Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo vierden we vroeger kerst in Tilburg

Door Rowie van der Vliet 24 december 2017

Kerstmis vieren we natuurlijk al jaren in Tilburg. Wat gaaf om te zien hoe dat er zo’n honderd jaar geleden uit zag! We delen een lijstje vol foto’s om goed in de kerstsfeer te komen.

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Kaarsen in de kerstboom

Kerstmis in 1909
Foto: Regionaal Archief Tilburg

Tja, meer dan honderd jaar geleden hadden ze natuurlijk geen elektrische lampjes. Geen probleem, ze maakten toen gebruik van kaarsen. Dat was vast niet even brandveilig, maar wat ziet het er tof uit. We twijfelen ook of de kerstslinger en kerstballen toen al in de mode waren. Ach, blikken en engelen hebben ook wat. Deze kerstboom stond in 1909 in de Goirkestraat.

Kerststal

kerststal
Foto: Regionaal Archief Tilburg

De kerststal op de Heuvel staat er al járen. Deze foto is daar het levende bewijs van, want hij stamt uit 1936 en is gemaakt op – jawel – de Heuvel. Toen zag de kerststal er nog heel anders uit. Het huidige exemplaar valt niet bij iedereen in de smaak, want volgens sommige Tilburgers lijkt de engel veel te veel op een BN’er…

Kerst in de oorlog

Kerst vroeger
Foto: Regionaal Archief Tilburg

We moesten even met onze ogen knipperen bij het zien van deze foto. Wat hebben deze mensen op hun hoofd?! Nou, een piek. Het zijn militairen van de luchtwacht die stonden op het oude dak van het stadshuis aan ‘de Markt’ (nu Stadhuisplein). Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1939 werd er in Tilburg kerst gevierd.

Vrolijk kerstfeest

AaBe-fabriek
Foto: Regionaal Archief Tilburg

Kun jij raden waar deze kerstboom staat? Goed, we verklappen het antwoord: de wollenstoffenfabriek AaBe. Voor het kerstfeest in 1950 tuigden de kinderen van de werknemers deze boom op.

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

adv.