Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

VIDEO: Zo zag de Spoorzone eruit toen het nog een NS-werkplaats was

Door Rowie van der Vliet 9 februari 2020

Vroeger was de Spoorzone dé plek waar treinen van de NS werden opgeknapt. Misschien herinner jij je nog goed dat het terrein afgesloten was. Maar weet je ook hoe het er toen uitzag? We hebben een video gevonden uit 1993 van een open dag op de NS-werkplaats.

Treinfanaat Jan Gijsbertse bezocht de open dag en kon het in 1993 niet laten te filmen. Gelukkig hebben we de beelden nog! Wat een gaaf inkijkje. We zien een keigrote dieselmotor, het motorblok, de cilinders en nog veel meer onderdelen. Ooit weleens van een krukas gehoord? Je ziet nu hoe die eruitziet.

Cabine oplichtten

Tijdens de open dag konden bezoekers niet alleen gluren naar onderdelen. Er werd ook gewerkt. Zo krijgen we een kijkje hoe het er vroeger in de Spoorzone aan toeging. Kun je toch mooi zeggen dat je gezien hebt hoe iemand een brandstofpomp voor een trein afstelt… En huh, krijg me nou wat! In de video is ook te zien hoe een cabine werd omhoog getakeld.

Gestripte wagons

Dat is nog lang niet alles. Dankzij Jan Gijsbertse genieten we ook van beelden van het restaureren en spuiten van cabines. Gerestaureerde treinenstellen zijn we in de Spoorzone met De Wagon en Stoom 013 wel gewend, maar een cabine die helemaal gestript is, hebben we niet vaak gezien.

Herkenbare LocHal

Wie goed kijkt, herkent in de beelden van de NS-werkplaats vooral De LocHal terug. Het dak en de stalen balken blijven onmiskenbaar. Maar we zien treinen ook ‘geparkeerd’ staan op het spoor dat voor de LocHal lag.

Geniet hier van de beelden:

Lees ook:

plan-t

Tilburgs mysterie: Wat zijn ze allemaal aan het doen naast de LocHal?

Het is je vast al opgevallen: er is heel wat gaande op het terrein naast de LocHal. Het gebied is af...
theo geerts

Theo is surveillant in de LocHal: ‘Ik ben hier als een vis in het water’

De big smile verraadt een hoop. De woorden erna nog meer. Theo Geerts (60) is surveillant in de LocH...
Clarissentoren

‘Westpoint 2.0’ in de maak: dit wordt de nieuwe Clarissentoren in de Spoorzone

We blijven bouwen! Na 'De Bankier' schittert er straks een tweede, nieuwe woontoren in het centrum: ...

adv.