Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Alles wat je wilt weten over de vaccinatie tegen meningokokken in Tilburg

Door Rowie van der Vliet 19 september 2018

Vaccinatie tegen meningokokken; wie heeft het er niet al eens over gehad? Met vrienden, familie of wellicht met de huisarts? Vanaf 1 oktober 2018 worden alle 14-jarigen gevaccineerd. Maar wat als je niet bij die doelgroep hoort? Kun je je dan laten vaccineren? Klopt het dat er niet voldoende vaccinaties zijn? Hoe zit dat in Tilburg? De belangrijkste informatie voor jou in een aantal vragen en antwoorden.

Wat is meningokokken/meningokokkenziekte?

Nieneke Gomarus van de GGD regio Utrecht legt uit: “Meningokokkenziekte is een besmettelijke ziekte die je kunt krijgen van een bacterie: de meningokok. Daar zijn verschillende types van: meningokokken types A, C, W en Y. De kans om een meningokokkeninfectie te krijgen is nog steeds erg klein, maar om verdere toename van de ziekte te voorkomen is vaccineren belangrijk. De bacterie meningokokken kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Je wordt dan in enkele uren erg ziek.”

Wat zijn de symptomen?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zette de symptomen op een rij: plotseling hoge koorts, suf, hoofdpijn, niet tegen licht kunnen, misselijk, braken, een zere en stijve nek, vooral als je je hoofd voorover buigt. Soms komen er hele kleine, rode of paarse vlekjes in de huid. De vlekjes kunnen niet weggedrukt worden. Ze zijn zo groot als een speldenknop.

Bij baby’s zijn de klachten: slaperig, drinkt slecht, huilt snel en anders dan normaal, begint te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

Waarom is meningokokken nu zo actueel?

Nieneke: “Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Vaccinatie moet een verdere toename van het aantal ziektegevallen voorkomen. Vanaf half september ontvangen jongeren, geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004, een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte.” Die uitnodiging valt ook op de mat bij Tilburgse huishoudens.

Oudere tieners en peuters

Daarna komt een volgende groep tieners aan de beurt. Nieneke: “In 2019 krijgen ook jongeren van 14 tot en met 18 jaar een uitnodiging voor de vaccinatie. Peuters van 14 maanden krijgen sowieso het vaccin via het Rijksvaccinatieprogramma.”

Waarom wordt deze doelgroep gevaccineerd?

Nieneke: “De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee de ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.”

Wat als je buiten de doelgroep valt?

“We willen blijven benadrukken dat de kans om ziek te worden heel klein is. Vanwege een schaarste kan onze GGD op dit moment geen meningokokkenvaccinatie bieden aan mensen buiten deze geselecteerde doelgroepen. Vaccinatie tegen meningokokken is op termijn wel weer mogelijk. Houd onze website in de gaten wanneer het vaccin weer bij ons beschikbaar is. Mensen kunnen dan weer contact met ons opnemen voor een afspraak”, zegt Anouk de Vaan van GGD Hart voor Brabant.

Hoe zit het met baby’s en kwetsbare ouderen?

Volgens de GGD is ervoor gekozen om jongeren van 14 tot 18 jaar te vaccineren om henzelf te beschermen, maar óók om zo het dragerschap in de hele bevolking te verminderen en daarmee de kans op ziekte bij de rest van de bevolking.

Klopt het dat er niet genoeg vaccins zijn?

“Ja, dat klopt”, legt Hans van Vliet van het RIVM uit aan RTL Nieuws. “We hebben gewoon bij lange na niet voldoende vaccins in ons land om iedereen te voorzien van een prik.” Een vaccin maken duurt tussen de 1 en 3 jaar.

Hoe zit het in Tilburg?

“Er is momenteel inderdaad een beperkte beschikbaarheid van het vaccin. Voor de doelgroepen van de meningokokkencampagne via het Rijksvaccinatieprogramma zijn er voldoende vaccins beschikbaar om de uitgenodigde groepen te vaccineren. Dit zijn de kinderen van 14 maanden en jongeren geboren tussen 1 mei en 31 december 2004”, legt Anouk uit.

Extra maatregelen?

Een jongen die in Tilburg studeerde, overleed aan de gevolgen van meningokokken. Treft de GGD dan extra maatregelen voor onze stad? “Nee er zijn in Tilburg geen andere maatregelen nodig. We willen benadrukken dat de kans om ziek te worden heel klein is. We vinden het dan ook niet nodig om (buiten de risicogroepen die al bij de GGD in beeld waren) extra te vaccineren.”

Wanneer wordt in Tilburg gevaccineerd?

De vaccinaties vinden in Tilburg plaats op 2 oktober, 8 oktober, 24 oktober, 26 oktober, 6 november en 27 november. Dit zal gebeuren op de GGD-locaties JGZ Spijkerbeemden, JGZ Dirigentenlaan, MFA Het Kruispunt, JGZ Hoogvensestraat, JGZ Hoefstraat, JGZ Dalemdreef en GGD Tilburg aan de Ringbaan-West.

Meer of andere vragen?

Meer lezen kan op deze website vol vragen en antwoorden van het RIVM.

Lees ook:

Weekendnieuws: Tilburg Ten Miles weer succes en mooi eerbetoon aan overleden student

Geen tijd gehad om het nieuws te volgen afgelopen weekend? Geen nood! We zetten de belangrijkste geb...
fontys hogeschool journalistiek

Tilburgse student (20) overleden: eerbetoon aan Bokkie

'Met grote schrik, verslagenheid, verwarring en verdriet heeft ons vanmiddag het droevige bericht be...

adv.