Zo zag de Korvelseweg er vroeger uit

Door Rowie van der Vliet 5 januari 2019

Van schrijven op de liefdesmuur tot een drankje doen of winkelen: de Korvelseweg is echt fijn. Verschillende culturen komen samen en laten zien wat ze te bieden hebben. Reden genoeg om het archief in te duiken en oude foto’s van deze straat tevoorschijn te halen.

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

Tilburgse ambacht

Regionaal Archief Tilburg
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Het personeel van de Koninklijke Stoom-Schoenfabriek J. van Arendonk is geconcentreerd bezig aan hun ambacht. De foto is gemaakt in 1888 in de fabriek van het bedrijf. In 1884 erfde Jan van Arendonk (1863-1909), zoon van schoenmaker Cornelis van Arendonk en Johanna C. Moonen het bescheiden bedrijf en drie knechten. Deze zaak was een van de leerlooierijen aan de Korvelseweg. Niemand had toen kunnen denken dat het bedrijf zo zou groeien.

Kerkbezoek

Collectie Regionaal Archief Tilburg
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Op de foto uit 1900 zien we het Korvelplein waar Tilburgers poseren voor de kerk. Alleen werd er niet ver daarnaast nog een kerk gebouwd, dus werd er simpelweg besloten om dit exemplaar met de grond gelijk te maken. Wie goed kijkt ziet tussen de bomen aan de rechterkant van de kerk een klein huisje. Dat was een wachthuis van de politie.

St. Annaplein

Collectie Regionaal Archief
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Deze plek kunnen we gelukkig nog wel bezoeken. We kijken hier uit op het St. Annaplein in 1905. Wist je dat Vincent van Gogh hier als 13-jarig jochie heeft gewoond? Ten tijde van de foto was hij al vertrokken, want hij verhuisde weer in 1886. Tegenwoordig ziet het plein er wel iets anders uit. Het gras heeft plaatsgemaakt voor stenen en een beeld van Vincent herinnert sinds kort aan de oude woonplaats van de beroemde schilder.

Rustige straat

Regionaal Archief Tilburg
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Zo rustig in de Korvelseweg zien we het niet heel vaak meer. Deze foto is gemaakt in 1916 in zuid-westelijke richting ter hoogte van de Van Sonstraat.

De eeuwige ruïne

Korvelseweg
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Denk je dat mauwen over verbouwingen en werkzaamheden iets van de laatste jaren is? Nee, dat gebeurde vroeger ook al veel. Zeker als we het hebben over de Korvelseweg. De straat lag heel vaak open, omdat er weer eens wegwerkzaamheden moesten gebeuren. Niet gek dat de Korvelseweg vroeger ook wel de oude ruïne werd genoemd. In 1929 was het weer eens zover, zoals we op deze foto zien. Moesten de mensen weer met de fiets aan de hand op de stoep lopen…

Bekend pand

Korvelseweg
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Hé, kijk daar hebben we het huidige pand van Dwars hotdogbar. Op de foto uit 1935 was het nog de winkel van firma André van Hilst. Het pand is in al die jaren niet veel veranderd.


Meer over Hotdogbar Dwars ontdekken?

Hotdogbar Dwars eetcafés

Nu open12:00 - 21:30

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Korvelseweg 86, Tilburg

Bekijk meer:eetcafés

Lees ook:

heuvel

Zo zag de Heuvel er 100 jaar geleden uit

Kun je je voorstellen hoe de Heuvel - tegenwoordig een hip plein met veel horeca en winkels - er mee...
centrum

Foto’s: zo veranderde het centrum in 8 jaar tijd

Dit is gaaf! Wist je al dat Google Streetview soms net een tijdmachine is? Je kunt helemaal terug na...

Zo zag de Vijfsprong er vroeger uit

Fietsers die langs schieten, bourgondiërs die van een biertje of hapje genieten op het terras en sho...
<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Tilburg

adv.