Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x tips om de Tilburgse hitte te overleven

De hele winter wachten wij Tilburgers op het lekkere weer. Dan komt de zon, en ja hoor: we vinden het te warm. Zo gaat het nu eenmaal. Niet getreurd, Margaret van Surya Praktijk voor Acupunctuur & Natuurgeneeskunde geeft tips om te overleven in de Tilburgse hitte.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Mineralen

Feit: als je zweet, zweet je niet alleen vocht uit. “Je zweet ook de mineralen uit je lichaam. In de Chinese geneeskunde noemen ze zweet ‘het vocht van het hart’. Hoe je die kunt aanvullen? Met zout! Nee, niet met keukenzout. Ga op zoek naar zeezout of Himalaya-zout”, legt Margaret uit.

Temperatuur

Maar dat betekent niet dat je helemaal geen vocht nodig hebt. Water is natuurlijk de meest toegankelijke manier om vocht binnen te krijgen. Heerlijk zo’n glas ijskoud water als het buiten dertig graden is. “Dat is zeker lekker, maar als je het voor de vochtopname doet, is het allesbehalve slim. Je lichaam zit meestal rond de 36 graden, als je dan ijskoud water drinkt, verdampt het! Bovendien kost het meer energie het koude water te verwerken, en je kunt je energie voor andere dingen gebruiken als het zo warm is. Kies dus voor iets warmers, zoals thee. Het liefst groene of muntthee, iets lekker lichts. Drink je toch koud water? Drink dan vooral niet te snel! Neem kleine slokjes, zodat je lichaam het ook kan verwerken.”

Dagindeling

Voor de dagindeling wijst Margaret naar Spanje. “Daar hebben ze overdag siësta. Ik snap best dat niet iedereen die mogelijkheid heeft hier in Nederland, maar als het wel kan: gooi de indeling van je dag op de schop. Eten verteren kost met dit weer heel veel energie, dus na je lunch even rust pakken en daarna doorwerken is óók fijn voor je baas: je kunt je na die rustperiode namelijk weer veel beter focussen!”

Airco

Heerlijk, die airco op standje vriezer. Maar wat blijkt: het is helemaal niet goed voor je volgens Margaret: “Je kunt de airco best aanzetten als het 30 graden is, maar zet ‘m nou niet op 18 of 19 graden! Dat voelt wel lekker, maar het is zo slecht voor je spieren. Leg maar eens een stukje rubber in ijskoud water: dat trekt helemaal samen. Dat gebeurt dus ook met je spieren als die ineens zo’n koude klap krijgen.”

Alcohol

Oké, eigenlijk weten we wel dat alcohol uitdroogt en dat dat niet zo heel slim is te drinken als het warm is. Maar soms kunnen wij dat koude pilsje of rosétje gewoon niet laten staan. “Ach, het is lekker terrasweer en mensen gaan tóch wat drinken. Voor alcohol geldt eigenlijk hetzelfde als voor koffie: drink het niet teveel. Bij koffie kun je bijvoorbeeld een extra sterke espresso drinken met een glas water in plaats van een grote koffie. Ook na een biertje of wijntje: pak een glas water.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Surya Praktijk voor Acupunctuur & Natuurgeneeskunde. Meer over Surya Praktijk voor Acupunctuur & Natuurgeneeskunde ontdekken?

Surya Praktijk voor Acupunctuur & Natuurgeneeskunde acupunctuur

Gesloten08:00 - 20:00

Wandelboslaan 30, Tilburg

Bekijk meer:acupunctuur

Lees ook:

Chinese geneeskunde

Interessant: zo kijkt de Chinese geneeskunde tegen corona aan

Nu de contactberoepen weer op volle toeren draaien, mag ook Margeret van Surya Praktijk voor Acupunc...

5 x deze kruiden hebben geneeskracht (en jij hebt ze in huis!)

Langzaamaan mogen we al aan de lente gaan denken, maar de griepjes en verkoudheden liggen nog steeds...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.