Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Huh?! Je kon 16 jaar lang geen sterke drank kopen op de Tilburgse Kermis

Door Rowie van der Vliet 3 mei 2020

Een rondje geven in de Bierhal, een terrasje pakken op Roze Maandag, met je bezopen kop tóch nog even naar de Korte Heuvel gaan… Dat hoort gewoon bij de Tilburgse Kermis. Vroeger was het wel anders, want er mocht 16 jaar lang geen sterke drank geschonken worden op de Tilburgse Kermis!

Dat ze vroeger niet naar de Bierhal gingen, is niet zo gek. Dat bestond natuurlijk nog helemaal niet. Hetzelfde geldt voor Roze Maandag. Die zou in 2020 eigenlijk haar 30-jarige jubileum vieren en is natuurlijk de drukste dag van de kermis. Maar het verbaast ons echt dat je vroeger geen sterke drank kon krijgen op de Tilburgse Kermis!

Geen druppel

Van 1920 tot en met 1936 werd er geen druppel sterke drank verkocht op de Tilburgse Kermis, zo bewijst een oude krantenadvertentie uit het Regionaal Archief Tilburg.

Oude krantenadvertentie. Er werd geen sterke drank verkocht op de Tilburgse Kermis. Foto: Regionaal Archief Tilburg

Twee liter meer

Sterke drank was juist heel erg populair. Even een whiskey erbij? De gemiddelde kermisganger in de jaren twintig en dertig draaide zijn hand er niet voor om. Aan het eind van het jaar dronken Tilburgers zelfs twee liter meer sterke drank dan de rest van Nederland. In totaal was dat zeven liter per jaar.

Drankmisbruik

Om drankmisbruik tegen te gaan werd er geen sterke drank geschonken. Je kon het niet kopen in een café, maar ook niet bij de slijterij. Daar hadden Tilburgers natuurlijk wel een trucje op gevonden. Ze kochten het gewoon weken van te voren. De verkoop van sterke drank steeg volgens het Regionaal Archief Tilburg enorm in aanloop naar de Tilburgse Kermis.

Lees ook:

tilburgse kermis

Tilburgse Kermis 2020 is afgelast: ‘Ik heb nu geen inkomsten meer’

Evenementen gaan niet door tot en met 1 september in heel Nederland. Daarom is de Tilburgse Kermis i...
Tilburgse kermis

VIDEO: Zo ziet de stad eruit na tien dagen Tilburgse Kermis

Wat was het tien dagen lang genieten op de Tilburgse Kermis. Woensdag is de binnenstad weer  bereikb...
bereikbaarheid tilburgse kermis 2019

Dit zijn de leukste kermisfoto’s van de Tilburgse Kermis 2019

Tien dagen lang stond de stad op zijn kop tijdens de Tilburgse Kermis. Met al die lichtjes, te gekke...

adv.