Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vrijdagmiddag naar Le Clochard: zo ging dat eraan toe

Door Noah Godefroy 14 augustus 2020

Uw schrijver van dienst is nog altijd een jonge god, maar sinds mensenheugenis is vrijdagmiddag ‘Closje pakken’ een Tilburgse traditie. Dik of dun, lang of klein, rijk of arm, vmbo of vwo: op vrijdagmiddag was tot niet zo heel lang geleden Bar Le Clochard the place to be en zo ging dat eraan toe.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Gunstig rooster

via GIPHY

Vroeger, toen alles nog beter was, mocht je nog gewoon legaal drinken als je 16 was. Het grootste deel van het volk in de Clochard zat dus ook nog op de middelbare. Maar het probleem was dat er rond een uur of drie stond al een gigantische rij stond. Hopen op een gunstig rooster dus, en zo niet: dat laatste uurtje biologie kun je toch wel skippen.

De rij

via GIPHY

Is 13.00 uur aanwezig zijn toch te pittig, moet je toch echt met de rij afrekenen. De regels zijn simpel: kom je vaak, ben je zo binnen. Ben je nieuw en zit je nog ergens in de brugklas? Dan wordt het een lange zit. Uurtje in de kou gestaan en eindelijk aan de beurt maar de ID van je oudere broer of zus vergeten? Helaas, volgende keer beter.

Jassen en tassen

via GIPHY

Je bent binnen, maar omdat je recht van school komt heb je je tas nog om. Bovendien verhoogt je dikke rij-sta-jas je lichaamstemperatuur onmiddellijk naar boven de veertig. Daarom is je eerste stop allang bekend: het jassenhok. Dat is Tilburgs voor ‘nog een half uur in de rij’. Telkens doe je weer een vergeefse poging je spullen in de hoge goot te gooien, maar je werd altijd gepakt. Toch maar in de rij dus. Genoeg tijd om je vrienden te vragen wie er nog muntgeld heeft (in ruil voor een drankje natuurlijk).

Bier, wijn en fris

via GIPHY

Misschien wel het belangrijkste aspect van de vrijdagmiddag: de drankjes. Want laten we eerlijk wezen, uiteindelijk gingen we allemaal op vrijdagmiddag naar de Clos om voor een prikkie ladderzat te worden. De pinnekes wachten tot een uur of drie, dan begint het happy hour namelijk. De tactiek om niet wéér een half uur te wachten is om iemand aan de bar te kennen. Daar zitten meestal dezelfde mensen, dus als je regelmatig gaat ken je er vast wel iemand. “Doe maar vier pils en een rosé, en neem zelf ook wat.”

Speuren

via GIPHY

Iedereen twee drankjes in de hand? Check. Plekje gevonden? Check. Of ja, check, je bent afhankelijk van hoe de mensenmassa zich door de ruimte beweegt. Maar goed, je staat, dat is al wat. Verrek, komt daar niet die parel uit vwo 5 aan? Je overlegt even met je vrienden en je weet het zeker: het wordt weer zo’n dag.

Regelen

via GIPHY

Voor velen blijft het bij gluren, ouwehoeren en een stuk in je kraag zuipen. Maar de lucky few maken ook nog echt een move richting hun vrijdagmiddag prooi. We zullen niet teveel in detail treden maar laten we het er op houden dat hoe later het wordt, hoe gezelliger het wordt.

De leegloop

via GIPHY

De tijden zullen gedurende de jaren af en toe zijn aangepast, maar rond een uur of zes zit het happy hour erop. Mensen met een fatsoenlijke bijbaan (of een lekker bedrag aan zakgeld) kunnen nog twee uurtjes door, maar meestal wordt het na zessen wel wat minder. Rond 20.00 uur gaat de kroeg sowieso even dicht, en dan moet je wel naar huis.

De thuiskomst

via GIPHY

Misschien wel het meest zure moment van de dag. Je drinkt je laatste biertje op, wurmt je richting de jassen, stapt naar buiten en verrek: het is donker. Soms is het bereik klote, waardoor je niet zeker weet of je nog thuis aan kunt schuiven. Vaak is dat maar goed ook, want dat komt er eigenlijk altijd op neer dat je ketsbezopen aan de eettafel zit. Moeders vraagt: “Veel gedronken, schat?” “Valt mee, één of twee.” Wie hou je voor de gek?

Ronde 2

via GIPHY

Of je nu nog mee-eet of niet: net na etenstijd was het devies duidelijk. Slapen. Even plat. Waar dat goed voor is? Nou ja, over een uurtje of twee is het weer verzamelen bij je vriend op de hoek. Indrinken: vanavond wacht al het andere moois wat de Tilburgse binnenstad te bieden heeft.

Natuurlijk was een bezoekje op de vrijdagmiddag aan de Clochard geen bezoekje op de vrijdagmiddag (of een andere dag) aan de Clochard zonder wijlen Harry de Jong. Als nieuwkomer vroeg je je af wie die mysterieuze vent toch was, wanneer je vaker kwam, leerde je hem automatisch kennen. Harry overleed op maandag 8 juni op 73-jarige leeftijd en kreeg een mooi eerbetoon voor Le Clochard op, natuurlijk, de vrijdagmiddag:

le clochard

Mooi! Tilburg geeft horecalegende Harry van Le Clochard een waardig afscheid

Harry de Jong maakte vrijdag zijn laatste rit door de Korte Heuvel. De horecalegende van Le Clochard...

Lees ook:

Tilburgs Dierenpark

Best bizar: ooit hadden we deze dingen in Tilburg

Wij houden natuurlijk van onze prachtige stad. Lekker dwalen door de Tilburgse winkelstraten en stee...

13 x dit zijn jullie favoriete leraren van vroeger

Je hebt juffen en meesters die het verschil kunnen maken. Door jou te laten zien dat je er mag wezen...

11 x Tilburgers die we bijna allemaal kennen

Je hoeft niet altijd door te breken in de showbizzwereld om beroemd te worden. Wij hebben in onze Kr...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.