Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Voor de echte Tilburger: de Tilburgse geschiedenisquiz

Door Carin van der Meij 22 juni 2020

Als echte Tilburger weet jij alles over onze stad, toch? Wij dagen je graag uit om je Tilburgse kennis te testen met deze geschiedenisquiz. Beantwoord deze acht vragen goed en bewijs dat jij álles weet over Tilburg. 

Pagina 1/16
⟵ swipe swipe ⟶

1. Wat is het oudste nog bestaande gebouw van Tilburg?

Aan oude panden geen gebrek in onze stad, maar weet je ook wat het allereerste exemplaar was? Is dat:

A. De Heuvelse Kerk
B. De Heikese Kerk
C. Hasseltse Kapel

Klik op het oranje pijltje voor het antwoord.

Antwoord: C

We beginnen de geschiedenisquiz met het oudste gebouw: De Hasseltse Kapel. Het pand staat er al vanaf zo’n 1530.

Klik op het oranje pijltje voor de volgende vraag.

2. Wie was de eerste burgemeester van Tilburg?

Grote kans dat je wel weet dat Theo Weterings burgemeester van Tilburg is, maar ken je ook de naam van de allereerste stadsbestuurder? Kies uit de volgende drie opties:

A. Martinius van Dooren
B. Cees Becht
C. Johannes Franciscus Jansen

Klik op het oranje pijltje voor het antwoord.

Antwoord: A

Martinius van Dooren is de allereerste burgemeester van de stad. Toen Tilburg stadsrechten in 1809 had, kreeg de beste man de functie ineens in zijn schoot geworpen. Tilburg was toen in handen van de Fransen. Martinius van Dooren hield het twee jaar vol als burgemeester. Leuk feitje voor deze geschiedenisquiz: Johannes Franciscus Jansen was de langstzittende burgemeester tot nu toe. Van 1869 tot 1901 was hij de ‘baas’ over onze stad.

Klik op het oranje pijltje voor de volgende vraag.

3. Wat is het oudste gedeelte van de Reeshof?

De Reeshof bestaat sinds 1980. Het is inmiddels het stadsdeel met de meeste inwoners van Tilburg. Wat is het oudste gedeelte?

A. Koolhoven
B. De B-buurt
C. Heerevelden

Klik op het oranje pijltje voor het antwoord.

Antwoord: B

De B-buurt is het oudste gedeelte van De Reeshof. Aan de beginletter van een straatnaam zie je in welke wijk het ligt. Dit deel wordt ook wel Gesworen Hoek genoemd.

Klik op het oranje pijltje voor de volgende vraag.

4. Wat is de oudste studentenvereniging van Tilburg?

Van studentenfeestjes tot de welbekende introductieweek: om onze studentenverenigingen kun je niet heen. Welke vereniging denk jij dat als allereerste in onze stad begon?

A. T.S.C. St. Olof
B. TSR Vidar
C. TSV Plato

Klik op het oranje pijltje voor het antwoord.

Antwoord: A

T.S.C St. Olof bestaat al sinds 1927. De studentenvereniging werd in het oude Café Marinus opgericht. Jarenlang was het de enige studentenvereniging van Tilburg.

Klik op het oranje pijltje voor de volgende vraag.

5. In welk jaar werd de eerste MeiMarkt gehouden?

De leukste rommelmarkt van het jaar, alleen hoelang al eigenlijk?

A. 1980
B. 1953
C. 2002

Klik op het oranje pijltje voor het antwoord.

Antwoord: A

De MeiMarkt is ontstaan als spin-off van de Kruikenmarkt. De allereerste Kruikenmarkt vond plaats in 1975, op de Oude Markt. De MeiMarkt werd als speciale editie georganiseerd in 1980.

Klik op het oranje pijltje voor de volgende vraag.

6. Wat is het oudste café van Tilburg?

Van een kroegbezoek zijn Tilburgers niet vies. Maar welke kroeg gaat het langste mee?

A. Café Bet Kolen
B. Het Dorstige Hert
C. Café de Kok

Klik op het oranje pijltje voor het antwoord.

Antwoord: B

Het Dorstige Hert ging in 1903 open en is daarmee het oudste café van Tilburg. Het is niet de oudste horecaplek. Die eer gaat naar restaurant Boerke Mutsaers, dat bestond al in 1644.

Klik op het oranje pijltje voor de volgende vraag.

7. In welk jaar is Tilburg ontstaan?

Dit is natuurlijk een vraag die een echte Tilburger wel moet weten. En die uiteraard niet in deze geschiedenisquiz kan ontbreken. Is dat:

A. 709 na Christus
B. 1815
C. 600 voor Christus

Klik op het oranje pijltje voor het antwoord.

Antwoord: A

In 709 na Christus komt de naam Tilliburgus voor op een overdrachtsakte. De stad Tilburg zelf is ontstaan in 1809, want toen kregen we stadsrechten. Maar ver daarvoor bestond Tilburg dus al.

Klik op het oranje pijltje voor de volgende vraag.

8. Wanneer was de eerste Tilburgse Kermis?

De Tilburgse Kermis bestaat al heel lang. Grote kans dat jouw oma en opa er al naartoe gingen. Wanneer was de eerste editie van de Tilburgse Kermis?

A. 1922
B. rond 1835
C. voor 1567

Klik op het oranje pijltje voor het antwoord.

Antwoord: C

Bizar! De Tilburgse Kermis vond zelfs voor 1567 plaats, zo meldt het Regionaal Archief. In het archief werd namelijk een akte gevonden waarop stond dat een betaling voldoen moest worden voor de Tilburgse Kermis uit 1567. Het is de oudste vermelding van de kermis die gevonden is, maar mogelijk bestaat de Tilburgse Kermis zelfs langer. Had jij deze vraag in de geschiedenisquiz goed?

Lees ook:

Tilburgse vlag

Mysterie: Tilburg is jarig! Hoe is onze stad eigenlijk ontstaan?

Er is er een jarig, hoera, hoera! Dat kun je wel zien, dat zijn wij... Je leest het goed: Tilburg is...

Tilburgs mysterie: Hoe is de MeiMarkt eigenlijk ontstaan?

De Tilburgse binnenstad staat op 8 en 9 juni 2019 in het teken van de MeiMarkt. De straten en pleine...
Hasseltse Kapel

Dit zijn de 11 oudste gebouwen van Tilburg

Tilburg voelt soms heel compact aan, maar eigenlijk is het best een grote stad met veel gebouwen. So...
Pagina 1/16
⟵ swipe swipe ⟶

adv.