Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Tilburg: dit is waarom de Telefoonstraat naar de telefoon is vernoemd

Door Noah Godefroy 8 december 2019

We hebben in Tilburg een paar van die eigenaardige straten die iedereen kent en waarvan je gewoon voelt dat er veel geschiedenis achter zit. De Telefoonstraat in de binnenstad is er zo een. De Telefoonstraat loopt van de Tuinstraat naar de Heuvelstraat (bij Bakker Bart op de hoek). Een geschiedenislesje over dit bijzondere straatje!

Er is namelijk zelfs een reden dat de Telefoonstraat naar de telefoon vernoemd is, maar laten we vooral bij het begin beginnen!

Schaapstraatje

In het boek ‘De straten van Tilburg‘ van Ronald Peters is te lezen hoe de straat vroeger heette. En met vroeger, bedoelen we écht vroeger. Of zoals we hier zeggen: vrúúger. In 1870 heette het straatje nog Haagstraatje. In de volksmond werd het echter het Schaapstraatje genoemd. Er was namelijk maar één woonhuis in de straat en daar woonde de familie Schaap. Stel je voor: een hele straat voor jezelf!

Tekst loopt verder onder foto.

Biljartfabriek APC Roothaert
Er werd hard gewerkt in de biljartfabriek in 1928. Beeld: Regionaal Archief Tilburg

Telefoonkantoor

In 1895 verloor de straat haar originele naam, en werd het het Tuinpad genoemd. Lekker makkelijk, zo naast de Tuinstraat. De straat (of toen plots het pad) werd bestraat met oude keien uit de Zomerstraat, waar op den duur het telefoonkantoor van Ribbink Van Bork & Co opdoemde. Dat was vlak voor de kruising met de Tuinstraat. Daarom besloot de gemeenteraad de straat vanaf 1900 officieel tot Telephoonstraat om te dopen. In 1902 opende Anton Roothaert ook de bekende biljartfabriek in de Telefoonstraat: tot 1992 werden er biljarttafels gemaakt in het straatje!

Anno 2019

Geinig: de Poststraat en Telegraafstraat kregen een gelijkwaardige naamsverandering. Daar lag namelijk een post- en telegraafkantoor en dus besloot de gemeente het zichzelf niet al te moeilijk te maken. Anno 2019 is (vooral het begin vanuit de Heuvelstraat gezien) de Telefoonstraat natuurlijk een bekend winkelstraatje, met een fijne afwisseling tussen hippe en chique kledingwinkels.

Lees ook:

Tuinstraat

Toen in Tilburg: zo zag de Tuinstraat er vroeger uit

Zodra je door de stad loopt, ben je je misschien niet helemaal bewust van hoe het er hier vroeger ui...
Café In 't Bruine Vrachtpaard

Toen in Tilburg: 9 x cafés van vóór de oorlog

Natuurlijk, er moet gewerkt worden. Maar zo af en toe moet je toch ook even stoom kunnen afblazen. E...

Toen in Tilburg: 9 x oude winkeletalages

In deze tijden van internetshoppen is de etalage misschien wel belangrijker dan ooit. Het is natuurl...

adv.