Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo zag de Vijfsprong er vroeger uit

Door Rowie van der Vliet 10 september 2017

Fietsers die langs schieten, bourgondiërs die van een biertje of hapje genieten op het terras en shoppers die langslopen: de Vijfsprong is altijd lekker druk. Benieuwd hoe dit historische stukje Tilburg er vroeger bij lag? We hebben beelden!

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Herken je het nog terug?

Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

De Vijfsprong laat zien dat er echt wel historische panden in Tilburg zijn. Maar als we deze foto uit 1900 er naast leggen is er toch een hoop veranderd in iets meer dan een eeuw. Links zien we de Noordstraat en rechts de Stationsstraat.

Er staat een paard op straat

Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Midden op straat stilstaan met je paard of gezellig een praatje maken. Als we op deze foto uit 1905 afgaan kon het nog. Nu raden we niet aan op straat te buurten. Voor je het weet rijdt een fietser je omver.

Nog precies hetzelfde

Spaarbank
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Dit lijkt bijna een heel kunstzinnige Photoshopbewerking met sepiakleuren. Niets is minder waar, dit is een originele foto uit 1915. Tja, het pand van Stadscafé de Spaarbank is niet heel veel veranderd. Al is er nu wel een fijn terras. En in de tijd dat de foto werd gemaakt deed het pand dienst als onderkomen van de Vereeniging Tilburgsche Spaarbank.


Meer over Stadscafé de Spaarbank ontdekken?

Stadscafé de Spaarbank restaurants en horeca

Gesloten12:00 - 23:00

Noordstraat 125, Tilburg

Bekijk meer:restaurants en horeca

Chillen in minipark

Vijfsprong parkje
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Chill je ook wel eens in het parkje dichtbij Stadscafé de Spaarbank en Buutvrij? In 1935 werd dat ook al gedaan. Alleen de auto’s op deze foto zien we helaas niet meer zoveel rondrijden.

In de seventies

De Vijfsprong in 1973
De Vijfsprong in 1973 Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

In december 2016 onstonden de eerste gemeenteplannen voor een autoluw Dwaalgebied. Daar was in 1973 nog lang geen sprake van. Toen was de Vijfsprong niet alleen een grote ontmoetingsplaats voor fietsers, maar ook voor automobilisten. Het waren andere tijden in de seventies. Waar nu eetcafé Langeboom zit, zat toen het Jongeren Advies Centrum (JAC).


Meer over Langeboom ontdekken?

Langeboom cafés

Gesloten10:45 - 00:00

Nieuwlandstraat 1, Tilburg

Bekijk meer:cafés
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Tilburg

adv.