Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburg op slot door ziekte: zo ging dat er in 1951 aan toe

Door Rowie van der Vliet 2 maart 2020

In Tilburg liggen enkele patiënten die besmet zijn met het coronavirus. Het is echt niet zo dat Tilburg op slot gaat. Maar dat is in het verleden wel gebeurd tijdens een pokkenepidemie in 1951! Dat ging er zo aan toe:

Tilburg op slot? Betekende dat dan dat alle winkels in het centrum dicht waren? En stond er ineens een verkeersregelaar die je de andere kant op stuurde als je naar Tilburg wilde gaan? Nee, dat was niet het geval. Volgens de Volkskrant begon de isolatie van Tilburg in 1951 allemaal door nieuwsberichten van de pers. Er werd opgeroepen om Tilburg niet te verlaten of te betreden. Bovendien reden er geen treinen. Auto’s hoefden niet massaal geweerd te worden, want toen waren er lang niet zoveel automobilisten zoals nu.

Pokkenpatiënten

De ziekte kenden mensen vooral van verhalen uit de Middeleeuwen, maar in 1951 hadden 51 personen de pokken te pakken. De ziekte werd voor het eerst aangetroffen op Koninginnedag. Patiënten hadden jeukende zweren op hun lijf, soms zelfs in de ogen of mond. Twee Tilburgers overleden aan de verschrikkelijke ziekte, een 27-jarige man en een 72-jarige vrouw. Ze liggen nog altijd begraven aan de Gilzerbaan.

Geen Willem II-wedstrijd

Evenementen gingen ook niet door. Het circus werd afgelast en sportevenementen werden gecanceld. Zo speelde Willem II niet tegen Heerenveen, aldus Brabants Dagblad. En de markt op zaterdag? Alleen kooplieden mochten daar naartoe.

Quarantaine

Hotel- en winkeleigenaren waren op zijn zachtst gezegd niet echt blij mee met de isolatie. Ze klaagden in de lokale krant dat ze veel inkomsten misten. Maar wie pas echt baalde waren Tilburgers waarvan gedacht werd dat ze besmet waren. Ze zaten thuis in quarantaine, zoals nu ook het geval is met patiënten waarbij het coronavirus is gevonden. Slachtoffers van de pokkenepidemie moesten op hun raam een briefje plakken waarop stond: besmettelijke ziekte. Als Tilburgers contact hadden gehad met patiënten, maar het niet zeker was of ze zelf ook de pokken opliepen, gingen ze naar het Cenakel aan de Kempenbaan. Daar mocht niemand op bezoek komen.

Inenten in het café

Er werd alles aan gedaan om de verspreiding van pokken zoveel mogelijk te voorkomen. Bijna heel Tilburg (toen zo’n 100.000 mensen) werd ingeënt. Er stonden grote rijen voor de huisarts, het politiebureau, het GGD-gebouw en zelfs het café. Bijzonder! Stel je eens voor dat je nu bij de Boekanier of Studio een prik tegen het coronavirus kunt krijgen.

Pokkenvrij

Na drie weken werden er weer ‘massabijeenkomsten’ georganiseerd. Willem II-fans mochten zelfs weer de stad uit, maar alleen als ze een vaccinatiebewijs konden laten zien. Op 30 mei 1951 is het dan eindelijk zover: Tilburg is pokkenvrij en gaat niet langer op slot. De Volkskrant riep toen op om allemaal gezellig vakantie te vieren in Tilburg.

Lees ook:

ETZ Elisabeth

Coronavirus Tilburg: dit wil je weten over het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Het is je vast niet ontgaan: in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis zit een patiënt die is besmet me...

Tilburgse Guus (22) is heel erg ziek: ‘Ik kan niet zomaar naar de supermarkt of douchen’

Wie de Tilburgse Guus Liebrand op straat tegenkomt, zal niet meteen denken: dat mèske is ziek. "Ik b...
ETZ Elisabeth

De Ziekenhuis Top 100 is bekend: zo scoort het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Hoe goed worden we eigenlijk verzorgd in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis? Het AD zocht het uit m...

adv.