Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronapatiënt Tilburg niet besmettelijk tijdens carnaval; 5 x tips als je denkt dat je toch risico loopt

Door Rowie van der Vliet 28 februari 2020

Een 56-jarige man uit Loon op Zand ligt in het ziekenhuis in Tilburg, omdat omdat hij het coronavirus heeft opgelopen. Hij was niet besmettelijk tijdens carnaval, zei burgemeester Wetering vandaag, vrijdag 28 februari 2020, tijdens een persconferentie. Ben je toch bang dat je besmet bent? We zetten tips op een rijtje voor als je denkt dat je echt het coronavirus hebt.

Wil je meer weten over de man die niet besmettelijk was tijdens carnaval? Bekijk dan het artikel via het AD.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Herken de symptomen

Het RIVM omschrijft de symptomen van het coronavirus op deze manier: “Mensen met het nieuwe coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid.”

Het RIVM meldt dat het waarschijnlijker is dat je gewoon griep of een verkoudheidsvirus hebt als je in Nederland verkouden bent of longklachten hebt.

Neem telefonisch contact op

Weet je zeker dat je de afgelopen twee weken contact had met de patiënt die nu in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis ligt? Ga dan niet zomaar langs bij de huisarts. Bel even naar de huisarts of de GGD, zo adviseert het RIVM. Doe dit ook als je koorts hebt met luchtwegenklachten zoals hoesten of kortademigheid.

De huisarts overlegt met de GGD of onderzoek nodig is!

Was je handen regelmatig

Zorg dat je goed je handen wast, zo adviseert het RIVM in een rijtje tips tegen verspreiding van het coronavirus. Zorg dat je ook de ruimte tussen je vingers en je polsen goed meeneemt. Als jij je handen afdroogt, zorg er dan ook voor dat je tussen je vingers dept. Ook handig: gooi je handdoeken iets vaker in de was. Zo blijven er minder ziektekiemen aan vastzitten.

Gebruik desinfecterende gel

Heb je nog een flesje desinfecterende gel liggen? Handig! Neem die dan mee in je tas. Momenteel is desinfecterende gel in Tilburg op veel plekken uitverkocht. Een medewerker van de BENU-apotheek Jan Heijns in Tilburg vertelt aan Brabants Dagblad dat er al sinds vorige week donderdag een run is op mondkapjes en desinfectie gel. Kapperszaak PureLou verkoopt een deel van hun voorraad tegen de normale verkoopprijs.

Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog

Ook dit is een tip van de RIVM. Als je moet hoesten en niesen doe dat dan in de binnenkant van je elleboog. Gewoon je hand voor je mond houden, zorgt ervoor dat je sneller een ander kunt besmetten. Het RIVM gaat er op dit moment vanuit dat één persoon met het virus, gemiddeld twee personen kan besmetten.

Gebruik papieren zakdoekjes

Het RIVM raadt het aan om papieren zakdoekjes te gebruiken. Een stoffen zakdoek gebruik je vaak meer dan een keer waardoor er ziektekiemen op blijven zitten.

Lees ook:

ETZ Elisabeth

Coronavirus Tilburg: dit wil je weten over het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Het is je vast niet ontgaan: in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis zit een patiënt die is besmet me...
Coronavirus Tilburg

Eerste geval coronavirus Nederland in Tilburg

Het eerste bekende geval van het beruchte coronavirus is ontdekt bij een man in Tilburg. Hij is geli...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.