Voor de echte kenner: de Tilburgse dialect quiz

Sjoert daor! Het is de hoogste tijd om jouw kennis over ons Tilburgse dialect te testen. Wij hebben het woordenboek opengeslagen en tien Tilburgse gezegden uitkozen. Weet jij ze allemaal?

Vraag 1: Kèk mar wègge sjouwt

France Lol GIF by SBS6 - Find & Share on GIPHY

A. Wat loop je nu weer te doen?

B. Kijk maar waar we naartoe gaan.

C. Kijk maar wat je doet.

Het antwoord op vraag 1

Het antwoord is C. Dit is het carnavalsmotto van 2021.

Vraag 2: Tis ammòl wè

Surprised Cat GIF - Find & Share on GIPHY

A. Het is allemaal wat.

B. Het is helemaal waar.

C. Het is helemaal niks waard.

Het antwoord op vraag 2

Het antwoord is A. Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken als iemand lekker loopt te maawen (zeuren).

Vraag 3: Naait ‘m

Go Away Reaction GIF - Find & Share on GIPHY

A. Ga met hem naar bed.

B. Iemand een oor aannaaien (iemand iets wijsmaken).

C. Ga toch weg!

Het antwoord op vraag 3

Het antwoord is C. Je gebruikt dit als iemand iets zegt waar je het niet mee eens bent.

Goei spulleke denk!

Chefs Kiss GIF by Nick Jonas - Find & Share on GIPHY

A. Dat eten is heerlijk.

B. Mooi spul, zeg.

C. Ik denk dat dit niet echt goed gemaakt is.

Het antwoord op vraag 4

Het antwoord is B. Goei spulleke denk zeg je als je iets kwalitatief goed vindt.

Vraag 5: Gaoperd

Nerd GIF - Find & Share on GIPHY

A. Sufferd.

B. Iemand die veel gaapt.

C. Een gaaf paard.

Het antwoord op vraag 5

Het antwoord is A. Kijk, gelijk een Tilburgs scheldwoord geleerd. 😉

Vraag 6: Teegen oe gezeej èn gezwêege

Schitts Creek Please GIF by CBC - Find & Share on GIPHY

A. Dat heb ik tegen jou in vertrouwen verteld.

B. Ik zeg niks.

C. Ik zit hiermee in mijn maag.

Het antwoord op vraag 6

Het antwoord is A. De letterlijke vertaling is: dat heb ik tegen jou verteld en gezwegen. Je verwacht van iemand dus dat-ie jouw geheim niet verder vertelt.

Vraag 7: Gij zult oew blaos nie scheure

Beyonce Oops GIF - Find & Share on GIPHY

A. Van werken ga je niet dood.

B. Moet je plassen?

C. Je gulp staat open.

Het antwoord op vraag 7

Het antwoord is A. De letterlijke vertaling is: jij zal je blaas niet schuren! Zou dit nog komen van gouden dagen van de textielindustrie waarbij Tilburgers in kruiken plasten?

Vraag 8: Ons mam is wir op rak…

Stressed Issa Rae GIF - Find & Share on GIPHY

A. Ik mag niet op het klimrek van mijn moeder.

B. Mama hangt de was op.

C. Mam is weer op stap.

Het antwoord op vraag 8

Het antwoord is C. Misschien ken je eerder de uitdrukking op sjanternèl als we het hebben over op stap, maar je kunt ook op rak zeggen.

Vraag 9: Zèède belaojtòffeld!

Crazy Tv Show GIF by Chrisley Knows Best - Find & Share on GIPHY

A. Vind jij het belachelijk?

B. Ben je belazerd?

C. Ben je bemind?

Het antwoord op vraag 9

Het antwoord is B. Je kunt het ook anders aanpakken en iemand een Koekwaus noemen.

Vraag 10: Dès gin lèkker bèkske leut: dès loerie

Johnny Depp Ew GIF - Find & Share on GIPHY

A. Die ene daar heeft een lelijke kop, niet omkijken.

B. Ik heb nog geen koffie op, dus ik ben half wakker.

C. Dat is geen lekkere bak koffie, hij is slap.

Het antwoord op vraag 10

Het antwoord is C. Kende jij het woord ‘loerie’ (slappe koffie) al uit het Tilburgse dialect?

Bron: het woordenboek van de Tilburgse taal van Wil Sterenborg.

Meer in deze categorie

Genieten van Tilburg

Ga naar “Moet je zien! 7 x deze vette auto’s zijn gespot in Tilburg door fanatieke carspotters”

Moet je zien! 7 x deze vette auto’s zijn gespot in Tilburg door fanatieke carspotters

onveilig auto parkeren
Ga naar “7 x bijzondere plekjes in Tilburg die met behulp van satellietbeelden zichtbaar worden”

7 x bijzondere plekjes in Tilburg die met behulp van satellietbeelden zichtbaar worden

Ga naar “Mysterie: wie was de 200.000e inwoner van Tilburg?”

Mysterie: wie was de 200.000e inwoner van Tilburg?

In onze gids

Ga naar “Stadscafé Brick”

Stadscafé Brick

  • Stadhuisstraat 21
  • Restaurants en horeca
  • 11:30 - 00:00
Bricks

Nu geopend

Ga naar “The Fat Greek”

The Fat Greek

  • Oude Markt 14
  • Restaurants en horeca
  • 11:00 - 00:00
The Fat Greek

Nu geopend

Ga naar “Doloris Rooftopbar”

Doloris Rooftopbar

  • Spoorlaan 21
  • Cafés
  • 11:00 - 01:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Air So Pure luchtzuiverende planten van € 5,99 voor € 3,49”

Air So Pure luchtzuiverende planten van € 5,99 voor € 3,49

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “Hak potten 330-370 gram en stazakken 150-225 gram van € 7,17 voor € 3”

Hak potten 330-370 gram en stazakken 150-225 gram van € 7,17 voor € 3

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “Gusta Into Japan servies vanaf € 2,49”

Gusta Into Japan servies vanaf € 2,49

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “PHILIPS stofzuiger XB2122/09 van € 109,99 voor € 79,99”

PHILIPS stofzuiger XB2122/09 van € 109,99 voor € 79,99

  • Blokker
  • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “alles van Vileda 25% korting”

alles van Vileda 25% korting

  • Blokker
  • Geldig t/m 24 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “Medewerker projecten”

Medewerker projecten

  • TextielMuseum
  • Parttime

Topper

Ga naar “Studenten voor bijles op voortgezet onderwijs”

Studenten voor bijles op voortgezet onderwijs

  • TopTutors
  • Parttime

Topper

Ga naar “Bijbaan: Baliemedewerker in een zorginstelling in Waalwijk of Tilburg”

Bijbaan: Baliemedewerker in een zorginstelling in Waalwijk of Tilburg

  • Stationsstraat 29
  • Parttime
Ga naar “Leuke kantoorbaan in Tilburg!”

Leuke kantoorbaan in Tilburg!

  • Fonotoon BV
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Flexibele bijbaan: Horecamedewerkers gezocht voor zorginstelling in Tilburg”

Flexibele bijbaan: Horecamedewerkers gezocht voor zorginstelling in Tilburg

  • Stationsstraat 29
  • Parttime