Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Weg ermee! 13 x dit moet er volgens jullie op de plek van het Draaiend Huis komen

Door Rowie van der Vliet 24 februari 2020

Weg ermee of laten staan? Over geen enkel gebouw in Tilburg zijn de meningen zo verdeeld als het Draaiend Huis op de Hasseltrotonde. We vroegen ons af: stel nou dat ze het bekendste huis van de stad ooit weghalen. Wat moet er dan komen? We zetten dertien vervangers voor het Draaiend Huis op een rijtje.

Pagina 1/13
⟵ swipe swipe ⟶

Kruikenzeikerbeeld

11e van de 11e
De traditionele intocht van de kruikenzeiker op de sokkel betekent de start van carnaval in Tilburg. Foto: ANP

Wie kent ‘m niet? De Kruikenzeiker op zijn sokkel. Als het aan Fish & Nuts ligt, mag een kopie van ons mènneke permanent op de Hasseltrotonde komen te staan. Het liefst met een verwijzing naar een textielfabriek. “Hier komt veel verkeer van buiten de stad Tilburg binnen. Dus met betrekking tot de locatie is het een mooi punt.” Sjan ziet het ook helemaal zitten. Als je het haar vraagt komt er een bronzen beeld van de Kruikenzeiker met veel mooie bloemen.

Puinhoop

Draaiend huis gebouwen Tilburg
Foto: ANP Foto

Huh, wat? Een puinhoop? Nee, we hebben het nu niet over de manier waarop Tilburgers soms over het Draaiend Huis spreken. Gert-Jan bekijkt de vraag wat er op deze plek moet komen met de nodige dosis humor. “Draaiend huis slopen en de puinhoop laten liggen.” Vijftig Tilburgers zijn het met hem eens (of kunnen in ieder geval om zijn plan lachen).

Locomotief

Foto: Pixabay.nl

Bartho heeft ook een goed idee! Als het aan hem ligt komt er een locomotief op de Hasseltrotonde. “Als het in de Spoorzone niet kan/mag dan maar daar als herinnering van Tilburg als textiel/Spoorwegenstad.” Conny heeft een gouden toevoeging: een locomotief die rondrijdt. Strak plan!

Draaimolen

Een draaimolen. Beeld ter illustratie. Foto: Pixabay

Tim heeft het helemaal uitgedacht. “Bloemen met een draaimolen in het midden in verband met de grootste kermis van de Benelux. Die is dan ook mooi verlicht ’s avonds. De draaimolen laten draaien met zonnepanelen bovenop zodat-ie zichzelf van stroom voorziet.” Wij zeggen: doen! Als het niet op de Hasseltrotonde is dan zien we dit graag terug op een andere plek.

Mooie fontein

Fontein vastgevroren
Foto: Martijn Hessels

Volgens Jurgen is een mooie fontein altijd goed. “Met mooie verlichting erop in de avond.” Daarvoor zouden we misschien zelfs wel een extra rondje over de rotonde rijden. Marieke heeft ook een idee hoe die fontein er dan uit moet komen te zien. “Een grote kruik waar water uitstroomt met een bloemenperk eromheen.” Volgens Jan is een prachtige fontein kunst van zichzelf.

Bloemenperk

Bloemenperk rotonde. Beeld ter illustratie. Foto: Pixabay

Misschien is dit wel de meestvoorkomende suggestie: maak een bloemenperk op de Hasseltrotonde. Zoiets zie je veel in rotondes in Frankrijk. Sylvia heeft eens goed nagedacht en komt zelfs met een oplossing voor de gemeente. “Laat een tuinder uit de buurt het beplanten. Voor de gemeente geen onderhoud en kosten en voor de tuinder reclame en het onderhoud. Winwin-situatie lijkt mij. Kan het geld mooi ergens anders heen.” W. Wouters vindt een bloemenperk ook een topplan, maar niet als het zo geel eruitziet als op bovenstaande foto. “Wel eentje die goed wordt onderhouden.”

Anton Pieckpleintje

Anton Pieck-beeld in de Efteling. Foto: Pixabay

Gaan we naar de Efteling? Dan komen we bijna automatisch langs de Hasseltrotonde. Volgens meerdere Tilburgers ligt hier een mooie kans. Peter: “Maak er samen met de Efteling een punt van dat naar de Efteling verwijst.” Laura: “Maak er een Anton Pieckpleintje van met veel groen.” Paul denkt zelfs dat het pretpark het goed zelf kan uitvoeren. “Resultaat: een mooie rotonde in Efteling-stijl en geen onderhoud meer voor de gemeente.”

Stadspoort

Beeld: Regionaal Archief Tilburg

Ooit stond er in Tilburg een stadspoort in de Stationsstraat. B. Meesters ziet deze graag terug op een andere plek: de Hasseltrotonde. “Dan kijk je door de poort heen op de ringbaan west en de autobrug. Welkom in Tilburg! Om de poort nog wat opvallender te maken misschien in de vorm van een regenboog of een deur van 12 meter hoog.” Onze eigen Arc de Triomphe? Arc de Tilburg!

Rotsentuin

Kei in een rotsentuin. Iets voor de Hasseltrotonde? Foto: Pixabay

Rob vindt dat het Draaiend Huis automobilisten enorm afleid. “Zo ontstaan er gevaarlijke situaties. Ik zou er bijvoorbeeld een rotsentuin van maken met wat groen en planten. Dus wat grote stenen. Niet te hoog zodat er overzicht over de rotonde is.”

Hollandse molen

Hollandse molen. Foto: Pixabay

Selime ziet graag een oer-Hollandse Korenmolen op de plek van het Draaiend Huis. “Met een wapperende Nederlandse vlag en mooie tulpen er omheen.” Multie vindt het een strak plan. “Past er precies één op.” Camiel heeft nog een toevoeging: “Een draaiende windmolen. Levert het deze keer misschien wat op.”

Bijzondere zweefmolen

Zweefmolen. Foto: Tom van der Pijl

Tom en Piotr zijn aan de slag gegaan met een tof idee voor de rotonde. Als het aan de mannen ligt, komt er een zweefmolen met hangende draaiende huisjes! Wauw, je moet er maar opkomen. Creatief dees!

Toren in de vorm van een boom

Zonnepanelen. Beeld ter illustratie. Foto: Pixabay

Greet ziet het Draaiend Huis zelf ook liever verdwijnen. Ze ziet kansen om stroom op te wekken. “Toren met zonnepanelen in de vorm van een boom met bladeren.”

Apart restaurant

Restaurant. Beeld ter illustratie. Foto: Pixabay

Lekker! Claudje vindt dat we op de plek wel een restaurant kunnen bouwen. “Dan hebben we iets unieks in Tilburg en vooral betaalbaar. Dat het voor veel mensen laagdrempelig is.” Met een groot parkeerterrein er omheen?

Lees ook:

Draaiend huis gebouwen Tilburg

Waarom gaat het Draaiend Huis eigenlijk weer draaien?

Pak de popcorn er maar bij! In december wakkerde een discussie in Tilburg aan - en die had niks met ...
Draaiend huis gebouwen Tilburg

Het draaiend huis repareren of weghalen: dit vinden jullie

Zo, stemmen tellen is nog nooit zo makkelijk geweest! We vroegen jullie vorige week wat de gemeente ...
ABN AMRO gebouw in Tilburg. Appartementen Heuvelring

Er komen bijna 40 nieuwe appartementen aan de Heuvelring in Tilburg

Een sushitent als buren, oversteken om op het terras te zitten en meer: straks vinden we 37 nieuwe a...
Pagina 1/13
⟵ swipe swipe ⟶

adv.