Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vroeger en nu: 5 x de Heuvelstraat door de jaren heen

Door Rowie van der Vliet 9 juli 2017

Wie lekker gaat winkelen in de stad, kan er niet omheen: de Heuvelstraat wordt flink verbouwd. Met de nieuwe vestigingen van kledingwinkels Zara, Bershka en vooral de Hudson’s Bay wordt het straatbeeld straks totaal anders. Helemaal als je deze foto’s uit het archief naast elkaar legt.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

 Oudste winkel van de Heuvelstraat

De eerste foto van de Heuvelstraat ooit
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Dit is hem: de oudste foto van de Heuvelstraat. Het kiekje werd geschoten in 1880. Ook toen was dit de grootste winkelstraat van Tilburg. Als je even met je ogen knijpt, zie je paraplu-en hangen aan het pand rechts op de foto. Dit is de winkel van Jean-François Gimbrère, die in 1853 opende. De Heuvelstraat mag dan veel veranderd zijn: deze zaak zit er nog steeds onder de noemer kledingzaak Gimbrère. Daarmee zijn ze de oudste nog bestaande winkel in deze straat.


Meer over Gimbrère ontdekken?

Gimbrère Permanent gesloten

Dit bedrijf heeft de deuren permanent gesloten.

Heuvelstraat 41, Tilburg

Bekijk meer:Permanent gesloten

Hieper de piep hoera: al 100 jaar

100 jaar Heuvelstraat
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Feestje in de Heuvelstraat in 1899. De straat vierde haar honderdste verjaardag. Dit kiekje is genomen op de hoek met de Oude Markt, richting de Heuvel. Vroeger liep de Heuvelstraat nog over in de Zomerstraat, maar die bestaat nu niet meer.

Fietsen langs de V&D: toen kon het nog

De Heuvelstraat lag er in 1938 heel anders bij dan nu
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Fietsers die nog door de stad crossen, het pand van V&D in zijn oude glorie en een banketbakker. In 1938 lag de Heuvelstraat er toch echt anders bij. Wat een contrast met de fietsvrije zone en Hudson’s Bay die het oude Vroom & Dreesmann pand straks bemant.

Komt dat zien: koopjesjagers en uithangborden

De Heuvelstraat in 1981
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Dit beeld van de Heuvelstraat uit 1981 lijkt al iets meer op hoe het er nu bij ligt. Hoewel het winkelaanbod zo’n dertig jaar geleden verschilde, kennen we de koopjesjagers en de vele uithangborden allemaal. Alleen de Free Record Shop, Alfa schoenen en Dixons zijn helaas niet meer te bezoeken.

Kansen pakken in de Heuvelstraat

Heuvelstraat juli 2017

Waar sommige winkels de Heuvelstraat gedag zeggen, pakken anderen juist hun kans. Go-Britain rolde met Rib.Eye.Steak een nieuw concept uit waar coole sneakers en streetwear letterlijk in vriezers liggen, H&M verbouwde en kreeg een home afdeling, en winkels zoals boetiek Mint & Pepr komen voor het eerst kijken. Inmiddels staan verschillende panden in de steigers.

 


Meer over Rib.Eye.Steak ontdekken?

Rib.Eye.Steak kledingwinkels

Geopend10:00 - 18:00

Heuvelstraat 98, Tilburg

Bekijk meer:kledingwinkels

Meer over Mint & Pepr ontdekken?

Mint & Pepr kledingwinkels

Geopend10:00 - 18:00

Heuvelstraat 125, Tilburg

Bekijk meer:kledingwinkels
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Tilburg

adv.