Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vroeger: toen de lindeboom nog op de Heuvel stond

Door Thijs Dingemans 17 december 2017

Elke zondag duiken we de Tilburgse geschiedenisboeken in. Vandaag staan we stil bij een bijzondere herinnering: de lindeboom op de Heuvel. Een boom die uitgroeide tot het symbool van Tilburg. Geniet je mee? 

We gaan ver, heel ver terug in de tijd. Wist je dat de boom vermoedelijk al in 1598 op de Heuvel stond? En wist je ook dat daar mogelijk mensen zijn opgehangen aan een galg? Er zijn officiële stukken waaruit blijkt dat banken bij de boom stonden waarop werd rechtgesproken. Dat blijkt ook uit een oude kaart van Tilburg. Daar staat namelijk een galg bij de linde getekend.

Té oud

Helaas kunnen we dat niet meer tevoorschijn toveren. Wat wel een keihard feit is, is dat de boom hét symbool van Tilburg werd. Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw was het voor veel Tilburgers een geliefde ontmoetingsplek. Dat veranderde in de begin jaren negentig. De boom werd oud en in 1994 werd de ‘oudste Tilburger’ gekapt.

Gouden herinnering

Daarna werden de laatste wortels van de oude linde gerooid, waardoor er weer een nieuwe linde werd gekweekt op de Heuvel. Maar in 2009 ging de boom definitief de boeken in als een gouden herinnering. In dat jaar werden drie loten van de oude lindeboom teruggeplaatst, maar dat ging niet helemaal goed. Door die fout stierven er twee loten. Het laatste lootje dat overbleef en werd geplant, zorgt ervoor dat we hét symbool van Tilburg nooit vergeten.

Toen in Tilburg

Elke week gaan we terug in de tijd. We duiken de Tilburgse geschiedenisboeken in en delen mooie herinneringen. Zo deelden we al hoe de Heuvel er 100 jaar geleden uitzag, hoe het centraal station is veranderd en we hebben unieke luchtfoto’s van Tilburg uit 1920-1940.

Meer over

Toen in Tilburg

adv.