Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit zijn de 11 oudste gebouwen van Tilburg

Door Rowie van der Vliet 5 april 2020

Tilburg voelt soms heel compact aan, maar eigenlijk is het best een grote stad met veel gebouwen. Sommige zijn net gebouwd, andere staan al eeuwen op dezelfde plek! Dit zijn de 11 oudste (nog bestaande) gebouwen van Tilburg.

Soms spreken bronnen elkaar tegen en is het onduidelijk wanneer een pand precies gebouwd is. Wij gebruiken het jaartal dat we het meest voorbij zagen komen. 

Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

Rugdijk 12: 1736

Rugdijk 12 in Tilburg. Foto: Google Streetview

Op deze boerderij aan Rugdijk 12 staat dat-ie stamt uit 1736. Het pand in de buurt van Bij Peerke Donders gaat dus al bijna drie eeuwen mee. Dit is het ‘nieuwste’ huis in dit lijstje met oudste gebouwen van Tilburg.

Moerzijstraat 4: 1735

Moerzijstraat 4 in Tilburg is een van de oudste gebouwen van de stad. Foto: Google Streetview

Je zou maar in zo’n oud huis wonen! Dan kun je toch mooi zeggen dat je woning al 285 jaar oud is. Sterker nog, het is een van de oudste gebouwen van Tilburg.

Norbertijnenpoort: 1724

Woning vd Week
De bijzondere poort Foto: indebuurt Tilburg

In de buurt van de pastorie van de Goirkesekerk staat een veel ouder gebouw. Nou ja, wat er nog van over is. Dit is de Norbertijnenpoort die gebouwd werd in 1724. Ooit hoorde er ook een pastorie bij, maar die is in 1927 gesloopt.

Broekstraat 8: 1711

Broekstraat 8. Foto: Google Streetview

Naast Broekstraat 6 staat nog een oudere boerderij. Hiermee is het een van de oudste gebouwen uit Tilburg. Het komt uit 1711! Al kan-ie zelfs nog ouder zijn door de fundering van grote stenen die gemetseld zijn met een goedje van kalk en roggemeel. Dat deden ze in die tijd veel.

Tongerlose Hoef: 1657

Tongerlose hoef aan de Reitse Hoevenstraat. Foto: Regionaal Archief Tilburg

Al in 1334 hadden mensen het over de Tongerlose Hoef. En nee dat moet geen 1634 zijn! We hebben het echt over een vermelding in de 14de eeuw. Toch gaat het niet over de hoeve die we vandaag de dag zien staan. Die werd in de 17de eeuw gebouwd, waarschijnlijk in 1657. Het pand is nu in handen van Amarant.

De Oliemeulen: 1648

dierenpark de oliemeulen
Foto: Facebook

Vroeger was de Oliemeulen een… jawel, molen. Waarschijnlijk stond die er al in 1648. De rosoliemolen werd in 1880 vervangen door een windmolen die helaas in 1925 door een zware storm werd verwoest. Toch zetten we De Oliemeulen lekker in deze lijst, want de oude stenen van die allereerste molen zijn gebruikt in het gebouw dat er nu staat! Ze zijn verwerkt in de uitgangen.

Boerke Mutsaers: 1644

Boerke Mutsaers hoort ook thuis in het lijstje met oudste gebouwen van Tilburg. De plek in Tilburg-West is nu een café en restaurant, maar was vroeger de aanlegplaats voor koetsiers. Leuk feitje: het pand is al eeuwen in handen van de familie Mutsaers.

Veldhovenring 90-94: voor 1642

Veldhovenring 90-94. Foto: Google Streetview

Huh, is dit pand echt zo oud? Ja, waren deze drie panden één fabriekshuis en thuisweverij. Er is bewijs dat het al in 1643 verbouwd werd. Sommigen denken zelfs dat het uit de 16de eeuw stamt. In 1900 was het in gebruik door J.A. van Spaendonck, die lakens maakte. In 1910 werd het fabriekshuis opgesplitst in drie panden.

Oud Lovenstraat 2: 1570

What’s in a name? Ja, aan die straatnaam is niets gelogen. Deze woonboerderij aan de Oud Lovenstraat 2 is namelijk een van de oudste gebouwen van de stad.

Hasseltse Kapel: 1536

Hasseltse Kapel
Foto: Burney van Leenen

Het is het oudste gebouw van Tilburg dat nog helemaal heel is: de Hasseltse Kapel! De vroegste vermelding komt uit 1540, maar het is al een paar jaar eerder gebouwd. In een Mariaklokje van de kapel staat namelijk in het Latijns het jaar 1536.

Toren van de Heikese Kerk: 1430-1465

Heikese Kerk. Foto: Google Streetview

Goed, het is maar een deel van een gebouw, maar we tellen ‘m toch mee! De toren van de Heikese Kerk werd namelijk opgebouwd in 1430 en was in 1465 af. In die 35 jaar is er wel meer dan een toren op deze plek gebouwd, maar de vroegere kerk werd in 1829 vervangen voor een ander exemplaar. Toch is een deel van de Heikese Kerk dus het oudste van alle gebouwen in Tilburg!

 

Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

adv.