Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo zag de Bredaseweg er 100 jaar geleden uit

Door Thijs Dingemans 3 december 2017

Eerder lieten we al zien hoe de Heuvel en de Vijfsprong in al die jaren is veranderd. Een lezer was eigenlijk wel benieuwd hoe de Bredaseweg er vroeger bij lag. We gaan daarom iets meer dan 100 jaar terug de tijd in en kijken hoe één van de drukste wegen er in 1915 uitzag. 

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Ingang kerkhof

Bredaseweg
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

We beginnen met een bekend plaatje: de ingang van de kerkhof aan de Bredaseweg. Nog altijd zien we de bekende pilaren met daarop de beelden en het ijzeren hek dat de begraafplaats afschermt. Zelfs de stenen liggen er nu nog. Er is aan dit uitzicht weinig veranderd de laatste 100 jaar, vind je niet? 

De weg erlangs

Bredaseweg
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Een héél ander plaatje: de weg langs het kerkhof. En ja: zo herkennen we de Bredaseweg toch niet meer terug. De weg in 1915 was smal, was bestraat met keien en had ontiegelijk veel bomen. Links stonden er al wel huizen. Dat dan weer wel. 

Missiehuis van de missionarissen

bredaseweg
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Cool! Hier zien we het Missiehuis van de missionarissen van het Heilig Hart aan de Bredaseweg – toen nog Bredascheweg. Dit gebouw is rond 1889/1890 opgeleverd. Zo’n zevenhonderd missionarissen werden vanuit de Bredaseweg uitgezonden naar de Filippijnen, Brazilië en Indonesië om daar het katholieke geloof uit te dragen.

Van bovenaf

bredaseweg
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Kijk! Zo wordt de Bredaseweg alweer wat herkenbaarder. De vorige foto’s worden goed weergegeven op dit beeld van bovenaf. En ja: ook vroeger was de weg al ontzettend lang.

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Tilburg

adv.