Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Tilburg: het verhaal achter CVT Doe Het Zelf

Aangeboden door CVT Doe Het Zelf 21 mei 2020

Wie Lieve Vrouweplein zegt in Tilburg, zegt CVT Doe Het Zelf. In 1937 begon Cees van Tilburg (inderdaad, CVT!) senior een ijzerhandel op het plein en 83 jaar later bestaat het bedrijf nog steeds!

Waar CVT anno 2020 aan de overkant zit, begon de winkel ooit in het pand waar nu Burger Business zit. Cees senior zag er het levenslicht én begon er dus met wat later zou uitgroeien als een van de gezichten van het Lieve Vrouweplein.

Kolenkitten en wasborden

“Hij had er van alles. Kolenkitten, wasborden, wringers en natuurlijk ijzerwaren. Noem het maar op”, vertelt kleinzoon Bas van Tilburg. Opa Cees overleefde de oorlog, maar stierf in 1962. Zijn vrouw nam het over, totdat in 1966 Cees junior (nog altijd pas 81 jaren jong 😉 ) het overnam. “Hij begon ook met CVT Keukens, nog altijd een van de mooiste keukenzaken van Nederland. Inmiddels zitten we op de Vossenberg, maar jarenlang werkten we vanuit het pand waar nu het Kruidvat zit. Ook op het Lieve Vrouweplein.”

‘Vanaf mijn veertiende stond ik in de winkel’

CVT

Begin jaren tachtig begon het CVT-leventje voor Bas en zijn broer Jeroen. “Vanaf mijn veertiende stond ik iedere zaterdag in de winkel. Daar leerde ik klantgericht te zijn. Naast het product óók service bieden en je kennis delen. Dat is iets wat je steeds minder ziet in winkels”, vertelt Bas.

Zagerij

Nog altijd kun je bij CVT Doe Het Zelf terecht voor ijzerwaren, hand- en elektrogereedschap, loodgietersmaterialen en nog veel meer. Achter de winkel staat een gigantische hal met hout- en bouwmaterialen. “Deuren, laminaat, vuurhout: noem het maar op. Er zit zelfs een zagerij bij. Dat zie je verder nergens in Tilburg. Bij de grote bouwmarkten kunnen ze iets recht afzagen, maar dat is het dan ook. Veel mensen halen dan daar hun grote partijen en komen hier voor drie of vier planken maatwerk: zo gaat het helaas.”

Emotionele waarde

De concurrentie van de grote ketens, het internet én de verandering in mentaliteit van mensen zorgde dan ook voor een pijnlijk moment in de CVT-geschiedenis. “We hebben van alles geprobeerd, maar met heel veel tegenzin moet de stekker uit CVT Doe Het Zelf. We moeten dit kindje laten gaan, maar na al die jaren heeft het zoveel emotionele waarde dat dat niet makkelijk is.”

‘We hebben van alles geprobeerd, maar de stekker moet eruit’

Detailhandel

“Je moet ons zien als een warme bakker. Wij kennen de klant en de klant kent ons. Maar het is te arbeidsintensief voor wat we eruit halen en al jarenlang verliesgevend. Er is geen behoefte meer aan bedieningswinkels in de oude stijl. Persoonlijk heb ik nog nooit een veter op internet besteld. Het is zo typisch. Je hoort mensen klagen dat er niks meer in de binnenstad te doen is. Dat er zoveel leegstaat. Maar dan denk ik: jíj hebt daaraan meegeholpen. We helpen zelf de detailhandel naar de knoppen.”

Nog behoefte aan advies op maat en top-of-the-bill-producten? Niet getreurd: tot en met het eerste weekend van juli kun je nog terecht bij de laatste doe-het-zelfzaak in de binnenstad.Deze bijdrage wordt je aangeboden door CVT Doe Het Zelf. Meer over CVT Doe Het Zelf ontdekken?

CVT Doe Het Zelf

bouwmarkten

Geopend09:00 - 20:00

Lieve Vrouweplein 7, Tilburg

Bekijk meer:bouwmarkten

adv.