Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nostalgie: 5 x deze items had elke Tilburger vroeger wel in huis

Door Carin van der Meij 26 april 2020

Een koffiemolen, een telefoon met draaischrijf: gaat er een belletje rinkelen? Het zijn allebei voorwerpen die vroeger in elk Tilburgse huishouden te vinden waren. Er zijn nog veel meer spullen die Tilburgers vroeger hadden, maar nu nergens meer te vinden zijn. Tijd voor nostalgie: wij nemen je mee in huizen van toen.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Vierkante beeldbuis

Foto: ANP.

Een televisie anno 2020 is groot en erg dun. In de Tilburgse woonkamers ging dat er tientallen jaren terug iets minder subtiel aan toe. Om het formaat van een beeldbuis – groot en vooral heel vierkant – kon je niet omheen. Overigens wilde je dat ook niet, want een avondje voor de buis was één van de weinige bronnen van vermaak. Je had het helemaal goed voor elkaar als er ook nog een ingebouwde videorecorder in zat, dan kon je bijvoorbeeld ‘Spel Zonder Grenzen’ opnemen als je een afspraak had. Handig!

Platenspeler

Foto: ANP.

Toegegeven, er zijn Tilburgers die nog een platenspeler in huis hebben. Maar vaak toch ter decoratie, lekker vintage. Wilde je in de jaren ’60, ’70 muziek luisteren? Dan was een platenspeler the way to go. De muziek van The Beatles, Bob Dylan maar ook van VOF de Kunst galmde door de Tilburgse woonkamers.

Door de introductie van de cd – veertig jaar geleden – werd de platenspeler vervangen voor een cd-speler. Overigens behoort die ook alweer tot een uitstervend ras, want veel Tilburgers luisteren nu muziek via online streamingsdiensten.

Huistelefoon

Nostalgie
Foto: ANP.

Voor de mobiele telefoon hadden bijna alle Tilburgers een huistelefoon. Die werkte net zo goed als de nieuwste mobieltjes, maar hadden één voor de hand liggend nadeel: je kon ze natuurlijk alleen maar thuis gebruiken. Het feit dat je broer of zusje via de andere huistelefoon stiekem je gesprekken kon afluisteren, was ook zeker een nadeel.

De huistelefoon kwam in allerlei soorten en maten: eentje met een draaischrijf, een druktoetsen en veel later zelfs een draadloze telefoon. En herinner je nog de telefoongids? Good old times

Koffiemolen

Nostalgie
Foto: ANP.

De ouderwetse koffiemolen van Douwe Egberts heeft in veel keukens in Tilburg gehangen. De molen vulde je met koffiebonen en door aan de hendel te draaien, werden de bonen gemaald. De heerlijke koffiegeur verspreidde zich al snel door het hele huis. Met de komst van koffieapparaten zijn dit soort molens overbodig geworden en dus ook bijna nergens meer te vinden in Tilburgse huishoudens.

Kruiken

Nostalgie
Foto: ANP.

Deze kan natuurlijk niet uitblijven voor Tilburg. Maar wat is eigenlijk heel dat verhaal achter Tilburg en de kruiken(stad)?

Lees het verhaal hier:

11e van de 11e

Waarom noemen we Kruikenstad eigenlijk zo?

Tijdens carnaval is het vaste prik: Tilburg wordt omgedoopt tot Kruikenstad. Eventjes spreken we nie...

Lees ook:

Michael Jackson

Toen Albert Verlinde in MIDI zocht naar de nieuwe Michael Jackson

In juni is het alweer elf jaar geleden dat the king of pop overleed. In 2010 besloot tv-zender RTL o...
Tilburgse vlag

Mysterie: Tilburg is jarig! Hoe is onze stad eigenlijk ontstaan?

Er is er een jarig, hoera, hoera! Dat kun je wel zien, dat zijn wij... Je leest het goed: Tilburg is...

Tof! Met deze tijdreis-app bekijk je Tilburg in 1815

Vroeger was reizen een stukje minder eenvoudig dan nu. In plaats van even je route op te zoeken in G...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Tilburg

adv.