Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Tilburg: 5 x de oudste beelden van Willem II

Door Rowie van der Vliet 6 augustus 2017

Het is altijd genieten om naar Willem II te kijken. Niet alleen tijdens de open dag van gisteren. Kiekjes van vroeger maken ons ook trots op de Tilburgse voetbalclub. Prachtig om te zien, deze oudste beelden van de tricolores.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Goed gemutst

Regionaal Archief Tilburg
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Niet mauwen, maar spelen. De mannen van Willem II spelen een potje voetbal door weer en wind. Tijdens deze wedstrijd in 1903 wel met muts op om de oren te beschermen. Deze foto van de selectie werd genomen in 1903, een jaar voordat Willem II toetrad tot de Nederlandse voetbalbond (nu bekend als KNVB). Zit er (verre) familie van je bij? Op de foto staan v.l.n.r: Aug. Collee, F.Gimbrere, A.van Beurden en L.Gimbrere. Voorste rij: L.Arts, B.v.d.Bergh, L.v.d.Bergh, P.Arts, P.Lommen, W.v.d.Bergh, A.Vermeer.

Drie kleuren

Regionaal Archief Tilburg
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Deze foto van het elftal werd gemaakt in 1904 toen de voetbalclub toetrad tot de toenmalige KNVB. Leuk om te zien dat het uniform in al die jaren niet superveel veranderd is. Ook toen speelden de heren al in drie kleuren. Het voetbaltenue is wel een grappig contrast met de casual kleding van die tijd. Op de foto poseren: staande v.l.n.r.: J.Thonus, J.Rycken, A.Vermeer, P.Hoeben, C.Cremer, F.Gimbrere, L.Arts, B.v.d.Bergh, ( P.Meelis), Zittend: P.Arts, W.v.d.Bergh, L.Wyers en A.v.Beurden.

Openingswedstrijd

Openingswedstrijd nieuwe terrein
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Lekker! In 1906 kreeg Willem II een nieuwe plek om te voetballen, namelijk aan de (jaja) Voetbalweg in de wijk Koningshoeven. Naast een feestje werd dat goed gevierd met een openingswedstrijd.

Even goede vrienden

Regionaal Archief Tilburg
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Er was in 1907 ook genoeg te voetballen voor Willem II, zoals deze vriendschappelijke wedstrijd. De tegenstander is niet op de foto geschreven, dus het is niet bekend tegen wie de tricolores moesten spelen.

Olé, olé, olé, olé

Landskampioen Willem II in 1916
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

We are the champions! Nou ja, Willem II liet in 1916 waarom ze naar een koning vernoemd zijn: de ploeg werd landskampioen. Spelers Harrie Mommers en Pim Verssluys droegen daar aan bij. De voetbalclub behaalde de eerste plek nog een keer in 1952. We zijn benieuwd wanneer ze dat weer gaan flikken…

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Tilburg

adv.