Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze 7 dingen uit het verleden missen we totaal niet in Tilburg

Door Rowie van der Vliet 18 september 2020

Tilburg is natuurlijk altijd al fantastisch geweest en we genieten met volle teugen van onze stad. Toch zijn er een paar dingen waarvan we stiekem (nu niet meer zo stiekem) blij zijn dat ze tot het verleden van onze textielstad behoren. Gewoon, omdat het onhandige dingen waren, omdat het oerlelijk was óf omdat er iets veel leukers voor in de plaats is gekomen!

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

De oude Piushaven

dingen verleden Tilburg
De oude Piushaven. Foto: Regionaal Archief Tilburg

We weten het allemaal: de Piushaven is een onwijs populaire plek in Tilburg. Wat is het fijn om hier een vorkje te prikken of lekker te borrelen. In 1921 was die gezelligheid er nog niet. De haven werd aangelegd om het Tilburgse bedrijfsleven betere mogelijkheden te geven voor de aan- en afvoer van goederen. In de jaren zestig gebeurde dat steeds minder en in de jaren tachtig werd er zelfs gesproken over het laten dempen van de haven. Hoe de plek er toen uitzag, missen wij niet.

De Emmapassage voor de verbouwing

Foto: indebuurt

We zijn maar gewoon eerlijk: de oude Emmapassage was echt lelijk. Met alle verbouwingen die nog volop bezig zijn, krijgt de plek weer een stuk meer sfeer terug. We kunnen niet wachten totdat de nieuwe C&A hier opengaat.

Emmapassage

C&A wordt gesloopt en meer: kijkje op de bouwplaats van de Emmapassage

Als er één gebouw is dat een gigantische make-over krijgt in Tilburg dan is het wel de Emmapassage. ...

Piusplein vol met auto’s

verleden dingen Tilburg
Piusplein vol met auto’s. Foto: Regionaal Archief Tilburg

Kun jij je het voorstellen dat het Piusplein volstaat met geparkeerde auto’s? Vroeger was het heel normaal. Wij zijn zelf heel blij dat de parkeerplekken plaats hebben gemaakt voor gezellige terrasjes.

De braakliggende Smariuskade

dingen verleden Tilburg
De Smariuskade. Foto: Google Streetview

We hebben eindelijk weer een groot stadsstrand! De braakliggende Smariuskade is deze zomer omgetoverd tot Beachy. Wat ons betreft krijgt we de plek nog heel veel zomers hier! De Smariuskade lag hiervoor al jaren braak.

Beachy Tim

Tim haalt een stadsstrand naar Tilburg: ‘Mét de meest gestoorde midgetgolfbaan van Europa’

We hoeven dit jaar niet naar Frankrijk of Spanje om lekker aan het strand te zitten. Naar verwachtin...

Niet drinken op de Tilburgse Kermis

Foto: indebuurt

Goed, we hebben dit zelf niet meegemaakt en daar zijn we heel blij om. Van 1920 tot 1936 mocht je namelijk geen druppel alcohol drinken op de Tilburgse Kermis. Dat ze in die tijd (en dit jaar) geen bierhal hadden, snappen we wel. Het verbaast ons dat er zestien jaar lang geen sterke drank geschonken mocht worden op de kermis. In de categorie dingen uit het verleden die we écht niet missen.

Huh?! Je kon 16 jaar lang geen sterke drank kopen op de Tilburgse Kermis

Een rondje geven in de Bierhal, een terrasje pakken op Roze Maandag, met je bezopen kop tóch nog eve...

Verboden om carnaval te vieren

embleem Kruikenstad
Carnavalszaterdag op de Heuvel. Foto: indebuurt Tilburg

Van die dingen uit het verleden die we totaal niet missen: het verbod op carnaval. Carnaval is honderd (!) jaar verboden geweest. Hoe dan?! Nou, wie vroeger verkleed op straat ging was de klos. Het begon allemaal toen de preek van Pater Bernard Hafkenscheid verstoort werd door een groepje zingende en dansende mensen. In 2021 gaat carnaval er natuurlijk ook anders uitzien, maar als het aan de Carnavalsstichting Tilburg ligt wordt het zéker gevierd. Een streep door carnaval is geen optie volgens de organisatie, maar de carnavalsstichting zegt wel dat er veel livestreams komen.

11-11 Tilburg

11-11 in Tilburg: ‘Carnaval is anders maar wordt zeker gevierd’

11-11 is dit jaar in Tilburg niet zoals je gewend bent. De start van het carnavalsseizoen krijgt een...

Het oude busstation

bus
Foto: Indebuurt

Hier zijn we het vast unaniem over eens: het nieuwe busstation is een flinke verbetering. Er is veel meer ruimte om te wachten op de bus en het ziet er gewoon een stuk mooier uit. Bovendien staan we ook nog eens droog. Over dingen uit het verleden die we niet missen gesproken.

Bus Station Tilburg

VIDEO: Zo ziet het nieuwe busstation aan de Spoorlaan eruit

Yes! Het nieuwe busstation aan de Spoorlaan is open. Vanaf nu zit het busstation bij Station Tilburg...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.