Zo werd Tilburg vroeger genoemd (en de gemeenten om ons heen)
Lang, lang geleden klonk de Nederlandse taal behoorlijk anders. Door de jaren heen is Nederland en de Nederlandse taal veel veranderd. Op deze kaart zijn de allereerst gebruikte namen van gemeenten te zien, veelal uit de Romeinse tijd. Daar zitten best wat opvallende namen tussen!
Zo luidt de allereerste benaming voor Tilburg; Tilliburgis! Hoewel het een beetje lijkt op de bekende bijnaam ‘Tilly’, staat het van origineel Latijnse Tilli voor ‘nieuw verworven land’. Burchis verwijst naar een burcht; een soort kasteel dat vaak verdedigd werd tegen indringers. Historici denken dat het een verwijzing kan zijn naar de burcht Ter Borch in Oisterwijk. Dit was het verblijfadres van de eerste ‘heren van Tilburg’, ook wel de Giselberten.
Omliggende steden
Ook omliggende steden hadden vroeger verassend andere namen! Zegt Kets je iets? Dat is de eerste benaming geweest voor Kaatsheuvel. In de buurt van Kets lag dan weer Walwic, het huidige Waalwijk. Of Hilvarenbeek, dat heette vroeger Hildewaren Beke. En wat dacht je van Hosteruuic? Oisterwijk natuurlijk!
Oude plaatsnamen
Ben je nieuwsgierig geraakt naar wat voor plaatsnamen er nog meer veel veranderd zijn in Nederland? Bekijk dan deze kaart maar eens! Wat is jouw favoriet? En noem je Tilburg vanaf nu Tilli, Tilly, Tilliburgis of toch oud en vertrouwd Kruikenstad?
