Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Tilburg: 9 x deze voertuigen reden vroeger rond in onze stad

Door Rowie van der Vliet 23 augustus 2020

Bezorgscooters, auto’s in alle soorten en maten, stadsbussen en vooral héél veel fietsen: dat zijn zo’n beetje de voertuigen die je vandaag de dag in Tilburg voorbij ziet komen. Hoe zag het verkeer in Kruikenstad er vroeger uit? We gingen op zoek naar mooie, oude plaatjes van Tilburgse voertuigen van vroeger. Enjoy!

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Auto of trein?

De Micheline-auto. Foto: Regionaal Archief Tilburg

Is het een auto, is het een bus, is het een tram, is het een trein? De journalist wist het in 1932 zelf ook niet helemaal. Dit voertuig kwam niet vaak voor in Tilburg, maar op 4 mei werd de zogenoemde Micheline-auto wel gefotografeerd toen-ie over het spoor reed. Hij ‘scheurde’ weg met een snelheid van zestig kilometer per uur en voor die tijd was dat keisnel.

Willy’s whippet

Voertuigen van vroeger in Tilburg. Foto: Regionaal Archief Tilburg

Zoon en dochterlief Thea en Mathieu poseren hier met de auto van hun vader rond 1930. Het is een Willy’s Whippet uit 1929, type 96-A. In die tijd stond deze mooierd bekend als een superior model.

Hand- en vrachtkarren

Hand- en vrachtkarren uit Tilburg. Foto: Regionaal Archief Tilburg

Rond 1915 reden er al auto’s rond in Tilburg, maar op deze foto van de markt zien we ze niet. Hier rijden nog echte hand- en vrachtkarren rond.

Garage uit 1918

Zo zag een garage in Tilburg er in 1918 uit. Foto: Regionaal Archief Tilburg

Zoveel old timers zien we nu niet snel in een garage, maar in 1918 zagen bijna alle auto’s er zo uit. Dit was de garage van Th.A.M: Knegtel.

Tram in Tilburg

Zo zag de tram er vroeger uit. Foto: Regionaal Archief Tilburg

Misschien weet je wel dat er ooit een tram tussen Tilburg en Breda reed. Nou, dit was ‘m. We zien het voertuig van de Hollandse Buurtspoorwegen hier stoppen bij wollenstoffenfabriek Frans Mutsaerts. De tram was een van de populairste voertuigen om naar je werk te gaan doordat er dus haltes bij sommige fabrieken stonden.

Bus op het Piusplein

Bus op het Piusplein. Foto: Regionaal Archief Tilburg

Busje komt zo? Ja hoor, hier zie je de bus al! Deze bus stond klaar om naar Oisterwijk te gaan. Mensen keken toen niet op een bord dat alle bustijden aangaf. De foto is namelijk genomen in 1925 en toen reden er alleen maar bussen op onregelmatige tijden in Tilburg. De gemeente verbood het in die tijd zelfs om zonder vergunning met een bus te rijden.

Verschillende voertuigen

Paard en wagen in Tilburg. Foto: Regionaal Archief Tilburg

In de periode 1925 – 1935 reden er al bussen en fietsen, maar je zag ook nog vaak een paard en wagen in de straten van Tilburg. De bus op de foto reed tussen Oirschot, Chaam en Tilburg.

Ambulance uit 1957

Een ambulance uit 1956. Foto: Regionaal Archief Tilburg

De ambulances in de jaren vijftig waren nog niet knalgeel. Leuk om te zien: het waren vroeger onder andere Cadillacs. Dit is een ambulance van Rode Kruis.

Locomotief

Treinen zag er uiteraard ook anders uit. Foto: Regionaal Archief Tilburg

Van alle voertuigen zijn treinen misschien nog wel het meest veranderd. Dit is een locomotief uit 1910 die hier reed bij de Bosscheweg.

Lees ook:

Tilburgers feesten

Toen in: Tilburgers nog naast elkaar mochten feesten

We mogen steeds meer hier in Tilburg maar jammer genoeg is dansen, sjansen en feesten in grote groep...

Toen in: het Piusplein door de jaren heen

Wie aan het centrum van Tilburg denkt, denkt aan het Piusplein. Hoewel we nu een duidelijk beeld in ...

Toen in Tilburg: zo werden zieke Tilburgers vroeger behandeld

In de Tilburgse ziekenhuizen werkt het personeel keihard in de strijd tegen het coronavirus. Hoe gin...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.