden er veel mensen in de Stadhuisstraat en die kregen ook drank aangeboden. Meerdere cafés zijn daar op aangesproken. Handhavers zeiden: ‘We zijn over een kwartiertje/halfuurtje terug.’ Na die periode kwamen ze terug en zagen ze bij andere cafés dat de tl-verlichting was aangezet en werd de muziek uitgezet. Uitgerekend bij Café de Wijn was dat niet het geval. Toen hebben de handhavers een waarschuwing gegeven dat het café de volgende keer tienduizend euro moet betalen. Dat bedrag hoeft nu dus niet betaalt te worden.”

Geen hekken in de Stadhuisstraat

De gemeente geeft aan geen hekken te hebben geplaatst omdat er dan juist de illusie werd gewekt dat er wel een evenement was. “Dan denken mensen: hier is wat te beleven, hier moet ik zijn. Bovendien is het straatje onderdeel van de doorstroom. Het is een van de routes om het centrum te verlaten.”

Lees ook:

Barvrouw van het jaar 2018

VIDEO: De barvrouw van het jaar 2018 is…

Wat hebben we toch veel goede barvrouwen in Tilburg! Stuk voor stuk zijn het dames die de titel Barv...
café de wijn

Jolanda en Bernadette zijn hét gezicht van Café de Wijn: ‘Het is ons kent ons hier’

Ze zijn al jaren hét gezicht van de Stadhuisstraat, hebben een fantastische barvrouw en stapten onla...

Meer over Café de Wijn ontdekken?

Café de Wijn cafés

Gesloten19:00 - 04:00

Stadhuisstraat 17, Tilburg

Bekijk meer:cafés

adv.