Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Groeten uit Tilburg: ansichtkaarten van vruuger

Door Rowie van der Vliet 30 juli 2017

Tegenwoordig sturen we een boel selfies de lucht in als vakantiegroet, maar vruuger verstuurden we een hoop ansichtkaarten met de post. Ook als je anderen wilde laten zien hoe tof Tilburg is. We zetten de mooiste exemplaren uit de oude doos op een rijtje.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

De groete

Tilburgse ansichtkaart uit 1905
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Wist je dat deze ansichtkaart meer dan 110 jaar oud is? Hij is waarschijnlijk in 1905 op de post gedaan door J. Smid. Hoeveel trekpleister kun je nog herkennen? Wij zien de Sint-Jozefkerk en het Paleis-Raadshuis. Zonder Photoshop moet deze kaart trouwens echt veel werk zijn geweest om in elkaar te zetten.

Foutje bedankt

Ansichtkaart uit 1903 van de Piusstraat terwijl er Piusplein op staat
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Ansichtkaarten maken is een vak apart. Tijdens het werken kan er wel eens een foutje insluipen. We vonden al dat het Piusplein er vroeger hèèl anders uitzag, maar blijkt eigenlijk de Piusstraat afgebeeld te staan. Tipp-Ex was in 1903 nog niet uitgevonden, dus dan toch maar zo versturen.

Lachen naar het vogeltje

Ansichtkaart van het Wilhelminapark
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

De dame naast de vijver gaat er eens goed voor staan. Toen waren camera’s nog niet zo snel, dus ze heeft haar pose vast een tijdje moeten vasthouden. Wat verder opvalt is dat het Wilhelminapark er in 1910 ook al zo fijn uitzag. Lekker wandelen, even uitrusten op het bankje of fietsen door het park deden ze toen ook al.

Liefs uit de Piushaven

Ansichtkaart van de Piushaven uit 1930
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Zo hé, wat zag de Piushaven er in 1930 anders uit. Wacht, is dat het pand van Burgemeester Jansen? Jazeker! Toen heette het nog Hotel Café Havenzicht. Zo konden de werklui op de haven een pilske pakken.


Meer over Burgemeester Jansen ontdekken?

Burgemeester Jansen cafés

Gesloten15:00 - 00:00

Piushaven 22, Tilburg

Bekijk meer:cafés

Prachtig park

Ansichtkaart van het Wilhelminapark
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Kijk dan hoe mooi het Wilhelminapark erbij ligt. Zo’n prachtplaatje wilden we echt even delen. Van het muziekhuis tot de groene bomen: dit is er een voor boven het bed.

Voor de twijfelkont

Verzamelkaart van meerder ansichtkaarten uit Tilburg
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Altijd lastig om een keuze te maken tussen al die toffe ansichtkaarten. De twijfelkont kreeg het in 1900 iets makkelijker met deze kaart waar veel plekken opstaan. Leuk om te zien hoe de stad er in die tijd uitzag.

Oudste ansichtkaart

Oudste ansichtkaart uit de collectie van het Regionaal Archief Tilburg
Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Jaja, dit is hem dan: de oudste ansichtkaart uit de collectie van het Regionaal Archief Tilburg. De oude Korvelse kerk staat er zelfs nog op. Dit exemplaar werd verstuurd in 1892. Waarschijnlijk is het niet de eerste kaart die uit vanuit de stad werd verzonden.

Zin gekregen om dit jaar een ansichtkaart te versturen? Print deze vintage vakantiegroeten of ga voor een modern exemplaar.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Tilburg

adv.