Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Om te koesteren: 9x typisch Tilburgse zaken vol ambacht

Door Rowie van der Vliet 17 oktober 2017

Tussen alle grote ketens en hippe winkels zitten nog steeds Tilburgse zaken die ambacht in stand houden. Van slagers die het vak van generatie op generatie doorgeven tot ontwerpers die met de hand mode-accessoires in elkaar zetten.

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Slagerij LeJeune

Slagerij LeJeune
Foto: Facebook Slagerij LeJeune

We hoeven het je niet te vertellen: slagerij LeJeune is een begrip in Tilburg. De ambachtelijke slager laat ons al 138 jaar genieten van topvlees. De zaak is nog een echt familiebedrijf; inmiddels staat de vierde generatie LeJeune achter de toonbank. Niet alleen in Tilburg zijn we fan van de slager, want ze wisten ook beroemde klanten uit Hilversum aan zich te binden, zoals Paul de Leeuw en Freek Bartels. Snappen we helemaal!


Meer over Slagerij LeJeune ontdekken?

Slagerij LeJeune slagers

Geopend07:30 - 17:00

Willem II straat 84, Tilburg

Bekijk meer:slagers

Het Zingende Nijlpaard

Het Zingende Nijlpaard
Foto: Facebook Het Zingende Nijlpaard

Naast Slagerij LeJeune zit nog zo’n zaak waar ze ambacht in stand houden. Speelgoedwinkel Het Zingende Nijlpaard begon ooit als zaakje waar eigen gemaakt speelgoed werd verkocht. Nu kunnen we er ook fijn terecht voor de nieuwste trends en innovatief speelgoed. Toch voelt de zaak nog steeds als pure nostalgie, want het houten speelgoed zoals treintjes en kastelen gaat hier nog lang niet weg.


Meer over Het Zingende Nijlpaard ontdekken?

Het Zingende Nijlpaard speelgoedwinkels

Geopend10:00 - 17:00

Willem II straat 88, Tilburg

Bekijk meer:speelgoedwinkels

Huize Geers

Hein van Huize Geers met de Schrobbelèrbonbon
Foto: indebuurt

Het ambacht van het chocolade maken zit in het DNA van de familie Geers. Chocoladewinkel Huize Geers bestaat al zo’n tachtig jaar en elke dag werkt chocolatier Hein aan een nieuwe lading ambachtelijke bonbons. Neem bijvoorbeeld de Schrobbelèrbonbon, die in totaal drie dagen kost om te maken.


Meer over Huize Geers ontdekken?

Huize Geers snoepwinkels

Geopend10:00 - 17:00

Piushaven 20E, Tilburg

Bekijk meer:snoepwinkels

Van thuisbakker naar patisserie

Toonbank van Zoete Moed
Foto van Zoete Moed: Ingrid Arnou

Dacht je dat ambacht alleen voorkomt bij zaken die al jaren in Tilburg zitten? Echt niet! Ook Yvette Wouters van Zoete Moed en  Joanneke Wieringa stropen bijna dagelijks de mouwen op om met de hand taarten te bakken. Superleuk: beide dames hebben zich van thuisbakkers ontwikkeld tot eigenaresse van een eigen patisserie. De overeenkomsten stoppen daar niet, want allebei maken ze ook verrukkelijke taarten met eerlijke ingrediënten. Toppers!

Pssst, het mooie verhaal van Yvette over haar ambacht kun je hier lezen.


Meer over Zoete Moed ontdekken?

Zoete Moed bakkers

Geopend10:00 - 17:30

Havendijk 16A, Tilburg

Bekijk meer:bakkers

Meer over Tarte Tatin ontdekken?

Tarte Tatin bakkers

Geopend10:00 - 17:00

Lieve Vrouweplein 10, Tilburg

Bekijk meer:bakkers

Bones Artisan

Bones Artisan
Foto: Facebook Bones Artisan

De eigenaren van Bones Artisan steunen het ambacht van hun roots. In hun knusse winkel aan de Stationsstraat verkopen ze handgemaakte tassen uit Iran. Leuk om te weten: de luxe tassen worden echt volledig geproduceerd in één atelier van Bones Artisan over de grens. En of ze daar ambacht uitvoeren. Soms komt er zelfs geen naaimachine aan de handtassen en portemonnees te pas.


Meer over Bones Artisan ontdekken?

Bones Artisan Permanent gesloten

Dit bedrijf heeft de deuren permanent gesloten.

Stationsstraat 44, Tilburg

Bekijk meer:Permanent gesloten

Pig & Rye

Pig & Rye
Foto: Facebook Pig & Rye

Bakker en kok Luc Martin wist in de afgelopen jaren een naam op te bouwen in Tilburg. Vanuit zijn lunchroom in de Nieuwlandstraat, en voorheen bakkerij in de Willem II straat, durft hij te experimenteren met eten. Soms heeft hij random zin om het Japanse gerecht ramen te bereiden. Een andere keer is hij druk in de weer met zijn ambachtelijk worstenbrood, croissants of de creatie van een nieuw belegd broodje. Volgens local Liselotte is het ambacht van Pig & Rye puur ‘culinair goud’.


Meer over Pig & Rye ontdekken?

Pig & Rye lunch

Geopend07:30 - 17:00

Nieuwlandstraat 28, Tilburg

Bekijk meer:lunch

Moniquenwerk Broderie d’Art

 Moniquenwerk Broderie d'Art
Foto: Moniquenwerk Broderie d’Art

Werken aan de achterkant van de glamour, dat is hoe je het ambacht van Moniquenwerk Broderie d’art het beste kunt omschrijven. Monique van Munster werkt in dit atelier voor couturiers, kleermakers en hoedenmakers. Van grote modehuizen tot opdrachten van Tilburgers. Dat doet ze met een grote dosis engelengeduld tijdens haar borduurwerk met het gebruik van materialen als zijde, gouddraad, swarovski-stenen, rocailles en pailletten.


Meer over Moniquenwerk Broderie d’art ontdekken?

Moniquenwerk Broderie d’art speciaalzaken

Op aanvraag

Nieuwlandstraat 22, Tilburg

Bekijk meer:speciaalzaken

De Vyldre

Hoedencollectie De Vyldre
Foto: Facebook De Vyldre

De ontwerpers die nog een houten mal voor hoeden maken zijn bijna op een hand te tellen. Wist je dat onze eigen ‘Mad Hatter’ een van de zes hoedenmakers ter wereld is die zo’n mal helpt ontwerpen? Daffy de Vyldre verkoopt hoeden, sjaals en tassen in zijn showroom in de Lanciersstraat.


Meer over De Vyldre ontdekken?

De Vyldre speciaalzaken

Vandaag gesloten

Lanciersstraat 52, Tilburg

Bekijk meer:speciaalzaken
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.