Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in: 13 x de mooiste Tilburgse foto’s die cultureel erfgoed zijn

Door Rowie van der Vliet 29 maart 2020

Wist je dat er een beeldbank is van de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed? Tijdens onze zelfisolatie zijn we een tijdje zoet geweest om de leukste foto’s uit te zoeken. Geen straf want er staan een boel Tilburgse foto’s in die cultureel erfgoed zijn. We maakten een selectie van de mooiste plaatjes.

Pagina 1/13
⟵ swipe swipe ⟶

Maarten van Vlerken

Maarten van Vlerken. Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Reken maar dat Maarten van Vlerken en zijn banketbakkerij Van Vlerken cultureel erfgoed zijn! De banketbakker is met deze foto ook opgenomen in de beeldbank. Snappen we wel, want eigenlijk kan Maarten van Vlerken allang met pensioen maar werkte hij de afgelopen jaren gewoon door.

Kloosterkapel Fraters van Tilburg

Kloostertuin Fraters van Tilburg aan de Gasthuisring. Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Ben jij weleens bij de kloostertuin van de Fraters van Tilburg aan de Gasthuisring geweest? Nou, wij niet. Wel heel tof om een kijkje te nemen in de tuin. Deze foto komt uit 2003.

De Heuvelstraat in 2001

Wie kan zich dit nog herinneren? Zo zag de Heuvelstraat er vanuit de Oude Markt 19 jaar geleden uit. Wat een nostalgie! Zo spotten we de Van Leest in het pand waar nu Erica Kruiderijen zit. En zat Arec Ingenieurs in het gebouw van Bagels & Beans. Ook zien we de oude stadsverlichting en vooral hoe ‘open’ de Oude Markt toen was.

Spoorlaan in 1979

De Spoorlaan in 1979. Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

De Spoorlaan is in zo’n veertig jaar uiteraard flink veranderd. De autobaan, de stoep en de gevels herkennen we niet meer. Zie jij welk stukje van de Spoorlaan dit is?

Tuinhuis Willem II

Tuinhuis Koning Willem II
Het tuinhuis van Willem II. Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Koning Willem II heeft nog meer gebouwen in Tilburg laten bouwen dan het Paleis-Raadhuis. Een daarvan is een tuinhuis aan Koningshoeven 30. Het is gebouwd in 1834. Wist je dat de koning zijn beroemde uitspraak ‘hier adem ik en voel ik mij gelukkig’ over zijn tuinhuis zou hebben gezegd?

Oude gemeentehuis

Het oude gemeentehuis van Tilburg. Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Zestig jaar geleden zag de Schouwburgring er zo uit. Er was nog geen cityring, maar wel een heel ander gemeentehuis! Dit werd gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe weg en daarom kwam er een nieuw stadshuis.

Willem II-straat

De Willem II-straat in 1979. Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Zo zag de Willem II-straat er in 1979 uit. Gaaf om te zien! Er reden nog volop auto’s en er zat toen een reisbureau. De Helga Deentuin bestond toen nog niet.

De Heuvel in 1996

Café Uit Heuvel
Café Uit op de Heuvel in 1996. Foto: Rijksdienst van Cultureel Erfgoed

Weet je nog toen er een Xenos op de Heuvel zat? Heerlijke foto dit! We zien Café Uit in de hoofdrol. Daar zit nu Grill-ig.

Westpoint in aanbouw

Westpoint in aanbouw. Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Kijk, dit noemen we ook cultureel erfgoed. Dit moment is er zeker eentje voor in de geschiedenisboeken. We zien natuurlijk hoe de Westpoint in 2004 gebouwd werd. Wát een klus was dat.

Schouwburgring in 1960

De Schouwburgring in 1960. Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Ja, dit is ook Tilburg. Nou ja, dit was onze stad in 1960 voordat we een cityring hadden. Ook deze foto wilden we jou niet onthouden. Het gebouw uit 1907 en het café ernaast staan er niet meer.

AaBe Fabriek

AaBe Fabriek in 1998. Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Wie kent ‘m niet? De AaBe Fabriek! Deze plek was hartstikke belangrijk in het textielverleden van Tilburg. De bekende AaBe-dekens kwamen natuurlijk uit de fabriek. Nu is het een winkelcentrum, maar vroeger zag de plek er zo uit. Leuk om weer eens terug te zien!

Hasseltse Kapel in mei

Hasseltse Kapel in 1975. Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Als we het dan toch over cultureel erfgoed hebben, kan de Hasseltse Kapel natuurlijk niet ontbreken. Meestal gaan we hier in mei naartoe om allerlei soorten snoep te proeven. Helaas ziet het er dit jaar bij de Hasseltse Kapel natuurlijk niet zo uit als op de foto. Het kiekje komt uit 1975.

Piusplein in 1975

Piusplein in 1975. Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Ja, echt waar: dit is het Piusplein, namelijk het stukje waar nu de HEMARKT en Hizmet zit. Sommige gebouwen zijn goed te herkennen, maar andere zijn gesloopt.

Lees ook:

Vroeger en nu: 5 x de Heuvelstraat door de jaren heen

Wie lekker gaat winkelen in de stad, kan er niet omheen: de Heuvelstraat wordt flink verbouwd. Met d...
Collectie Regionaal Archief

Zo zag de Korvelseweg er vroeger uit

Van schrijven op de liefdesmuur tot een drankje doen of winkelen: de Korvelseweg is echt fijn. Versc...
Trouwen Tilburg

Toen in Tilburg: zo zag trouwen in Tilburg eruit vóór de oorlog

Valentijnsdag zit er net op, maar wij zitten nog steeds met die romantische gevoelens. Daar staat te...
Pagina 1/13
⟵ swipe swipe ⟶

adv.